Sari direct la conținut

„Răzbunarea lui Haniyeh este datoria Teheranului”, spune ayatollahul Khamenei după uciderea liderului Hamas în Iran / Israel a reușit să-l ucidă și pe șeful militar al Hezbollah

„Răzbunarea lui Haniyeh este datoria Teheranului”, spune ayatollahul Khamenei după uciderea liderului Hamas în Iran / Israel a reușit să-l ucidă și pe șeful militar al Hezbollah
Ismail Haniya. FOTO: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri în Iran, au anunțat gruparea militantă palestiniană Hamas și Gărzile Revoluționare ale Iranului în comunicate separate, potrivit Reuters. A fost al doilea asasinat major atribuit Israelului în doar câteva ore, după o lovitură din Beirut care l-a ucis pe un lider militar al Hezbollah.

HotNews transmite principalele informații după asasinarea liderului Hamas:

Cadavrul comandantului-şef al aripii militare a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr, a fost găsit miercuri sub dărâmăturile imobilului lovit marţi seară într-un raid al aviaţiei israeliene într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, au declarat agenţiilor AFP şi Reuters surse apropiate Hezbollah, transmite Agerpres.

Armata israeliană anunţase încă de marţi seară că a reuşit să-l ucidă pe Fuad Shukr, pe care l-a descris drept „cel mai înalt responsabil militar” al grupării pro-iraniene, care nu a anunţat nimic oficial legat de soarta respectivului comandant.

Armata israeliană (IDF) a confirmat că a lovit în Beirut şi spune că ţinta a fost comandantul Hezbollah din spatele atacului de la Majdal Shams şi al altor atacuri mortale asupra Israelului, potrivit The Times of Israel.

Prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, care este și ministru de externe, a vorbit la telefon cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre continuarea eforturilor pentru o încetare a focului în Gaza, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Qatarului.

Qatarul, Egiptul și Statele Unite au acționat ca mediatori în încercarea de a obține o încetare a focului în războiul din Gaza.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a refuzat să comenteze moartea liderului politic al Hamas.

„Nu comentăm acest incident”, a declarat purtătorul de cuvânt David Mencer în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite nu au fost implicate în asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, și nici nu au avut cunoștință despre acest lucru.

„Acesta este un lucru de care nu am fost conștienți și în care nu am fost implicați. Este foarte greu să speculăm”, a declarat Blinken într-un interviu acordat Channel News Asia în timpul unei vizite în Singapore, când a fost întrebat ce impact ar putea avea atacul.

Qatar și Egipt, care au acționat ca mediatori în negocierile de încetare a focului între Israel și Hamas, au sugerat miercuri că uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh ar putea pune în pericol eforturile de a obține un armistițiu în Gaza.

„Asasinatele politice și țintirea continuă a civililor în Gaza în timp ce negocierile continuă ne determină să ne întrebăm: cum poate reuși medierea atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părți?” a scris pe X premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

„Pacea are nevoie de parteneri serioși și de o poziție globală împotriva nepăsării față de viața umană”, a spus acesta.

Ministerul egiptean de Externe a spus și el că o „politică israeliană periculoasă de escaladare” din ultimele două zile a subminat eforturile de a pune capăt luptelor din Gaza.

„Coincidența acestei escaladări regionale cu lipsa de progrese în negocierile privind încetarea focului în Gaza sporește complexitatea situației și indică absența voinței politice israeliene de a o calma”, se arată în declarația oficialilor de la Cairo.

Asasinarea liderului Hamas în Teheran: o umilire a Iranului și o lovitură de moral pentru Israel. Dar cât de aproape este acum un război regional?

Uciderea liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh într-un atac atribuit Israelului va atrage un răspuns din partea Teheranului sau a aliaților săi regionali, într-un moment în care conflictul din Gaza pare aproape de a escalda.

Dar observatorii citați de Reuters, New York Times și The Guardian cred că actorii majori din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul și Iranul, nu intenționează să declanșeze un conflict regional.

Premierul Benjamin Netanyahu va convoca astăzi cabinetul de securitate, a anunțat biroul său.

În paralel, ministrul apărării Yoav Gallant a fost citat în timp ce le spunea militarilor de la o baterie a sistemului de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune Arrow: „Nu ne dorim război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”.

Funeraliile șefului Hamas, Ismail Haniyeh, vor avea loc joi la Teheran, iar apoi trupul său va fi transferat în capitala Qatarului, Doha, pentru rugăciuni și înmormântare, a anunțat gruparea într-un comunicat publicat miercuri.

Rusia a declarat miercuri că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război major și că actorii cheie continuă să crească miza.

„Regiunea a ajuns în prezent pe marginea unui conflict global”, a declarat Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe. „Părțile continuă să ridice miza”.

Moscova a mai spus că „dorința maniacală” a Statelor Unite de a monopoliza procesul de soluționare politică în Orientul Mijlociu a condus la această situație.

În vreme ce Israelul nu a comentat încă oficial uciderea lui Ismail Haniyeh, foști oficiali militari israelieni au lăudat miercuri dimineață la televiziunea națională cele două operațiuni care i-au vizat pe șefii Hezbollah și Hamas, chiar dacă au semnalat în același timp îndoieli cu privire la strategia pe termen lung a Israelului, scrie New York Times.

În cadrul unei discuții în direct la Canalul 12, Amos Gilad, general în rezervă, a calificat asasinatele din Iran și LIban drept „o realizare uimitoare”.

Iranul anunță că își va apăra integritatea teritorială

Președintele turc Tayyip Erdogan a condamnat asasinarea liderului Hamas și a declarat că acest lucru nu va zdrobi voința palestinienilor.

„Acest asasinat este o josnicie care urmărește să perturbe cauza palestiniană, nobila rezistență din Gaza și lupta legitimă a fraților noștri palestinieni, să frângă voința palestinienilor și să îi intimideze”, a declarat Erdogan pe X.

„Cu toate acestea, ca până acum, barbaria sionistă nu își va atinge scopurile”, a asigurat el.

Răzbunarea asasinării liderului Hamas Ismail Haniyeh este „datoria Teheranului”, deoarece a avut loc în capitala iraniană, a declarat miercuri liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Acesta a declarat că Israelul a oferit motive pentru o „pedeapsă aspră”.

Iranul „își va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, a declarat miercuri președintele Masoud Pezeshkian.

Acesta nu a dat alte detalii în declarația sa, care a fost preluată de presa iraniană.

Ismail Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a Hamas

Cine a fost Ismail Haniyeh, „teroristul pragmatic” ucis lângă Teheran.

Catalogat drept terorist de SUA și Israel, considerat drept pragmatic și relativ moderat, în comparație cu alte figuri mai radicale ale Hamas, Ismail Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a organizației sale, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul.

A fost ales șef al aripii politice în 2017, înainte de a părăsi Gaza pentru a se exila în Qatar, doi ani mai târziu. Din exil, a devenit imaginea diplomației internaționale a grupării palestiniene, făcând naveta între Turcia, Iran și Qatar, alăturându-se unui grup de lideri Hamas adăpostiți la Doha.

Haniyeh era considerat un intermediar potrivit în comunicarea cu figuri de linie dură precum Yahya Sinwar, din Gaza.

China se opune ferm și condamnă asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe, adăugând că incidentul ar putea duce la o mai mare instabilitate regională.

Înainte de uciderea liderului Hamas lângă Teheran, o lovitură revendicată de Israel a vizat suburbiile Beirutului, oficialii israelieni anunțând că l-au ucis pe înaltul comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr.

Hezbollah tocmai a emis o declarație cu privire la această lovitură, afirmând că „un număr de cetățeni” au fost uciși, alții au fost răniți și au fost provocate „mari distrugeri”.

Organizația libaneză a anunțat că Shukr se afla în clădire, dar nu a confirmat deocamdată moartea acestuia, spunând că salvatorii lucrează acum pentru a îndepărta molozul și încă așteaptă să descopere „soarta marelui comandant”.

Reuniune de urgență la reședința liderului suprem al Iranului

Uciderea lui Ismail Haniyeh este „o crimă politică absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri un ministru adjunct de externe rus pentru agenția de știri de stat RIA.

„Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministrul adjunct de externe Mikhail Bogdanov, citat de RIA.

Bogdanov a declarat că asasinatul va avea, de asemenea, un impact negativ asupra negocierilor pentru încetarea focului în Gaza, a adăugat RIA.

Rusia, care are relații cu țările arabe, Iranul și Hamas, precum și cu Israelul, a condamnat frecvent violențele din regiune și a acuzat Statele Unite că ignoră necesitatea unui stat palestinian independent.

Iranul organizează o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, relatează New York Times, citând doi oficiali iranieni.

Cotidianul american menționează că o astfel de reuniune are loc doar în „circumstanțe extraordinare”.

Esmail Ghaani, comandantul Forței Quds, care supraveghează forțele auxiliare ale Iranului, este de asemenea prezent la reuniune, se arată în raport.

Relatarea citează, de asemenea, televiziunea de stat iraniană, care a declarat că uciderea lui Haniyeh ar putea întârzia cu mai multe luni acordul de încetare a focului din Gaza și ar putea provoca o ripostă din partea milițiilor susținute de Iran în regiune.

Liderul Hamas, ucis de o rachetă ghidată, spun surse saudite

Surse ale postului saudit Al Hadath au spus că o rachetă ghidată a lovit reședința privată din Teheran a lui Haniyeh.

Publicația de știri raportează că racheta a lovit clădirea în jurul orei locale 2:00 (23:30 BST).

Fars News, care este afiliată Gărzii revoluționare iraniene, a afirmat, de asemenea, că Haniyeh se afla într-o reședință pentru veterani din nordul Teheranului și că a fost ucis de „un proiectil din aer”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat miercuri că „sângele liderului Hamas asasinat Ismail Haniyeh nu va fi niciodată pierdut”.

„Martiriul lui Haniyeh la Teheran va întări legătura profundă și de nezdruncinat dintre Teheran, Palestina și rezistență”, a declarat Kanaani, citat de presa de stat iraniană .

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că nu crede că un război de amploare în Orientul Mijlociu este inevitabil și că Statele Unite încearcă să calmeze tensiunile în creștere din regiune.

„Nu cred că războiul este inevitabil. Îmi mențin această părere. Cred că există întotdeauna loc și oportunități pentru diplomație”, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite în Filipine. (Reuters)

Uciderea liderului politic al Hamas este „un asasinat politic absolut inacceptabil”, a afirmat miercuri un înalt oficial rus. „Aceasta este un asasinat politic absolut inacceptabil și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministrul adjunct de externe Mikhail Bogdanov, citat de agenția RIA.

Turcia a condamnat și ea uciderea lui Haniyeh, afirmând că atacul a avut ca scop extinderea războiului din Gaza la nivel regional. „S-a dovedit încă o dată că guvernul Netanyahu nu are nicio intenție de a obține pacea”, a transmis Ministerul de Externe al Turciei.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, „a condamnat ferm asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe care o consideră un act laș și o escaladare gravă”, și a făcut apel la palestinieni să rămână uniți.

„A fost un raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”

Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis în urma „unui raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”.

Hanieh participase marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian.

„În această dimineață devreme, reședința lui Ismail Haniyeh din Teheran a fost lovită, ducând la martiriul său și al uneia dintre gărzile sale de corp. Cauza este în curs de investigare și va fi anunțată în curând”, au transmis Gărzile Revoluționare, forțele de elită ale Iranului.

Autoritățile israeliene nu avuseseră nicio reacție până la ora publicării acestei știri, iar Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații cu privire la Haniyeh, notează Reuters.

Hamas: „Este o escaladare gravă”

Vestea, care a venit la mai puțin de 24 de ore după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe comandantul Hezbollah despre care a spus că se află în spatele unei lovituri sângeroase în Înălțimile Golan ocupate de Israel, pare să reducă șansele unui acord iminent de încetare a focului în Gaza.

„Acest asasinat al fratelui Haniyeh de către ocupația israeliană este o escaladare gravă care urmărește să frângă voința Hamas”, a declarat Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas, pentru Reuters.

El a declarat că Hamas va continua calea pe care o urmează, adăugând: „Suntem încrezători în victorie”.

„Asasinarea liderului Ismail Haniyeh este un act laș care nu va rămâne fără răspuns”, a declarat și Moussa Abou Marzouk, membru al biroului politic al Hamas, potrivit France Presse.

Haniyeh, care de obicei locuia în Qatar, a fost imaginea diplomației internaționale a grupului palestinian în timp ce războiul declanșat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie făcea ravagii în Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost uciși într-un atac israelian cu dronă.

Numit în fruntea Hamas în 2017, Haniyeh a pendulat între Turcia și Doha, capitala Qatarului, ceea ce i-a permis să evite restricțiile de călătorie din Fâșia Gaza și să acționeze ca negociator în discuțiile de încetare a focului sau să țină legătura cu Iranul, aliatul Hamas.

INTERVIURILE HotNews.ro