Sari direct la conținut

EMA deschide calea către utilizarea medicamentului anti-Covid Molnupiravir de către statele UE, deși nu l-a autorizat încă

HotNews.ro
Molnupiravir, Foto: Soumyabrata Roy / Zuma Press / Profimedia Images
Molnupiravir, Foto: Soumyabrata Roy / Zuma Press / Profimedia Images

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentului a declarat joi că este pregătită să consilieze statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la utilizarea în caz de urgență a pastilei anti-Covid produsă de Merck, Molnupiravir, care a fost autorizată în Marea Britanie, relatează AFP.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) încearcă, de asemenea, să accelereze evaluarea medicamentului înainte de o posibilă comercializare în UE, în timp ce Europa se confruntă cu un val masiv de contaminare.

„Vom încerca să accelerăm această evaluare pentru a obține o autorizație cât mai curând posibil”, a declarat Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinuri la EMA, la o conferință de presă, adăugând că încă nu a putut da o dată la care ar putea fi gata evaluarea.

„De asemenea, suntem pregătiți să consiliem statele membre ale Uniunii Europene pentru ca acestea să poată pune la dispoziție acest nou antiviral oral în caz de urgență, înainte de autorizarea sa”, a continuat domnul Cavaleri.

Autoritatea de reglementare din Amsterdam nu are puterea de a lua o decizie centrală cu privire la utilizarea medicamentului în situații de urgență în întreaga UE. Prin urmare, el poate consilia statele doar individual, a explicat el.

Regatul Unit a devenit joi prima țară care a autorizat Molnupiravir, un medicament al laboratorului american Merck, considerat un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei. Acestea sunt primele pastile anti-Covid de pe piață.

Dat pacienților în câteva zile de la un test pozitiv, tratamentul reduce la jumătate riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic realizat de Merck, numit și MSD în afara Statelor Unite.

EMA a îndemnat încă o dată populația să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a lupta cu „al patrulea val” al pandemiei care afectează continentul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost alarmată joi de rata „foarte îngrijorătoare” de transmitere a Covid-19 în Europa. Germania a doborât joi recordul de infecții zilnice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro