Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 901: Kievul susține că are controlul asupra a 1.000 km pătrați în Kursk / Zelenski: Rusia trebuie forțată să facă pace / Rușii recunosc că ucrainenii au ocupat zeci de localități

LIVE Război în Ucraina, ziua 901: Kievul susține că are controlul asupra a 1.000 km pătrați în Kursk / Zelenski: Rusia trebuie forțată să facă pace / Rușii recunosc că ucrainenii au ocupat zeci de localități
Atac al forțelor ruse asupra unui tanc al armatei ucrainene, în zona de frontieră din apropierea regiunii Kursk, Rusia, 12 august 2024. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

La o săptămână de când Kievul a declanșat o ofensivă în Rusia, trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul țării vecine. Ministerul rus al Apărării susține că a oprit înaintarea forțelor care au trecut granița și că a doborât mai multe drone în regiune aflate la frontiera cu Ucraina.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 901, LIVETEXT:

VIDEO Batalionul 225 al Ucrainei ar fi dat jos de pe o clădire steagul Rusiei, într-un sat din regiunea Kursk

Batalionul 225 de asalt separat al Ucrainei a publicat luni o înregistrare video care arată cum soldații ucraineni îndepărtează un steag rusesc de pe o clădire din satul Darino, din regiunea rusă Kursk, în timp ce ofensiva Kievului pe teritoriul Rusiei continuă, scrie The Kyiv Independent.

Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe data de 6 august, aducând pentru prima dată forțe ucrainene regulate în Rusia.

Kievul a menținut până în prezent o politică a tăcerii cu privire la incursiune, în ciuda luptelor continue și a faptului că Ucraina avansează tot mai mult pe teritoriul rus.

Anterior, înregistrări video cu soldați ucraineni pe teritoriul Rusiei – în orașul Sudja din regiunea Kursk, precum și în regiunea Belgorod – au fost distribuite pe canalele de Telegram.

Înregistrarea publicată de batalionul 225 este prima filmare din regiunea rusă Kursk publicată oficial de armata ucraineană.

„Darino. Luptătorii din Batalionul 225 de asalt separat îndepărtează o cârpă de pe clădirea administrativă, după ce au curățat-o”, scrie în postarea care însoțește imaginile.

The Kyiv Independent precizează că nu a putut verifica locația unde au fost filmate imaginile.

Darino se află la aproximativ 4 kilometri (2 mile) de granița cu Ucraina. Canalele rusești pro-război de pe Telegram au susținut că forțele ucrainene au ajuns acolo pe 7 august.

Autoritățile regionale ruse au afirmat că Ucraina controlează 28 de așezări din regiunea Kursk, susținând că incursiunea a ajuns până la 12 kilometri în adâncimea teritoriului rus, de-a lungul unui front de 40 de kilometri.

Pe 9 august, autoritățile ruse au anunțat o așa-numită „operațiune antiteroristă” în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, situate la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la incursiunea Ucrainei.

SUA avertizează Iranul să nu livreze Rusiei rachete balistice

Statele Unite au avertizat luni Iranul că ar trebui să se aştepte la consecinţe semnificative dacă decide să furnizeze Rusiei sute de rachete balistice, informează AFP.

„Suntem pregătiţi să oferim un răspuns rapid şi puternic dacă Iranul s-ar implica în transferul de rachete balistice, ceea ce credem că ar constitui o escaladare gravă a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat preseiVedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat agenţiei Reuters două surse europene de informaţii, care consideră iminentă livrarea a sute de rachete de acest tip către Rusia pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Conform acestor surse, reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran atât pentru achiziţia de rachete Fath-360 cât şi pentru un alt sistem de rachete balistice produs de Iran, sistemul Ababil.

Rachetele Fath-360 au o rază maximă de acţiune de 120 km, un focos de 150 kg şi sunt ghidate prin satelit.

Rusia dispune de o varietate de rachete care acoperă o asemenea rază de acţiune, cum ar fi sistemele de lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado, dar achiziţia unor rachete Fath-360 i-ar putea permite să-şi folosească mai mult arsenalul propriu pentru ţinte mai îndepărtate de linia frontului, iar pentru ţintele localizate într-o rază de 120 de kilometri să utilizeze aceste rachete iraniene, notează Agerpres.

Pe de altă parte, „livrarea unui număr mare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran către Rusia ar permite o creştere suplimentară a presiunii asupra sistemelor de apărare antirachetă ucrainene deja suprasolicitate”, explică Justin Bronk, cercetător senior pentru forţele aeriene la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank de apărare cu sediul la Londra.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia trebuie să fie forțată să facă pace, deoarece președintele Vladimir Putin a vrut să lupte, și că războiul se întoarce în Rusia după ce Moscova l-a dus în alte țări, relatează Reuters.

Liderul ucrainean, vorbind în discursul său de noapte, a spus că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea Kursk este o chestiune de securitate pentru Ucraina și că Kievul a capturat zone de unde Rusia a lansat lovituri.

„Rusia trebuie să fie forțată să facă pace dacă Putin vrea să lupte atât de tare”, a spus Zelenski.

El a spus că regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, care se află peste granița cu regiunea Kursk, a fost atacată de aproape 2.100 de ori de atacurile transfrontaliere ale Rusiei începând cu 1 iunie.

„Rusia a adus război altora, acum se întoarce acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pace și cu siguranță vom asigura pacea”, a spus el.

