Sari direct la conținut

INTERVIU – Adina Mocanu, „supererou” în focus la MNAC, despre realismul magic pornit din URSS și imaginația ca sursă de soluții la problemele lumii 

HotNews.ro
INTERVIU – Adina Mocanu, „supererou” în focus la MNAC, despre realismul magic pornit din URSS și imaginația ca sursă de soluții la problemele lumii 
Being Nina - FOTO Curatorial.ro

„A ieși din tipare nu înseamnă că ești rebel, înseamnă că ești sănătos”, spune artista Adina Mocanu, stabilită la Berlin, care vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre noua ei expoziție deschisă la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, despre personajul sovietic Nina Kulagina, ce îi este sursă de inspirație de mai mulți ani, „o oglindă plină de posibilități interpretative”, despre realismul magic și nevoia de imaginar, care – în accepțiunea ei – poate oferi soluții la problemele lumii noastre.

Lumea contemporană a pierdut puterea gesturilor și mai ales puterea lor „magică”, este de părere artista, care punctează că „suntem generații din ce în ce mai puțin în contact cu corpul nostru” și trebuie „să ne cultivăm activ imaginația ca parte integrantă a vieții noastre”.

„Fiind Nina/ Being Nina”, o expoziție cu multe straturi, cu lucrări realizate în diverse medii, dominată de o instalație de mari dimensiuni, ocupă mare parte din etajul al patrulea al muzeului bucureștean.

Curatoriată de Sandra Demetrescu, expoziția reflectă cercetarea în teren a Adinei Mocanu cu privire la universurile alternative, cu ampla lucrare de realism magic ce o are în centru pe Nina, personaj performativ fictiv care suprapune identitatea unei gospodine din Rusia cu puteri supranaturale (Nina Kulagina), faimoasă în timpul Războiului Rece, cu cea a unei versiuni contemporane a ei care încă trăiește în Valea Cireșului, satul natal al Adinei Mocanu. Expoziția poate fi vizitată până în 10 noiembrie 2024.

Proiectul a fost prezentat în „Cronicile viitorilor supereroi” de la Kunsthalle Bega, în 2021, iar o parte din el a intrat în colecția MNAC odată cu sesiunea de achiziții din 2022.

Adina Mocanu (n. 1990, Videle) trăiește și lucrează în prezent în Berlin. În propria practică, preferă performance-ul și video-ul, dar include și desenul și fotografia.

Citește mai mult pe Curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro