Sari direct la conținut

Serbia: mii de persoane demonstrează împotriva proiectului de exploatare a litiului

HotNews.ro
Protest în Serbia. Ploaia nu i-a speriat pe manifestanți, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protest în Serbia., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Câteva mii de persoane au manifestat luni în cel puțin patru orașe din Serbia împotriva relansării unei controversate mine de litiu de către grupul australian Rio Tinto, potrivit imaginilor difuzate de canalul de știri N1 Serbia.

Strigând „Rio Tinto, pleacă”, ei au mărșăluit pe străzile din Arandjelovac, Shabac, Kraljevo și Ljig împotriva deciziei guvernului sârb de a da undă verde proiectului minier de lângă Loznica (vest), scrie AFP.

„Nu există antidot (pentru poluare), singurul antidot suntem noi înșine”, a declarat profesoara de chimie Karolina Aleksandrovic din Arandjelovac.

„Ei ne ocupă instituțiile, râurile, pădurile… Autoritățile lucrează pentru propriile lor interese, niciodată pentru interesele poporului”, a deplâns Nebojsa Kovandzic din Kraljevo.

La 19 iulie, la o săptămână după ce Belgradul a dat undă verde reluării extracției, Serbia și Uniunea Europeană au semnat un acord de parteneriat pentru a asigura aprovizionarea cu litiu, considerat esențial pentru tranziția ecologică.

Mai multe manifestații au avut deja loc în ultimele două luni împotriva proiectului, în special la Belgrad, dar de data aceasta a existat o „participare puternică din partea populației locale”, a remarcat ONG-ul sârb Archives of Public Rallies.

„Acesta este, fără îndoială, un nivel foarte ridicat de mobilizare din partea comunităților locale, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul protestelor anterioare din Serbia”, a adăugat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro