Sari direct la conținut

Alec Baldwin va fi judecat pentru omor prin imprudență, la doi ani de la accidentul mortal de pe platoul de filmare pentru „Rust”

HotNews.ro
Alec Baldwin pe platoul de filmare al filmului Rust, Foto: Santa Fe County Sheriff's Office / Zuma Press / Profimedia
Alec Baldwin pe platoul de filmare al filmului Rust, Foto: Santa Fe County Sheriff's Office / Zuma Press / Profimedia

Procesul în care actorul Alec Baldwin va fi acuzat de omor prin imprudență va începe marți, după ce toate încercările avocaților de bloca procesul au fost respinse. El este unul care a atras foarte mare interes în SUA, și nu numai, și va fi urmărit îndeaproape de industria de divertisment, mass-media, tabloide și experți juridici, relatează The Guardian.

Accidentul care a curmat viața directorului de imagine Halyna Hutchins a avut loc în timpul producției filmului „Rust” pe 21 octombrie 2021, o tragedie mortală rară pe platou. Procurorii din Santa Fe vor trebui să depășească numeroase obstacole pentru a convinge un juriu de neglijența criminală a lui Baldwin în acest caz complex și neobișnuit, dar specialiștii în drept penal spun că afirmațiile anterioare ale actorului în vârstă de 66 de ani s-ar putea întoarce să-l bântuie.

Baldwin, actor principal și co-producător al filmului western, repeta pe platoul de filmare Rust, la o fermă din Bonanza City, New Mexico, când a îndreptat o armă de foc spre Hutchins. Revolverul a tras un singur glonț care l-a rănit pe regizor, Joel Souza, și a ucis-o pe Hutchins, un director de imagine născut în Ucraina și considerat o stea în ascensiune în industrie.

Baldwin a susținut că a apăsat pe ciocanul armei, nu pe trăgaci, și că arma a funcționat defectuos și a tras din greșeală. De asemenea, lui Baldwin i s-a spus că arma nu conținea muniție reală, au precizat anchetatorii.

Aceasta este a doua oară când Baldwin se confruntă cu acuzații penale în acest caz. Procurorii au respins o primă acuzație de omucidere involuntară în luna aprilie a anului trecut, spunând că au nevoie de mai mult timp pentru a investiga. Cazul a fost redeschis după ce procurorii au declarat că o analiză medico-legală a armei a concluzionat că Baldwin trebuie să fi apăsat pe trăgaci pentru ca aceasta să tragă, contrazicând principala afirmație a apărării sale.

Avocații lui Baldwin au cerut luna trecută respingerea cazului, susținând că testele FBI asupra armei de foc au deteriorat arma înainte ca avocații să o poată examina pentru eventuale modificări. Echipa de avocați a susținut că arma a fost deteriorată la momentul incidentului și a acuzat procurorii că au ascuns „dovezi potențial disculpatorii”.

Judecătoarea Mary Marlowe Sommer a respins cererea de respingere, afirmând că avocații lui Baldwin nu au dovedit că procurorii au acționat cu rea-credință. Dar judecătoarea a mai spus că procurorii ar trebui să dezvăluie juriului „natura distructivă a testării armei de foc, pierderea rezultată și relevanța și importanța acesteia”.

Armurierul, condamnat la 18 luni de închisoare

În martie, Hannah Gutierrez-Reed, armurierul principal pentru Rust, a fost găsită vinovată de omor involuntar, fiind condamnată în aprilie la 18 luni de închisoare. În timpul procesului său, procurorii au susținut că armurierul nu a respectat protocoalele de siguranță de bază și a introdus gloanțe fictive și cel puțin un glonț real în arma de recuzită.

„Tu singură ai transformat o armă sigură într-o armă letală”, a declarat Sommer la pronunțarea sentinței. „Dacă nu erai tu, doamna Hutchins ar fi fost în viață, un soț și-ar fi avut partenera și un băiețel și-ar fi avut mama”, i-a transmis judecătoarea.

Condamnarea a fost o victorie majoră pentru procurori, dar ar putea, de asemenea, să facă mai dificilă obținerea unui al doilea verdict de vinovăție împotriva unui alt inculpat, a declarat Anna Cominsky, director al Departamentul de apărare penală de la Facultatea de Drept din New York.

„Ea a fost cea desemnată ca fiind responsabilă pentru armele de foc de pe platou, iar un juriu a găsit-o vinovată”, a declarat profesorul de drept. „Prevăd că Baldwin o va arăta cu degetul- aceasta era profesionista care trebuia să verifice arma. Cred că procurorului îi va fi greu să treacă peste asta”.

Nu există niciun dubiu că împușcătura fatală a fost neintenționată, astfel încât procurorii vor trebui să demonstreze în mod convingător că acțiunile neglijente ale lui Baldwin au condus la deces, a declarat Joshua Kastenberg, profesor de drept penal la Universitatea din New Mexico și fost procuror.

„Dacă vrei să găsești pe cineva vinovat de neglijență criminală, trebuie să dovedești că [inculpatul] este autorul neglijenței aproape în întregime, iar acest lucru este dificil într-un caz în care au existat mai mulți participanți. Iar un juriu a găsit deja pe altcineva vinovat”, a explica profesorul.

Afirmațiile din trecut care vor conta în proces

Cu toate acestea, comentariile din trecut ale lui Baldwin și reputația sa i-ar putea cauza probleme. Într-un dosar depus în aprilie, procurorul Kari Morrissey l-a acuzat pe actor de imprudență în timpul filmărilor, scriind: „Să urmărești comportamentul domnului Baldwin pe platoul de filmare al filmului Rust înseamnă să fii martorul unui om care nu își controlează absolut deloc propriile emoții și care nu se preocupă absolut deloc de modul în care comportamentul său îi afectează pe cei din jurul său. Martorii au declarat că exact acest comportament a contribuit la compromiterea siguranței pe platou.”

Rolul de producător al lui Baldwin ar putea, de asemenea, să ajute acuzarea să își construiască cazul de neglijență. Înregistrările publicate de departamentul șerifului local au arătat că Baldwin a făcut comentarii disprețuitoare la adresa unui detectiv, spunând că toate producțiile cinematografice caută să reducă costurile și că nu este treaba actorilor să verifice armele.

Baldwin riscă până la 18 luni de închisoare. Selecția juriului este programată să înceapă marți.

INTERVIURILE HotNews.ro