Sari direct la conținut

Reacția Facultății de Științe Politice din SNSPA la scandalul Bulai: „Auzeam doar zvonuri. Ceea ce știam nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust”

HotNews.ro
Reacția Facultății de Științe Politice din SNSPA la scandalul Bulai: „Auzeam doar zvonuri. Ceea ce știam nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust”
Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe politice din cadrul SNSPA Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA a postat un mesaj adresat studenților săi prin care se angajează să ia măsuri ca mediul din facultate să fie unul sigur, la adăpost de discriminarea de gen și hărțuirea sexuală. Ca răspuns la teza „toată lumea știa”, profesorii de la Științe Politice se apără afirmând că erau doar zvonuri, singurele informații certe fiind legate de afirmațiile sexiste făcute de Alfred Bulai în cadrul cursurilor.

„Stimate studente, stimați studenți ai Facultății de Științe Politice, în contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiți și mesajul nostru. Reacția a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfășurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima”, se spune în mesajul postat pe politice.ro.

Un răspuns la afirmația „toată lumea știa”

Cadrele universitare ale Facultății se angajează să ia măsuri de remediere a problemelor care au permis perpetuarea cazurilor de hărțuire sexuală a studentelor de la SNSPA astfel încât aceasta să devină un mediu sigur. Totodată, se oferă și o justificare legată de lipsa măsurilor împotriva lui Alfred Bulai.

„Ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație”, se spune în mesajul adresat studenților de la Științe Politice.

Facultatea se justifică invocând faptul că zvonurile nu puteau constitui un temei juridic suficient pentru sancționarea unei persoane.

„Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum”, se angajează conducerea Facultății de Științe Politice, al cărei decan este conferențiariul Cristian Pârvulescu.

Promisiunile Facultății de Științe Politice

„Nu putem vorbi în numele tuturor cadrelor didactice care predau sau au predat în trecut la această facultate, însă trebuie să ne asumăm că împărtășim un set de valori comune și că trebuie să acționăm în spiritul lor, cu măsuri care să garanteze prevenirea și combaterea oricărei forme de abuz”, precizează sursa citată.

Conducerea Facultății anunță că are trei direcții de acțiune în perioada următoare:

  • elaborarea unei strategii instituționale speciale de prevenire a hărțuirii și a oricărei forme de abuz;
  • instituționalizarea unor activități concrete de prevenire prin programe de formare la nivelul facultăților;
  • realizarea unei analize riguroase care să fundamenteze toate măsurile necesare pe care le putem adopta în FSP pentru a garanta sub toate aspectele un mediu sigur, bazat pe respect reciproc.

„Am primit mesajele voastre și înțelegem îngrijorarea. Pentru noi este esențială o relație cu studenții bazată pe încredere. Vă transmitem, atât vouă, cât și familiilor voastre faptul că noi considerăm inacceptabile și de o gravitate extremă atitudinea și comportamentul abuziv în general, cu atât mai mult abuzul sexual, emoțional și psihologic, prin folosirea relației de putere și autoritate, într-un spațiu educațional. Suntem conștienți că astfel de abuzuri afectează demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei și distrug încrederea studentelor, studenților și părinților în sistemul universitar”, se mai spune în mesajul Facultății de Științe Politice.

Scrisoarea deschisă a profesorilor de la SNSPA

Profesorul Alfred Bulai (61 de ani) a fost suspendat marți din toate funcțiile de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Decizia a fost luată în Senatul Universității la o zi de la investigația jurnaliștilor de la Snoop.ro, care au publicat mărturii ale unor studente ce îl acuză de abuzuri sexuale. Conducerea SNSPA spune și că nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la decanat sau la alte foruri din universitate.

Tot marți, 36 de profesori, printre care și Elena Trifan, doctor în sociologie, cadru didactic asociat la SNSPA și fostă studentă a lui Alfred Bulai între 2008-2011, au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii Facultății de Științe Politice prin care cer „demisia imediată” a profesorului universitar.

Contactată de HotNews.ro, Elena Trifan, cea care apare și în investigația Snoop.ro ca martoră la abuzurile sociologului, a explicat că scrisoarea „a fost redactată în mod direct pentru a fi citită în cadrul Consiliului (n.r. ședință ce a avut loc pe 29 iulie) și pentru a pune presiune pentru a lua măcar decizia suspendării, ceea ce s-a întâmplat deja”.

„Acum sunt 36 de semnatari, am lăsat-o deschisă pentru că nu e niciodată târziu ca să se mai alăture și alți colegi. Am avut destul de puțin timp la dispoziție pentru a o redacta”, a mai spus Elena Trifan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro