Sari direct la conținut

PSD și PNL au decis să amâne votul pentru eliminarea impozitării concediilor medicale – USR

HotNews.ro
Ședință Camera Deputaților, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ședință Camera Deputaților, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

USR acuză că PSD și PNL au decis să amâne până în 12 martie votul în Camera Deputaților asupra amendamentului prin care se elimină impozitarea de 10% pe concediile medicale.

Conform unui comunicat transmis luni de USR, acesta este termenul de raport stabilit în Biroul Permanent de PSD și PNL pentru modificarea și adoptarea ordonanței date de ministrul PNL al Finanțelor.

USR spune că aceasta „este dovada că PSD și PNL doar se prefac că vor să rezolve problema”, dar trag de timp ca să mai încaseze 20 de milioane de euro în lunile februarie și martie din această taxă.

„Coaliția PSD-PNL a găsit soluția la deficitul lor record, cea mai proastă dintre toate: vor să încaseze în continuare 500.000 de euro pe zi din taxa pe boală de la angajații bolnavi și mamele care au născut. PNL, creatorul taxei, și PSD au refuzat acum în Biroul Permanent al Camerei Deputaților cererea noastră de dezbatere urgentă pentru eliminare. Au blocat până pe 12 martie dezbaterea. Nu vom lăsa lucrurile așa”, a declarat deputata USR Oana Țoiu.

Amintim că în urmă cu o săptămână Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul ar urma să meargă la Camera Deputaţilor – for decizional.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut că propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe, dar că pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici va exista „o măsură reparatorie”.

Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii medicale date pentru că ne-a durut spatele și 187.000 fiindcă am strănutat şi am fost răciţi

În România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a susținut premierul Marcel Ciolacu, arătându-se nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

  • „A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…)
  • Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Ciolacu, citat de News.ro.
  • „Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a adăugat premierul.

Și săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu declara că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro