Sari direct la conținut

ANM: Noi coduri de caniculă pentru zilele de joi și vineri / Anunțul meteorologilor pentru ziua de sâmbătă și prognoza pentru București

HotNews.ro
ANM: Noi coduri de caniculă pentru zilele de joi și vineri / Anunțul meteorologilor pentru ziua de sâmbătă și prognoza pentru București
Nou val de căldură peste România - Colaj Ion Mateș / HotNews FOTO: Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat codul galben de caniculă valabil joi în jumătatea de sud a României, și a emis alte două coduri (galben și portocaliu) avertizând că valul de căldură va acoperi vineri trei sferturi de țară.

Sâmbătă, caniculă și disconfort termic vor mai fi în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și pe arii restrânse în Oltenia, anunță meteorologii.

Codul galben de caniculă și disconfort termic de joi

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și sudul Moldovei va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…36 de grade.

Codul portocaliu de vineri

În județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul Bucureștivafi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.       Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul galben de vineri

În Crișana, nordul Banatului și al Olteniei, nordul și estul Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, precum și în vestul și sudul Transilvaniei, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 37 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 20 de grade.

Prognoza pentru București

De joi dimineață și până vineri dimineață, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în creștere. Cerul va fi mai mult senin și vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade.

Apoi, până sâmbătă dimineață, canicula se va menține, iar disconfortul termic va continua să crească, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

INTERVIURILE HotNews.ro