Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu: „Nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez comisar european pe domnul Iohannis. Mihai Tudose e un candidat serios” / Atacuri la adresa lui Mircea Geoană

HotNews.ro
Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Colacu a afirmat miercuri seară că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pentru o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european, dar nu se arată dispus să propună la Bruxelles numele actualului șef de stat, pe care-l acuză că „a încălcat spiritul Constituţiei”, informează News.ro.

„Avem un preşedinte care a încălcat spiritul Constituţiei (…), a încălcat un principiu moral, mai ales pentru un preşedinte”, a afirmat premierul, într-o emisiune la postul România TV.

Ciolacu a adăugat că, „după 20 de ani, merită şi România un preşedinte care să respecte Constituţia”.

„Nu am avut niciodată o discuţie cu preşedintele Iohannis pentru un eventual mandat de comisar. Dar, vă spun fără nicio reţinere, nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar, eu din funcţia de prim-ministu”, a declarat șeful guvernului.

Premierul a refuzat să spună dacă l-ar nominaliza pe Mircea Geoană şi a adăugat că ”Mihai Tudose este un candidat serios”, deşi există mai multe persoane care ar putea ocupa postul, în funcţie de portofoliul care va reveni țării noastre.

Premierul Marcel Ciolacu, despre nominalizarea comisarului european din partea României:

Haideţi să vedem portofoliul exact pe care o să-l negociem. E o procedură nu tocmai simplă. A cerut doamna Ursula şi bărbat şi femeie. Dânsa va avea şi un interviu propriu cu cei nominalizaţi, mi se pare foarte corect. Deci, haideţi să vedem portofoliul. Este un candidat serios Mihai Tudose pentru zona de economie. E şi om politic, are şi experienţă, e unul dintre candidaţi. Sunt mai mulţi colegi, nu vreau să intru în toate detaliile pentru că suntem în mijlocul unei negocieri. Plus că la noi, ca întotdeauna, e o struţo-cămilă, eu nominalizez, domnul preşedinte negociează în cadrul Consiliului.

Ciolacu a mai spus că nominalizarea comisarului ar urma să aibă loc în perioada septembrie-octombrie.

Anterior, premierul a susținut că România va propune un bărbat pentru funcţia de comisar european.

„Ce? Eu nu vin în faţa dumneavostră şi-mi fac bilanţul?”

Liderul PSD a mai afirmat miercuri seară că şi-ar dori ca Mircea Geoană – românul cu cea mai înaltă funcţie la nivel internaţional – să facă un bilanţ al activităţii depuse la NATO în folosul României.

„Eu mi-aş dori şi mai mulţi români să deţină funcţii inalte la nivel internaţional (…) Hai să vedem ce-am realizat pentru ţara noastră, că totuşi eşti român. De ce te-ai dus acolo, ce-ai făcut, cu ce ai ajutat România. Ce? Eu nu vin în faţa dumneavostră şi-mi fac bilanţul? (…) Nu e normal să dau explicaţii?!”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Asta este abordarea pe care mi-aş dori-o eu”, a adăugat Ciolacu, în aceeași emisiune tv.

El a reafirmat că nu a vorbit cu Mircea Geoană pe tema unei eventuale candidaturi la alegerile prezidenţiale: „N-am avut nicio discuţie aplicată cu privire la candidaturi. N-am intrat în astfel de… E posibil să am o astfel de discuţie cu domnul Geoană. (…) Dacă avem un proiect pentru ţară, ok. Dacă avem chimie, unul cu altul, gândim la fel, avem aceleaşi principii. Eu n-am veleităţi. Vorbim de soluţii”.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în repetate rânduri că actuala funcţie nu-i permite să facă un anunţ oficial cu privire la o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale, dar de multe ori a lasat să se înţeleagă că va intra în cursă şi deja a depus actele pentru a înregistra la OSIM marca „Mircea Geoană preşedinte 2024”.

INTERVIURILE HotNews.ro