Sari direct la conținut

Cinci scurtmetraje româneşti la „Arcus Temporum VII – Festivalul Artistic de la Pannonhalma 2010„

HotNews.ro

În perioada 21-23 august 2010 se desfăşoară la Pannonhalma, localitate din Ungaria importantă atât pentru istoria cât şi pentru geografia zonei, cea de-a şaptea ediţie a festivalul „Arcus Temporum”. Ca si in anii precedenti si anul acesta organizatorii festivalului fac o incursiune în bogăţia culturală a Ungariei, dar şi a ţărilor vecine. Romania este prezenta in festival cu o seara de film in care vor fi proiectate cinci scurtmetraje.

Ultima seară a festivalului, pe 23 august, va fi dedicata filmului romanesc. Cele cinci scurtmetraje care vor fi proiectate au fost mai prezentate în cadrul Săptămânii Filmului Românesc la Budapesta, 2008 – „Film scurt pe termen lung”.

Au fost alese următoarele producţii:

Gabriel Sârbu: La drumul mare, 2007

Adrian Sitaru: Valuri, 2007

Radu Jude: Lampa cu căciulă, 2006,

Ciprian Alexandrescu: Interior. Scară de bloc, 2007

Florin Piersic jr.: Veneţia, 2008

Din punct de vedere muzical, organizatorii Festivalului, Direcţia culturală a Abaţiei din Pannonhalma dedică anul 2010 compozitorului şi dirijorului de origine austriacă Beat Furrer, oaspete de onoare al oraşului. Alături de acesta va fi prezent Klangforum Wien, formaţie renumită ce va interpreta muzica compozitorului austriac. În ediţiile anterioare Festivalul „Arcus Temporum” i-a mai avut invitaţi pe: pe Sofia Gubaidulina (Republica Tătară), Salvatore Sciarrino (Sicilia), Valentin Silvestrov, Bent Sorensen (Danemarca) şi în 2009 pe Giya Kancheli (Georgia).

De asemenea în seara de deschidere, în cadrul Late Night Jazz, Ida Kelarova, din Cehia va cânta balade ţigăneşti. În cea de-a doua seară vor improviza Miklos Skuta (pian) şi Bert Mütter (trombon).

Programul de teatru se concentrează în jurul a două puneri în scenă, ambele marca Andrea Božić, artist de origine croată din Olanda. Ambele spectacole au la bază interrelaţionarea între proiecţia de film şi mişcare, atât real cât şi virtual.

Librăria Abaţiei va găzdui, în cadrul unui program artistic proiecţii video aparţinându-i artistului Imre Bukta.

Manifestările vor avea loc atât în incinta Abaţiei din Pannonhalma cât şi pe scena în aer liber, cu vedere spre dealurile Sokoro, informeaza ICR Budapesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro