Sari direct la conținut

Vladimir Putin a promulgat legea care i-a înfuriat pe soldații trimiși să lupte împotriva Ucrainei / Inclusiv un aliat fidel al său a criticat-o

HotNews.ro
Vladimir Putin a promulgat legea care i-a înfuriat pe soldații trimiși să lupte împotriva Ucrainei / Inclusiv un aliat fidel al său a criticat-o
Dmitri Rogozin alături de Vladimir Putin, FOTO: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat proiectul de lege care permite pedepsirea aspră a militarilor ce folosesc telefoane smart în apropierea frontului, un demers care a fost criticat dur de soldații ruși ce luptă împotriva Ucrainei, relatează luni Novaia Gazeta.

Decretul aferent a fost publicat pe portalul juridic al guvernului rus încă de joi, dar informația a trecut neobservată în contextul în care Putin a promulgat peste 50 de legi în joia respectivă iar atenția opiniei publice din Rusia a fost captată de incursiunea militară fără precedent a forțelor ucrainene în regiunea Kursk.

Proiectul de lege a fost ridiculizat de bloggerii militari din Rusia, aceștia acuzând că el nu are nicio legătură cu situația de pe câmpul de luptă. Inclusiv Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos și vicepremier responsabil de industria de apărare între 2011 și 2018, s-a pronunțat împotriva ei.

„Datorită deficiențelor anterioare bine documentate ale Ministerului rus al Apărării în furnizarea armatei cu internet și telecomunicații fiabile, smartphone-urile au devenit cel mai important instrument de comunicare între unitățile de pe front”, a transmis acesta într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram în data de 23 iulie.

Mesajul său a venit în aceeași zi în care Comitetul pentru Apărare al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a aprobat amendamentele care prevăd arestarea disciplinară „pentru diseminarea de informații de către membrii Districtului Militar Nord care permit stabilirea identității personalului militar și localizarea acestora”.

Soldații ruși au amenințat că nu vor respecta legea

Duma de Stat a adoptat legea o zi mai târziu, pe 24 iulie. În aceeași zi, Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, publica un amplu articol cu interviuri luate unor militari ruși, inclusiv comandanți de unități, care au desființat posibila măsură.

Soldații au explicat sub condiția anonimității de ce consideră că interdicția este o greșeală și nu va fi respectată niciodată de personalul activ în zona frontului. Unii dintre ei au explicat că smartphone-urile au fost necesare pentru a face schimb și descărca hărți electronice actualizate privind pozițiile din Ucraina în condițiile în care cele puse la dispoziție de armată erau depășite de ani de zile.

Alții au spus că ele sunt indispensabile pentru a face schimb de informații și coordona atacurile cu drone.

„Nimeni nu va respecta această lege, cel mult vor fi câteva cazuri exemplare în care niște bețivi sunt prinși și li se vor da cele 10 zile [de arest]“, a declarat un comandant de pluton citat de Lenta cu indicativul „Phenibut”.

„Orice gadget este acum o parte integrantă a [echipamentului] unui militar. În primul rând, este vorba despre conexiune”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, progresele înregistrate în ultimele șase luni de forțele rusești pe frontul din estul Ucrainei au fost obținute tocmai pentru că soldații ruși au început să folosească în mod activ gadgeturile și internetul.

Folosirea telefoanelor smart pe front era deja interzisă, dar nu putea fi pedepsită atât de aspru

„Markov”, un ofițer citat de Lenta, a afirmat că o astfel de interdicție este cu atât mai inutilă deoarece un ordin al ministerului apărării interzice deja folosirea smartphone-urilor în armată.

El a spus că ordinul nu este respectat fiindcă este nevoie de gadgeturi pentru a limita numărul pierderilor înregistrate de trupele rusești.

Potrivit acestuia, smartphone-urile fac posibilă planificarea operațiunilor, gestionarea în timp real a bătăliilor și menținerea legăturii între unități mult mai bine decât echipamentele tehnice standard învechite.

„Inițiativa în sine amintește în spirit de populism. Nu se oferă nicio alternativă, așa că aceasta este pur și simplu o prostie, din cauza căreia armata noastră va deveni mai proastă în luptă și va slăbi și va pierde mai mulți oameni și echipamente. Dezavantajele utilizării smartphone-urilor sunt de multe ori mai mici decât dezavantajele opririi utilizării acestora”, a subliniat „Markov”.

„Markov” le-a transmis inițiatorilor proiectului de lege că, dacă vor să ajute, să vină în zona de „operațiuni speciale” și să comunice cu participanții la ostilități, pentru ca pe viitor legile să se bazeze pe realitate, „și nu pe teorie și propriile lor fantezii”.

Analiștii militari desființează proiectul de lege adoptat de parlamentul rus și promulgat de Putin

„Probabil ar fi mai ușor de spus unde dispozitivele nu sunt folosite în războiul actual”, a declarat acum pentru Novaia Gazeta analistul militar Kirill Mihailov.

„Dacă ai confisca brusc dispozitivul electronic al fiecărui militar, ar avea loc un colaps aproape total al capacității de luptă: dronele nu ar zbura, nu ai ști unde aterizează artileria ta și nu ar exista provizii, deoarece logistica ar degenera în haos”, a mai explicat Mihailov.

„Telefoanele inteligente sunt folosite peste tot”, a declarat pentru Novaia Gazeta și Yan Matveyev, analist militar la Fundația Anticorupție fondată de Alexei Navalnîi.

„Pentru comunicare, navigație… internet și comunicații mobile. Interzicerea smartphone-urilor în prima linie ar fi ca și cum ar interzice încălțămintea sau îmbrăcămintea neregulamentară. Nu are sens să discutăm dacă militarii ar putea respecta aceste reguli. Bineînțeles că nu ar putea – totul s-ar opri”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, legea inaplicabilă ar putea fi folosită de comandanți ca o modalitate de a exercita un control mai mare asupra subordonaților lor.

„Orice comandant ar putea spune cu ușurință că cineva a încălcat o regulă ori de câte ori are chef și să administreze o pedeapsă”, consideră analistul militar.

Vladimir Putin a promulgat proiectul de lege în acest sens după ce el a fost adoptat și de Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 901-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro