Sari direct la conținut

Rectorul UBB, Daniel David, despre scandalul din SNSPA și cazul Sf. Pantelimon: „România bolnavă are nevoie de noradrenalină”

HotNews.ro
Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, reacționează în scandalurile din educație – acuzațiile de abuz și hărțuire sexuală de la SNSPA și din sănătate – arestarea a două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare prin reducerea dozei de noradrenalină: „România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere”. El spune că este nevoie de construirea unor instituții moderne, „prin noradrenalină”.

Rectorul UBB a reacționat printr-un lung mesaj postat pe blogul său, unde scrie că scandalurile din educație și sănătate din ultima perioadă au loc în contextul în care profilul psihocultural vechi, care încă domină în societatea noastră, se află într-o fază de disoluție, iar deocamdată nu reușim să punem în loc instituții moderne, guvernate de valori și reguli.

În mesajul intitulat „România bolnavă are nevoie de noradrenalină!”, psihologul Daniel David spune că, din punctul său de vedere, fenomenele pe care le-am văzut în ultimul timp în educație și sănătate se înscriu în schimbările psihoculturale paradigmatice din societatea noastră.

„România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere!”

„Într-adevăr, disoluția vechilor structuri a scos și scoate în evidență practici individuale reprobabile, adesea mai tolerate în paradigma psihoculturală veche. În acest sens, folosind o analogie medicală, România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere!

Sigur că demersurile legale și etice se vor pronunța asupra acestor situații individuale, dar eu sper să onorăm suferințele individuale și prin accelerarea procesului de construcție a noilor instituții moderne, după un diagnostic cinstit și rațional, nu prin acuzații politice (când de fapt toate partidele majore au fost în ultimii ani la putere), defense sau acuzații de breaslă (incorecte în abordare) sau simple truisme (ex. „legea trebuie aplicată”, „să nu generalizăm” etc. – care nu aduc schimbarea).

În acest sens, păstrând analogia medicală, construcția noilor instituții are însă nevoie de noradrenalină!”, spune Daniel David.

În opinia sa, acum se prăbușesc vechile instituții, nu le avem încă pe cele noi, pe un fond al creșterii egoismului individual amplificat de probleme ale educației, ambele susținând polarizări sociale, conspirații și rezistență la reguli, totul în contextul slăbirii democrației la nivel internațional.

Rectorul UBB consideră că această construcție a instituțiilor moderne trebuie făcută pe repede înainte, preluând, cu micile adaptări necesare, care însă să nu le schimbe esența, instituțiile și practicile lor riguroase care există deja la nivel internațional;

„Acum suntem într-o fază vulnerabilă în drumul dinspre profilul vechi spre modernitate și emancipare: se prăbușesc vechile instituții, nu le avem încă pe cele noi, pe un fond al creșterii egoismului individual amplificat de probleme ale educației, ambele susținând polarizări sociale, conspirații și rezistență la reguli, totul în contextul slăbirii democrației la nivel internațional.

Această construcție a instituțiilor moderne trebuie făcută, așadar, pe repede înainte – așa cum spuneam, într-o analogie a administrării noradrenalinei  -, preluând, cu micile adaptări necesare, care însă să nu le schimbe esența, instituțiile și practicile lor riguroase care există deja la nivel internațional.

Fenomenele reprobabile descoperite în educație și sănătate fiind complexe, rațional nu putem să ne așteptăm la eradicarea lor. Dar prin instituții moderne vom face două lucruri: (1) vom reduce major aceste fenomene și (2) când apar, le vom trata transparent, cu celeritate și eficient, după cele mai avansate practici internaționale, în beneficiul oamenilor și al sistemelor de educație și sănătate”.

INTERVIURILE HotNews.ro