Geoană mai stă la NATO: Mandatul de secretar general adjunct i-a fost prelungit până în octombrie 2023
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a confirmat sâmbătă că mandatul său în această funcţie a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2023.
”Sunt onorat de decizia Secretarului General Jens Stoltenberg de a-mi prelungi mandatul cu încă un an, până în octombrie 2023”, a scris Mircea Geoană pe contul său de Facebook.
”Acum doi ani, pe 16 octombrie 2019, am preluat funcţia de Secretar General Adjunct al NATO. O mare onoare, dar şi o provocare, să fiu primul lider din Centrul şi Estul Europei care ocupa o astfel de funcţie”, a amintit Geoană, adăugând că ”au fost doi ani intenşi, plini de provocări, dar şi de mari satisfacţii”.
Prin prelungirea mandatului, Geoană susține că va putea contribui la negocierea, adoptarea şi implementarea noului Concept Strategic şi a agendei NATO 2030.
”Nimic mai important decât să asigurăm adaptarea Alianţei noastre la un mediu de securitate profund modificat şi să continuăm să protejăm în faţa oricărei ameninţări securitatea şi prosperitatea celor 30 de naţiuni aliate şi a celor 1 miliard de cetăţeni, de a căror încredere depinde în mod esenţial succesul nostru comun”, mai scrie secretarul general adjunct al NATO.
Aliații NATO vor avea în perioada următoare o nouă misiune, aceea de a găsi un nou șef care să-l înlocuiască pe actualul secretar general Jens Stoltenberg.
După 72 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din lume, la Bruxelles și în alte capitale ale aliaților se speculează că mulți oficiali și diplomați consideră că succesorul lui Stoltenberg ar trebui să fie o femeie.
Alții privesc lucrurile dintr-o perspectivă politico-strategică și se gândesc la numirea unei personalități din Europa de Est, ca semnal dat Rusiei.
Discuțiile formale abia au început, iar viitorul șef ar urma să fie anunțat la summitul liderilor NATO de la Madrid la sfârșitul primăverii viitoare sau la începutul verii.
În acest context, Politico nota recent că trei nume ar putea fi favorite: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaitė și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.
Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, se află la conducerea NATO din octombrie 2014, însă aliații au prelungit contractul său până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în găsirea unui succesor.
Pe lista numelor vehiculate, figura și Klaus Iohannis, deși mandatul acestuia de președinte se încheie abia în 2024.