Sari direct la conținut

FOTO Mircea Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie pentru o candidatură la alegerile prezidențiale ce vor avea loc la sfârșitul anului.

Mircea Geoană mai face un pas în drumul spre o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Fostul președinte al PSD, în prezent numărul 2 în NATO, a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie, după cum a sesizat Radu Bozocea, expert în drepturi de proprietate intelectuală și partener la agenția de proprietate intelectuală Weizmann si Ariana Partners.

Acesta a a descoperit sigla înregistrată de Mircea Geoană în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală pentru cererile depuse în perioada 28-30 iunie. Dl Bozocea a explicat pentru HotNews.ro următorii pași:

„Urmează în primul rând o perioadă, două luni, de opoziții și depunere de observații de către orice terț care consideră că există motive ca solganul sau sigla depusă de solicitant să nu fie înregistrate și, deci, atribuite. Aceasta este și cea mai importantă perioadă, depășirea ei presupunând ulterior proceduri mai mult formale iar rezultatul este eliberarea certificatului de marcă. Deci până la data alegerilor se va ști parțial dacă marca depusă poate fi folosită legitim de către solicitant, probabil de aceea a și fost ales acesta momentul depunerii cererii”.

Mircea Geoană nu a anunțat deocamdată că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale, deși, după cum a scris presa în ultimele luni, acesta se află în campanie electorală nedeclarată prin țară.

Guvernul a anunțat oficial joi că alegerile prezidențiale vor fi organizate în data de 24 noiembrie. Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie.

HotNews.ro a transmis echipei lui Mircea Geoană o solicitare de a comenta informațiile privind înregistrarea siglei de campanie, însă nu a primit un răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Mircea Geoană, pe primul loc în intenția de vot, potrivit ultimului sondaj INSCOP

Un sondaj realizat de INSCOP și publicat joi de News.ro îl indică pe actualul secretar general adjunct al NATO pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%.

El este urmat în sondajul realizat de INSCOP de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4%, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%. Aproape trei sferturi dintre respondenți au răspuns că vor merge în mod cert la vot.

Sondajul INSCOP a fost publicat la o zi după un sondaj CURS în care Ciolacu era cotat cu cele mai multe intenții de vot – 30%, urmat de Ciucă -20% și Geoană 17%. CURS este deținut de Iosif Buble, proprietar al site-ului stiripesurse.ro și soțul deputatei PSD Diana Tușa.

Geoană, în mijlocul unui scandal de plagiat

Aceste sondaje de opinie au fost publicate după ce la începutul săptămânii o nouă investigație realizată de jurnalista Emilia Șercan pentru Press One a arătat că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”. 

O investigație separată publicată de Press One o zi mai târziu a concluzionat de asemenea că fostul președinte PSD trebuia să fie exmatriculat de la doctorat înainte de a susține teza în care a plagiat prin traducere.

Mircea Geoană s-a înscris la doctorat la Academia de Studii Economice (ASE) în 1993 și și-a susținut teza în 2005 la capătul a 12 ani de parcurs doctoral marcat de un șir lung de ilegalități, concesii și derogării, potrivit investigației semnate de Emilia Șercan.

Astfel, Mircea Geoană ar fi trebuit să susțină teza în iunie 1997, dacă ar fi fost respectată perioada de finalizare a studiilor doctorale de 4 ani, prevăzută la înmatriculare. Luând în considerare și cererile de prelungire și de întrerupere a studiilor, termenul limită de susținere a tezei de doctorat se extinde până în iunie 1998. 

Geoană a calificat drept „atacuri murdare” și „invenții” aceste informații.

Geoană a mai candidat o dată la prezidențiale și a pierdut

Mircea Geoană a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009. A pierdut atunci în fața lui Traian Băsescu la o diferență de doar 70.000 de voturi. Geoană a rămas celebru pentru că în seara alegerilor, după închiderea urnelor, s-a anunțat câștigător, pentru ca în dimineața zilei de luni, după numărarea voturilor, acesta să fi pierdut scrutinul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro