Sari direct la conținut

Studiu: 8 din 10 românce însărcinate nu s-au vaccinat împotriva COVID-19

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Peste 80% dintre femeile însărcinate din România care au răspuns unui sondaj cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 declară că nu sunt imunizate, iar cel mai frecvent invocat motiv este lipsa informațiilor cu privire la efectele vaccinului pe termen mediu și lung. Chiar și în aceste condiții, una din patru gravide nevaccinate ia în calcul varianta de a se imuniza, dar după naștere.

Un alt argument pentru care româncele au ales să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania care îl furnizează: 4% dintre femeile participante la studiu consideră că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar 6% afirmă că au fost sfătuite de medicul curant sau de către medicul de familie să amâne vaccinarea.

Întrebate dacă se vor vaccina după naștere, 8% dintre gravide susțin că da, în timp ce 63% sunt sigure că nu se vor imuniza, iar 12% afirmă că cel mai probabil nu vor face niciunul dintre vaccinurile disponibile în acest moment, dar nu exclud ferm această posibilitate.

Cele mai multe dintre gravidele care au ales să se imunizeze au făcut acest lucru înainte de a rămâne însărcinate (54%), atunci când nu plănuiau să facă un copil, sau tocmai pentru că își doreau să obțină o sarcină și să limiteze eventualele riscuri ale îmbolnăvirii de COVID-19, atât pentru ele, cât și pentru copil (21%). O treime dintre femei s-au vaccinat după ce au discutat cu un medic, fie medicul de familie, fie medicul ginecolog. Una din cinci gravide declară că s-a imunizat pentru că îi este teamă de eventualele complicații ale bolii.

„În luna august a acestui an, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a anunțat că vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani și peste, incluzând aici gravide, femei care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor”, afirmă dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

„În ultimele luni, am întâlnit și situații dramatice, pentru care colegii mei, cei care tratează boala COVID-19 și se ocupă de pacienții infectați, nu au mai avut soluții. Nu este deloc ușor nici pentru noi, medicii ginecologi, să primim astfel de vești, mai ales că știm atât de multe despre fiecare dintre pacienții noștri, unii dintre ei ajungând în cabinet după ani de încercări și obținând cu greu o sarcină”, completează dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

Atunci când aleg să se informeze cu privire la vaccinare în general, și în special la vaccinarea în sarcină, cele mai multe femei (38%) susțin că au apelat mai întâi fie la medicul ginecolog, fie la medicul de familie. 22% au căutat informații pe internet, iar pentru 18%, presa rămâne principala sursă de informare.

Un sfert dintre gravide admit că sunt de acord cu vaccinarea și tot atâtea consideră că imunizarea este necesară, dar nu sunt de acord cu toate vaccinurile disponibile. Mai exact, sunt anumite vaccinuri opționale pe care nu le consideră utile. Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu excepția COVID-19, iar 17% sunt contra vaccinării de orice fel.

Studiul a fost realizat în perioada 1 – 20 septembrie, în baza unui chestionar completat de 140 de femei însărcinate, majoritatea provenind din mediul urban, cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro