Sari direct la conținut

Progresul militar al Chinei este uimitor și va depăși Rusia și SUA dacă nu facem ceva – General american

HotNews.ro
Progresul militar al Chinei este uimitor și va depăși Rusia și SUA dacă nu facem ceva – General american

După testarea unei rachete hipersonice de către China în august, generalul american John Hyten, numărul doi al Statului Major american, a declarat joi că ritmul în care armata chineză îşi dezvoltă capacităţile militare este „uimitor”, în timp ce progresele militare ale SUA suferă din cauza birocraţiei „brutale”, relatează vineri CNN citat de Agerpres.

Generalul Hyten a reiterat caracterizarea făcută Chinei de ministrul apărării Lloyd Austin drept „o ameninţare progresivă”, în timp ce a numit Rusia cea mai iminentă ameninţare.

„A numi China o ameninţare progresivă este un termen util, deoarece ritmul în care se mişcă China este uimitor”, le-a declarat joi Hyten jurnaliştilor. „Având în vedere ritmul în care se mişcă şi traiectoria pe care se află, China va depăşi Rusia şi Statele Unite dacă nu facem ceva pentru a schimba acest lucru. Se va întâmpla. Aşa că eu cred că trebuie să facem ceva”, a mai spus el.

„Nu este vorba doar despre Statele Unite, ci despre Statele Unite şi aliaţii noştri, deoarece ăsta este lucrul care schimbă cu adevărat jocul”, a adăugat Hyten. „Dacă este vorba doar de Statele Unite, va fi problematic în cinci ani. Însă dacă sunt Statele Unite şi aliaţii noştri, cred că vom fi bine o perioadă”, a mai spus el.

„Deşi facem unele progrese, Departamentul Apărării american este încă incredibil de birocratic şi lent”, a spus Hyten. „Putem merge înainte rapid dacă vrem, însă birocraţia existentă este pur şi simplu brutală”, a mai spus el.

Declaraţiile lui Hyten au loc la o săptămână după un test eşuat al SUA cu rachetă hipersonică şi în condiţiile în care tensiunile dintre SUA şi China rămân ridicate cu privire la problema Taiwanului. El a reiterat îngrijorarea SUA exprimată de superiorul său direct, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, cu privire la testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, pe care Milley l-a numit „foarte aproape” de un „moment Sputnik”, referindu-se la lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

Beijingul a negat informaţia apărută iniţial în Financial Times privind testarea unei rachete hipersonice, pretinzând că a efectuat un „test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro