Sari direct la conținut

FOTO VIDEO Viktor Orban, la Tușnad: „Vestea bună e că nu am primit instrucţiuni de la Bucureşti, ce să spun şi ce să nu spun / „Occidentul e pe cale de destrămare”

HotNews.ro
FOTO VIDEO Viktor Orban, la Tușnad: „Vestea bună e că nu am primit instrucţiuni de la Bucureşti, ce să spun şi ce să nu spun / „Occidentul e pe cale de destrămare”
Viktor Orban la Tusvanyos 2024 - FOTO: INQUAM Photos George Calin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a început sâmbătă discursul susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad printr-o declarație ironică la adresa autorităților române. El a afirmat că „vestea bună” este că de această dată nu a primit „instrucţiuni diplomatice” de la Bucureşti despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos, referire la o cerere de acest tip pe care a făcut-o anul trecut Ministerul de Externe de la București.

Rusia s-a adaptat sancțiunilor

Conducerea Rusiei este una „hiper-raţională”, iar Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, a susținut premierul Ungariei, Viktor Orban, în discursul susţinut la Băile Tuşnad.

Liderul de la Budapesta a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul „iraţional” către Asia şi Rusia.

„În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a spus Orban, menţionând China, India, Pakistan şi Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii. „Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc”, a mai susținut el.

El a declarat că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale a fost raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancţiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea, în 2014.

O nouă axă a puterii în Europa

Premierul de la Budapesta a continuat să susțină că Europa greșește când merge pe mâna Ucrainei.  ”Europa a renunțat să își mai apere propriile interese și urmărește interesele SUA cu prețul autodistrugerii, deoarece sancțiunile fac economia europeană necompetitivă”, a spus sâmbătă, în România, Viktor Orbán, citat de siteul maghiar Index

Premierul Ungariei a spus că Rusia s-a dovedit mult mai rezistentă economic. „Viabilitatea economică a acestei țări este excepțională”, a afirmat el. Apoi, a apelat la o celebră expresie din lumea boxului. 

”La reuniunile Consiliului European, s-a spus cu pompă că sancțiunile și excluderea din sistemul SWIFT vor îngenunchea Rusia și politica rusă. Mike Tyson a spus odată: ”Toată lumea are un plan până când primește un pumn în gură”. Europa, în viziunea liderului de la Budapesta, a primit acest pumn în gură, pentru că, afirmă el, rușii au învățat, iar europenii, nu.

”La urma urmei, rușii au tras consecințele sancțiunilor impuse după cucerirea Crimeei. Au pus în aplicare îmbunătățiri bancare care vor preveni prăbușirea sistemului lor financiar. Și-au modernizat agricultura și sunt acum unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. Este o imagine falsă că aceasta este o țară neo-statalistă”.

În opinia lui Orban, acest colaps european s-a produs și pentru că axa de putere în Europa era axa Paris-Berlin s-a schimbat. După începerea războiului, a fost construită o altă axă a puterii. Noul centru de putere este Londra-Varșovia-Kiev, țările baltice și scandinave. Iar această nouă axă este mult mai dependentă de tabăra democrată din SUA, este teoria lui Orban. 

„Occidentul este pe cale de destrămare”

Premierul Orban a afirmat că punctul central al lumii se va muta către Asia, susținând totodată că lumea occidentală este „pe cale de destrămare”.

„Asia va deveni centrul definitoriu al lumii. (…) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului şi se echilibrează forţele armate”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Cum Statele Unite, conduse de Donald Trump, se vor ghida pe principiul „America first”, Europa ar avea două opțiuni: să rămână un continent subordonat sau varianta enunţată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, respectiv să intre în această competiţie mondială.

„Indiferent că intrăm în competiţie sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici ţară membră NATO, nici ţară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienţi pentru toate acestea. Ucraina va intra în statutul de ‘buffer zone’ şi dacă suntem norocoşi, atunci vor exista garanţii internaţionale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite şi Rusia. Dacă suntem norocoşi, Uniunea şi Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord”, a declarat premierul Ungariei.

Occidentul se confruntă cu surpriza că majoritatea țărilor lumii susțin Rusia odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

„Războiul a mai scos la iveală încă un lucru, încă un fapt. Occidentul este pe cale de destrămare (…) Felul în care reacţionează, se comportă Occidentul nu este deloc consecvent, nu este deloc raţional, nu se justifică”, a declarat Viktor Orban.

„Trump ante portas”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că Europa va trebui să suporte consecinţele susţinerii războiul din Ucraina, în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

„Trump ante portas”, a spus Orban, parafrazând o expresie în latină, adică „Trump se află la porţile noastre”, şi a susţinut că, dacă Europa nu va avea o politică a păcii, iar Trump va câştiga alegerile din SUA, atunci UE va trebui „să îşi recunoască înfrângerea” şi să suporte consecinţele pentru că a susţinut războiul din Ucraina, potrivit traducerii oficiale.

Spectator la Tusvanyos 2024 – FOTO: Inquam Photos / George Călin

„Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru. Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este ‘beginning of a beautiful friendship’, adică ‘începutul unei prietenii frumoase’, şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă”, a declarat Orban, transmite Agerpres, citând traducerea oficială.

Promisiuni pentru România legate de Schengen

El a vorbit despre subiectele abordate la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu şi şi-a exprimat speranţa că în toamnă va exista un vot pentru aderarea României la Schengen.

„Am bătut nişte recorduri în ceea ce priveşte cifrele, schimburile economice. România este un partener important, dacă nu cel mai important partener economic pentru Ungaria. Am discutat despre un tren de mare viteză şi am discutat şi despre aderarea României la Schengen. Şi am spus că în toamnă vom pune pe agenda aderarea României la zona Schengen şi, dacă se poate şi sperăm că se poate, o să avem şi un vot în favoarea aderării României la zona Schengen”, a spus Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

El a mai spus că, deși nu a primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, a primit de la Bruxelles, menţionând că „au fost condamnate eforturile misiunii de pace”, trimitere la turneul diplomatic făcut de către premierul Orban în Rusia și China, după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului UE.

Peste 7.000 de oameni înregistrați pentru discursul lui Orban. Măsuri speciale de securitate

Premierul Orban a susținut, la Băile Tuşnad, tradiţionalul său discurs, pornind de la tema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară- „Pe drumul drept”. În jur de 7.000 de persoane s-au înregistrat pentru a lua parte la eveniment, potrivit organizatorilor. Discursul a durat circa două ore.

Victor Orban la Tusvanyos 2024 -FOTO: INQUAM Photos / Ovidiu Micsik

Au existat persoane a căror înregistrare nu a fost acceptată „din motive de securitate”. Inclusiv jurnaliștii acreditați și traducătorii au trebuit să se înregistreze în prealabil, iar accesul s-a făcut pe baza unui cod QR, prin mai multe puncte de control, bagajele fiind controlate. Aceste măsuri au fost luate și la ediția de anul trecut.

Decizia a fost luată după un incident care a avut acum doi ani când preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, s-a aflat printre spectatorii de la eveniment şi în momentul în care Viktor Orban a început să vorbească, a afişat un banner pe care scria „Ceva este etern-Transilvania , pământ românesc”, motiv pentru care a fost evacuat din zona respectivă de către personalul de securitate.

Controversele legate de prezența lui Orban la Tușnad

Anul trecut, premierul ungar le-a spus celor care au asistat la discursul său că, înainte să ajungă la Tusvanyos, Ministerul român de Externe i-a transmis un set de instrucțiuni legat de subiecte pe care ar trebui să le evite.

„Ni s-a transmis să nu vorbim nici despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești. Ne-au sfătuit să nu punem în lumină proastă valorile occidentale, precum migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că s-au pus singure într-o lumină proastă”, le spunea Orban celor prezenți în iulie 2023 la Tușnad.

Însă discursul din 2023 a generat incomparabil mai puțină vâlvă decât cel din iulie 2022, Viktor Orban producând iritare cu considerațiile sale legate de evoluția războiului ruso-ucrainean care izbucnise cu șase luni în urmă. Orban susținea că strategia occidentală în Ucraina a fost construită pe patru piloni: Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO; sancțiunile vor slăbi Rusia și vor destabiliza conducerea acesteia; sancțiunile vor răni Rusia mai mult decât Europa; lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

„Stăm într-o mașină care are găuri în toate cele patru roți: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, le-a spus Orban celor prezenți la Tușnad.

INTERVIURILE HotNews.ro