Sari direct la conținut

Cartierul Tei, cea mai mare resursă verde-albastră din București. Era  mahala cu copii în cămăși de sac în toiul iernii, acum e plin de blocuri de lux pe malul lacului

HotNews.ro
Lacul Tei / Foto Agerpres
Lacul Tei / Foto Agerpres

Cartierul Tei este înconjurat de o mină de aur verde și albastru:  lacuri, două parcuri (Tei și Parcul Circului) și de mulți, mulți tei, de unde de altfel vine și numele său.

Până în anii ’90, zona era mai degrabă una industrială, cu blocuri-dormitor, dar și cu case interbelice, edificate de Societatea pentru Locuințe Ieftine, case care au avut norocul să scape de demolare. Azi, acest paradis urban este cu fiecare zi tot mai ispititor pentru dezvoltatorii imobiliari.

Dar la începutul secolului 20,  mahalaua Tei era una dintre cele mai sărace din București. Abia spre sfârșitul anilor ’30 apar locuințele-tip, edificate de Societatea pentru Locuințe Ieftine. Realitatea Ilustrată din ianuarie 1937, nr. 521, publica un articol  în care e descrisă viața de aici în perioada Crăciunului: 

„În Capitală se văd, în mijlocul iernii, copii complet goi, sau în cămăși de sac, căutându-și hrana printre hoiturile aruncate pe maidane. Merserăm câțiva pași și iată-ne la țintă. În strada Doamna Ghica am găsit curți întregi, cu șiruri de odăi, unde s-a cuibărit mizeria, sub formele ei cele mai variate și mai hidoase. Copii părăsiți de toți, mame ofticoase, foste lucrătoare harnice, dar acum gonite și ele de prin ateliere. Un orb cu nouă copilași. (..)Orfani de 12-14 ani care au de îngrijit de frățiori mai mici. O fată de 14 ani, de o rară frumusețe, cu numeroși frați, cari toți se culcă nemâncați. Toți aceștia locuiesc în niște cocioabe dărăpănate, sau prin niște magazii având în loc de ușe niște capace de scânduri, de la vreo ladă veche. Aceste încăperi adăpostesc lădițe, acoperite cu rogojini rupte, aici vezi mai mult niște epave omenești. (…). Mai toate odraslele au picioarele goale, chiar și pe gerul cel mai cumplit. Totuși, unii băieți au pantaloni, dar n-au haină, ci numai o cămașă ruptă. De palton, nici pomeneală! Te miri cum de nu mor toți de pneumonie”.

Citește, pe B365.ro, istoria extraordinară a cartierului Tei, de când era săracă mahala și până în ziua de azi. Un documentar de Antoaneta Dohotariu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro