Sari direct la conținut

Agenţi iranieni recrutaţi de Mossad din rândul Gardienilor Revoluţiei au pus bomba sub patul lui Ismail Haniyeh / Cum s-a desfășurat întreaga acțiune

HotNews.ro
Agenţi iranieni recrutaţi de Mossad din rândul Gardienilor Revoluţiei au pus bomba sub patul lui Ismail Haniyeh / Cum s-a desfășurat întreaga acțiune
Procesiunea funerară a lui Ismail Haniyeh la Teheran Foto: Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bomba care l-a ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la o casă de oaspeţi din Teheran a fost pusă cu câteva ore înainte ca acesta să fie asasinat de doi agenţi recrutaţi de Mossad chiar din rândul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale Iranului, şi nu cu săptămâni sau luni înainte, aşa cum s-a spus până acum, potrivit unui articol publicat în The Jewish Chronicle și citat de News.ro.

Articolul, intitulat „Povestea completă a modului în care Israelul l-a asasinat pe Ismail Haniyeh la Teheran – minut cu minut”, este semnat de Elon Perry, un fost soldat de comando dîntr-o Brigada de elită a Forţelor de Apărare ale Israelului, în care a servit timp de 28 de ani. A fost jurnalist timp de 25 de ani, acoperind războaie şi atacuri teroriste, iar din 2010, ţine prelegeri în Marea Britanie şi SUA cu accent pe conflictul israeliano-palestinian.

Materialul, care nu citează nicio sursă, afirmă că cei doi iranieni, membri ai unităţii de protecţie Ansar al-Mahdi a IRGC, au intrat şi au ieşit din camera lui Haniyeh în câteva minute şi au fost lăsaţi să iasă din incintă fără a ridica suspiciuni. Mossad-ul, servicul secret israelian, i-ar fi scos ilegal din ţară o oră mai târziu.
Bomba a fost plasată sub patul lui Haniyeh şi detonată de la distanţă de un robot.

Mossadul își mobilizează rețeaua

Asasinarea şefului Hamas Haniyeh, care a fost decisă după 7 octombrie, a necesitat un set complicat de aranjamente din partea unei reţele de spioni Mossad, scrie Elon Perry. Este vorba inclusiv de colaboratori iranieni locali care au fost activi în Iran cu mult înainte de războiul din Gaza. În ultimii 20 de ani, Israelul a strâns informaţii despre eforturile Iranului de a dezvolta arme nucleare. Aceste informaţii, în plus faţă de recrutarea celor doi membri ai IRGC, au permis succesul operaţiunii, citează News.ro.

Dispozitivul exploziv de sub patul lui Haniyeh a fost amplasat de doi iranieni recrutaţi de Mossad din unitatea de securitate Ansar al-Mahdi a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, adică exact persoanele care ar fi trebuit să asigure securitatea clădirii şi a oaspeţilor săi.

Iranienii înşişi şi-ar fi dat seama de acest lucru imediat după asasinat, când cei doi gardieni au fost văzuţi pe înregistrările camerelor de securitate în ziua asasinatului deplasându-se pe furiş pe hol către camera în care Haniyeh urma să stea, deschizând uşa cu o cheie şi intrând în cameră.

Trei minute mai târziu, paznicii (cărora li s-ar fi oferit o sumă cu şase cifre fiecăruia, precum şi relocarea imediată într-o ţară din nordul Europei) au fost surprinşi de camerele de supraveghere părăsind calm camera, coborând scările spre intrarea principală a clădirii, ieşind şi urcând apoi într-o maşină neagră.

Paznicul de la punctul de control al parcării i-a recunoscut şi a deschis poarta fără să pună întrebări. O oră mai târziu, au fost scoşi clandestin din Iran de Mossad.

Ce se vede pe camerele de supraveghere

Până acum, articole apărute în presă, în special unul publicat de The New York Times, sugerau că dispozitivul a fost plasat în camera lui Haniyeh cu săptămâni sau chiar luni înainte de explozie, dar acest lucru nu este adevărat, susţine articolul din The Jewish Chonicle.

Camerele de securitate arată că dispozitivul a fost plasat în ziua exploziei, la ora locală 16:23 – cu aproximativ nouă ore înainte de a fi activat, atunci când Haniyeh a intrat în camera sa. Explozia, care a fost declanşată de la distanţă de un robot, a avut loc după miezul nopţii, exact la ora locală 01:37.

Pentru a preveni o eventuală detectare, Mossad-ul a amplasat un explozibil plat într-o carcasă lată de 10 cm şi lungă de 15 cm, care a fost fixată de baza patului. Pentru a reduce la minimum vătămarea civililor nevinovaţi, ei au folosit o bombă cunoscută pentru precizia sa, care a vizat doar camera lui Haniyeh. Prin urmare, doar o anumită zonă a clădirii a fost avariată.

Decizia de a acţiona a fost luată atunci când Haniyeh a fost invitat la Teheran pentru învestirea noului preşedinte iranian. Mossadul, cu ajutorul unităţii de informaţii 8200 (unitatea IDF responsabilă cu operaţiunile clandestine), a interceptat apelurile telefonice dintre organizatori şi invitaţi.

Când Haniyeh şi-a confirmat sosirea, Mossadul a început să pună în aplicare planul: eliminarea lui Haniyeh în casa de oaspeţi în care acesta stătea de obicei în timpul vizitelor sale la Teheran, potrivit The Jewish Chronicle, citat de News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro