Sari direct la conținut

„Dă tonul la reciclat, alege cartonul ondulat!”: obiceiurile simple contribuie la un viitor sustenabil

„Dă tonul la reciclat, alege cartonul ondulat!”: obiceiurile simple contribuie la un viitor sustenabil
Da tonul la reciclat, alege cartonul ondulat! Foto ROMPAP

„Dă tonul la reciclat, alege cartonul ondulat” este îndemnul campaniei de informare pentru protejarea mediului, lansată recent de ROMPAP – Patronatul Industriei de Celuloză și Hârtie, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Campania este un apel la acțiune pentru fiecare dintre noi, în urma unui studiu recent realizat de ROMPAP în colaborare cu institutul de cercetare Ipsos România care  arată că pentru 85% dintre români, sustenabilitatea și grija față de mediu sunt concepte foarte importante, iar pentru 87%, reciclarea reprezintă un aspect major. În același timp, 56% consideră că se face prea puțin în acest domeniu, iar pentru 45% dintre cei intervievați, reciclarea hârtiei și a cartonului este esențială.

Beneficiile utilizării ambalajelor de carton

Ambalajele din carton ondulat sunt o soluție prietenoasă cu mediul și eficientă, prin raportare la costuri. Nu întâmplător, conform studiului menționat, 9 din 10 români ar fi mai degrabă sau categoric dispuși să înlocuiască ambalajele din plastic cu unele din hârtie/carton. Printre beneficiile pe care le oferă alegerea cartonului menționăm că ele sunt:

  • Biodegradabile și prietenoase cu mediul: cartonul este un material natural care se descompune rapid și nu lasă reziduuri toxice în mediu.
  • Versatile: aceste ambalaje sunt extrem de versatile și pot fi folosite pentru o varietate de scopuri – de la transport la depozitare și prezentare la raft.
  • Eficiente din punct de vedere al costurilor: cartonul este mai ieftin și mai ușor decât alte materiale, ceea ce reduce costurile de transport.
  • Rezistente și durabile: ambalajele de carton protejează foarte bine produsele, asigurându-se că acestea ajung în stare perfectă la destinație.

Impactul reciclării hârtiei și cartonului

Reciclarea cartonului și hârtiei este crucială pentru protecția mediului și reprezintă o preocupare importantă pentru români, în contextul în care 6 din 10 consideră că defrișările reprezintă cel mai mare pericol pentru mediu, așa cum rezultă din cercetarea realizată de ROMPAP.

Reciclând, volumul deșeurilor scade semnificativ, prelungind durata de viață a gropilor de gunoi. În același timp, economisim resurse (fiecare tonă de carton reciclat salvează copaci, apă și energie, resurse esențiale pentru viață) și scădem poluarea (procesul de reciclare generează mult mai puțină poluare comparativ cu producția de materiale noi, contribuind la un aer mai curat și un mediu mai sănătos).

7 tipuri de ambalaje din carton ondulat utilizate zilnic

Ambalajele din carton ondulat sunt omniprezente în viața noastră de zi cu zi. Iată câteva exemple obișnuite de asemenea ambalaje, care pot fi colectate și reciclate:

  1. Tăvițele și cutiile pentru fructe și legume, utilizate frecvent în supermarketuri și piețe.
  2. Cutiile de carton folosite la livrările prin curier/e-commerce.
  3. Cutiile produselor cumpărate din comerț, de la cutii de pantofi la baxuri pentru doze.
  4. Cutiile de pizza care, dacă sunt curate, pot fi reciclate.
  5. Elementele de carton utilizate la diferite ambalaje, precum interiorul rolelor de hârtie, despărțitoarele din cutii, altele.
  6. Pungile și plicurile din carton.
  7. Tipărituri și diverse materiale promoționale, realizate pe suport de carton ondulat.

Fiecare dintre noi poate contribui la un mediu mai curat și mai sănătos, prin două alegeri simple, utilizarea și reciclarea ambalajelor de carton ondulat. Campania ROMPAP „Dă tonul la reciclat, alege cartonul ondulat” ne amintește că acțiunile mici pot avea un impact mare. Fii parte din soluție, alegând cartonul!

Secțiunea „Dă tu tonul, alege cartonul!” este susținută de Rompap