Sari direct la conținut

Populația Angliei și Țării Galilor a crescut cel mai mult în ultimii 75 de ani, pe fondul imigrației record

HotNews.ro
Populația Angliei și Țării Galilor a crescut cel mai mult în ultimii 75 de ani, pe fondul imigrației record
Oameni în Trafalgar Square, Londra, 14 iulie 2024. Sursa foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Imigrația record a făcut ca populația Angliei și Țării Galilor să crească cu 610.000 de oameni, ajungând astfel până la 60,9 milioane de persoane la mijlocul anului 2023, aceasta fiind cea mai mare creștere anuală din ultimii 75 de ani, arată datele oficiale publicate luni, potrivit Reuters.

Ceea ce statisticienii numesc creșterea „naturală” a populației – diferența dintre nașteri și decese – a scăzut la doar 400, cel mai scăzut nivel din 1978 încoace, în timp ce migrația internațională netă a crescut la 622.000 de persoane, de la 548.500 – valoarea înregistrată în ultimele 12 luni.

De asemenea, un număr net de 13.800 de persoane s-au mutat din Anglia și Țara Galilor în Scoția sau Irlanda de Nord.

Conform Oficiului Național de Statistică al Marii Britanii, creșterea populației din Anglia și Țara Galilor este cea mai mare din 1948 încoace, când boom-ul demografic de după cel de-al Doilea Război Mondial și întoarcerea personalului militar britanic care a servit în străinătate au cauzat o creștere de 1,5 milioane de persoane.

Populația întregului Regatul Unit era de 67,6 milioane la mijlocul anului 2022. Datele pentru 2023 nu sunt încă disponibile.

În schimb, producția economică nu a ținut pasul cu creșterea populației. Pe baza cifrelor provizorii privind populația, produsul intern brut pe cap de locuitor în 2023 a fost cu 0,7 % mai mic decât cu un an înainte.

Migrația netă către Regatul Unit a atins un nivel record de 764.000 de oameni în 2022 și a scăzut cu 10%, până la 685.000, în 2023, dar este mai mult decât dublă față de nivelul din 2015, chiar înainte de referendumul privind Brexitul.

Reducerea imigrației a fost un obiectiv-cheie al multor britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Guvernul anterior al Marii Britanii, condus de conservatori, anunțase că dorește să reducă imigrația netă, iar Partidul Laburist al premierului Keir Starmer s-a angajat în campania electorală să facă același lucru, promițând să facă economia mai puțin dependentă de lucrătorii străini.

Modificările post-Brexit privind vizele au redus drastic numărul imigranților din UE în Marea Britanie, însă noile norme privind vizele de muncă au condus la o creștere a imigrației din India, Nigeria și Pakistan, adesea pentru ocuparea unor posturi vacante în domeniul sănătății și asistenței sociale.

INTERVIURILE HotNews.ro