Sari direct la conținut

După înfrângerea în alegeri, Jordan Bardella, liderul partidului lui Le Pen, acuză o alianță fără onoare, care „a aruncat Franța în brațele extremei-stângi”

HotNews.ro
După înfrângerea în alegeri, Jordan Bardella, liderul partidului lui Le Pen, acuză o alianță fără onoare, care „a aruncat Franța în brațele extremei-stângi”
Jordan Bardella. FOTO: Louise Delmotte / AP / Profimedia

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN) a devenit cea mai mare forță politică din parlamentul francez, dar a pierdut totuși alegerile în fața coaliției stângii și a blocului centrist prezidențial. După al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare de duminică, liderul RN Jordan Bardella a acuzat alianța dintre centru și stânga, care a privat Franța de o guvernare condusă de partidul său, scriu Reuters și Le Monde.

Marine Le Pen nu s-a mai adresat suporterilor săi după înfrângerea din al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franța, așa cum o făcuse după victoria din primul tur. A făcut-o însă protejatul său, liderul formal al RN, Jordan Bardella.

Iar acesta a deplâns „alianța dezonoarei” care „privează poporul francez de o politică de redresare”.

El a denunțat „alianțele profane” dintre tabăra prezidențială și stânga, care, în opinia sa, au condus la înfrângerea partidului său.

„Din păcate, alianța dezonoarei și aranjamentele electorale adoptate de Emmanuel Macron și Gabriel Attal cu extrema stângă privează”, alegătorii de un guvern RN, a declarat Bardella, într-un atac la adresa frontului republican.

În opinia sa, „aceste acorduri electorale aruncă Franța în brațele lui Mélenchon”.

Cu toate acestea, el a salutat „impulsul din spatele RN, care l-a pus în frunte în primul tur” și i-a permis să obțină un număr istoric de deputați.

„Voi fi acolo pentru voi”, a spus el, spunând alegătorilor partidului că „în seara asta totul începe”.

„Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a conchis el.

RN a câștigat primul tur de scrutin de duminica trecută și și-a îndemnat alegătorii la urne pentru a atinge majoritatea necesară unui guvern stabil.

Însă alianța partidelor de stânga (Franța Nesupusă – stânga radicală, socialiști, ecologiștii și comuniștii) și coaliția centristă a lui Emmanuel Macron au retras zeci de candidați din cursele pentru turul doi, în încercarea de a unifica votul anti-RN.

INTERVIURILE HotNews.ro