Sari direct la conținut

Autoritățile ruse au propus limitarea vânzării de cartele telefonice pentru ruși la cel mult 20 de persoană

HotNews.ro
Autoritățile ruse au propus limitarea vânzării de cartele telefonice pentru ruși la cel mult 20 de persoană
Imagine ilustrativă. Oleg Elkov / Shutterstock

Această limitare va fi introdusă printr-un amendament la proiectul de lege privind limitarea circulației cartelelor SIM pentru străini, adoptat în primă lectură în iunie. Dacă pentru străini limita este de 10 cartele, rușii vor avea dreptul la maximum 20, relatează Kommersant, citând o sursă apropiată conducerii unui important operator de telecomunicații. Ministerul rus al dezvoltării digitale a confirmat că o astfel de restricție ar putea fi introdusă.

Potrivit sursei ziarului, se discută, de asemenea, despre „reidentificarea” abonaților existenți prin intermediul unei aplicații pentru a verifica dacă aceștia folosesc într-adevăr un anumit număr. În același timp, Ministerul Dezvoltării Digitale a declarat că mecanismul și arhitectura acestei inițiative sunt încă în discuție, dar „nu se vorbește despre reidentificarea abonaților printre cetățenii ruși”.

Potrivit actualei legislații, operatorii nu au motive să refuze să vândă cartele SIM, chiar dacă acestea sunt achiziționate în „volume mari”. Autoritățile au socotit vânzarea optimă pentru o persoană 20 de cartele SIM, dar a adăugat că „având în vedere dezvoltarea digitalizării, Internetul obiectelor, răspândirea dispozitivelor inteligente, [un astfel de] număr [de cartele SIM] poate deveni insuficient.” Ministerul Dezvoltării Digitale a remarcat, de asemenea, că, datorită dezvoltării pieței, „familiile cumpără cartele SIM pentru copii și persoane în vârstă”.

În ceea ce privește verificarea abonaților ruși, un oficial a menționat într-un comentariu pentru Kommersant că societatea consideră că verificarea abonaților printr-o aplicație este cea mai convenabilă opțiune. Ministerul a sugerat abordarea acestei probleme „cu atenție”, compania consideră că este necesar să se discute „criteriile pentru abonații ale căror date trebuie să fie dublu verificate”.

La 19 iunie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect de lege care, în special, înăsprește regulile pentru achiziționarea de cartele SIM de către străini. Potrivit proiectului de lege, străinii pot solicita până la 10 cartele SIM și, de asemenea, li se interzice să cumpere cartele SIM fără a prezenta date biometrice.

Kommersant a scris că FSB și Ministerul Dezvoltării Digitale discută trei opțiuni pentru înăsprirea regulilor de vânzare a cartelelor SIM pentru ruși. Prima dintre ele este identificarea clientului cu ajutorul biometriei. A doua este vânzarea numai în magazinele de comunicații ale operatorilor acreditați și oficiile poștale rusești, iar a treia este efectuarea unei achiziții folosind aplicația Gosklyuch (semnătură digitală), în care contractul este semnat electronic.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro