Sari direct la conținut

Revoltă după ce un atac israelian a lovit o tabără pentru persoane strămutate din Gaza: „Spuneau că este un loc sigur: că există apă și mâncare”

HotNews.ro
Revoltă după ce un atac israelian a lovit o tabără pentru persoane strămutate din Gaza: „Spuneau că este un loc sigur: că există apă și mâncare”
Palestieni care plâng pierderea celor dragi într-un atac israelian asupra unei tabere pentru persoane strămutate Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia

Cel puțin 29 de palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți într-un atac aerian israelian asupra unei tabere de persoane strămutate în fața unei școli din sudul Gazei, au declarat oficiali din spitale, citați de BBC. Atacul a generat revolta celor care locuiau aici și care spun că au fost îndemnați să se mute pentru că „este un loc sigur”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că atacul a lovit lângă poarta școlii al-Awda din orașul Abasan al-Kabira, la est de orașul Khan Younis.

Armata israeliană a declarat că a folosit „muniție precisă” pentru a viza un „terorist din aripa militară a Hamas” care, potrivit acesteia, a luat parte la atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Israelul a precizat că „analizează relatările conform cărora au fost răniți civili” în apropierea școlii al-Awda, care găzduiește persoane strămutate din satele din estul Khan Younis.

Incidentul are loc la o săptămână după ce armata israeliană a ordonat civililor să evacueze Abasan al-Kabira și alte zone din estul orașului Khan Younis, forțând zeci de mii de persoane să fugă.

„Spuneau că este un loc sigur”

BBC a vorbit cu martori care au declarat că zona era plină de oameni strămutați la momentul respectiv și care au povestit urmările sângeroase în detalii grafice. Potrivit martorilor, atacul a dus la distrugeri pe scară largă și la moartea unor femei și copii.

Părți de cadavre au fost împrăștiate pe teren, iar multe persoane care stăteau în corturile din fața școlii au fost, de asemenea, rănite.

Ayman Al-Dahma, în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru BBC că, în acel moment, în zonă se aflau până la 3.000 de persoane, care, potrivit lui, găzduiau o piață și clădiri rezidențiale.

Descriind numărul victimelor ca fiind „inimaginabil”, el a spus că a văzut oameni ale căror membre au fost secționate de explozie.

„Spuneau că este un loc sigur: că există apă și mâncare, că există școli și totul… Dintr-o dată, o rachetă se prăbușește peste tine și peste toți oamenii din jurul tău”, a spus Al-Dahma.

Mohamed Awadeh Anzeh a declarat pentru BBC că zona era plină de oameni și comercianți care „își duceau viața normală” atunci când a avut loc atacul.

„Dintr-o dată, în timp ce stăteam, s-a auzit un zgomot. S-a întunecat… Îmi hrăneam copilașul”, explică el. „Nu știu ce s-a întâmplat. Dintr-o dată, l-am luat și am început să alerg… și în timp ce alergam, am văzut sânge curgând din piciorul meu”.

Iqram Sallout a declarat că nu a existat niciun avertisment prealabil că o lovitură ar putea fi iminentă în zonă, despre care a declarat pentru BBC că a fost plină de oameni forțați să-și părăsească casele din cauza conflictului.

„Sunt mulți oameni strămutați – nici măcar nu puteai merge pe străzi, erau multe corturi și oameni, inclusiv tineri”, povestește bărbatul. „Rănile pe care le-am văzut erau grave, chiar și în rândul copiilor mici”.

O sursă de la spitalul Nasser din Khan Younis, unde au fost duși răniții din Abasan al-Kabira, a declarat că se așteaptă ca numărul morților să crească.

Atacuri israeliene, în apropiere de obiective civile

Acesta este al patrulea atac asupra sau în apropierea școlilor care adăpostesc persoane strămutate în ultimele patru zile.

Armata israeliană a declarat că a efectuat primele trei atacuri întrucât politicienii, ofițerii de poliție și luptătorii Hamas le foloseau ca baze.

Sâmbătă, 16 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei școli administrate de ONU în tabăra urbană de refugiați Nuseirat, în centrul Gazei, care adăpostea aproximativ 2.000 de persoane strămutate, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Duminică, un atac asupra unei școli administrate de o biserică din orașul Gaza a ucis un înalt oficial guvernamental Hamas și alte trei persoane, au declarat surse locale.

Luni seara, mai multe persoane ar fi fost rănite într-un atac asupra unei alte școli administrate de ONU în Nuseirat.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge gruparea Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 38.240 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

INTERVIURILE HotNews.ro