Biroul premierului Keir Starmer a anunțat luni că sprijinul guvernului britanic pentru Ucraina „rămâne neschimbat” după incursiunea trupelor Kievului pe teritoriul Rusiei, informează PA Media/DPA.

Premierul Keir Starmer a declarat în mod frecvent că executivul pe care îl conduce continuă să acorde Ucrainei sprijin militar şi politic, aşa cum a făcut-o guvernul conservator anterior.

Luna trecută, premierul Starmer a declarat că sprijinul militar anual acordat Ucrainei, în valoare de trei miliarde de lire, va continua cel puţin până în 2030/31 şi atât timp cât va fi necesar.

„Politica noastră rămâne aceea că Regatul Unit stă umăr la umăr alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi suntem fermi în angajamentul nostru de a continua să furnizăm asistenţă militară. Pentru noi este foarte clar că, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are un drept evident la autoapărare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului britanic, potrivit Agerpres.

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a efectuat o vizită la Kiev la scurt timp după preluarea mandatului, vizită în care a promis părţii ucrainene armament şi obuze de artilerie, precum şi 90 de rachete Brimstone.

Întrebată dacă în incursiunea trupelor ucrainene în Rusia au fost folosite arme britanice, purtătoarea de cuvânt a premierul Starmer a răspuns: „Nu vom comenta asupra operaţiunilor individuale, despre care le revine ucrainenii să vorbească, aşa cum au făcut-o, dar poziţia noastră în ceea ce priveşte sprijinul nostru rămâne neschimbată”.

Ucraina controlează o mie de kilometri pătraţi de teritoriu în Kursk, spune Sîrski

Ucraina susține luni că are controlul a 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea de graniță Kursk, unde forțele sale sunt încă în ofensivă la aproape o săptămână după lansarea unei incursiuni armate acolo, relatează AFP.

„Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în regiunea Kursk. În prezent, controlăm aproximativ 1.000 km2 din teritoriul Federației Ruse”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski.

Prima fază a incursiunii ucrainene din Rusia este un real succes și a pus Moscova în dificultate, dar ea nu poate să ascundă problemele cu care se confruntă Kievul în apărarea propriului front. Kievul trebuie să decidă acum dacă va aloca forțe suplimentare în Rusia, lipsind punctele sale defensive din Ucraina de resurse prețioase, arată analizele Wall Street Journal, Financial Times și ISW.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” și a pune presiune pe forțele Moscovei, în prima sa recunoaștere a ofensivei surpriză a Kievului în regiunea vestică rusă Kursk, informează Reuters.

Pablo Gonzalez (alias Pavel Rubțov), unul dintre cei 8 deținuți din închisorile occidentale care s-au întors în Rusia și pe care Putin i-a întâmpinat personal, a fost arestat în Polonia în 2022 și acuzat de spionaj. Sub acoperirea de jurnalist, el s-a infiltrat printre membrii opoziției ruse și a furnizat informații prețioase despre contestatarii regimului de Kremlin, printre care Ilia Iashin și Vladimir Kara-Murza, scrie site-ul rus independent Meduza.

Rubla s-a depreciat din nou luni față de dolar după ce autoritățile ruse au decis evacuarea unei a doua regiuni de la granița cu Ucraina, măsură luată la 6 zile după ce Kievul a lansat incursiunea militară ce a semănat panică în regiunea Kursk, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat proiectul de lege care permite pedepsirea aspră a militarilor ce folosesc telefoane smart în apropierea frontului, un demers care a fost criticat duri de soldații ruși ce luptă împotriva Ucrainei, relatează luni Novaia Gazeta.

Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, a declarat luni că a semnat o declarație comună cu omologul său italian Antonio Tajani, exprimând „profundă îngrijorare” cu privire la agresiunea rusă în Ucraina, dar a spus că Moscova ar trebui să fie prezentă la următorul summit pentru pace, relatează Reuters.

Elveția a găzduit, la mijlocul lunii iunie, zeci de lideri mondiali la un summit menit să creeze o cale spre pace în Ucraina, deși Rusia nu a fost invitată.

„Susținem organizarea unui al doilea summit de pace care să includă toate părțile, inclusiv Rusia”, a declarat Cassis pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

Rusia recunoaște că ucrainenii au ocupat zeci de localități din Kursk

Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, a recunoscut luni că forțele ucrainene, care au lansat o incursiune armată de o amploare fără precedent în regiunea de graniță rusă pe 6 august, ocupă 28 de localități din această zonă, relatează AFP. În acest timp, un influent blogger militar pro-rus Iuri Podoliaka spune că situația este „alarmantă” în regiunea Belgorod, în timp ce președintele Vladimir Putin a promis să „expulzeze” forțele ucrainene care au trecut granița, potrivit Reuters.

Şeful Rosatom susţine că e posibil ca unul din turnurile de răcire ale centralei de la Zaporojie să trebuiască înlocuit

Şeful companiei ruse de energie nucleară Rosatom a afirmat luni că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare de la Zaporojie ar putea necesita înlocuirea în urma incendiului declanşat duminică seară, relatează agenţiile ruse de ştiri RIA şi Interfax, preluate de Reuters.

Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a declarat că incendiul a durat circa trei ore şi că a provocat „pagube foarte serioase” la turnurile de răcire.

El a afirmat, fără a furniza probe în acest sens, că incendiul a fost provocat de două lovituri ale dronelor ucrainene. Este neclar dacă pagubele sunt remediabile sau dacă unul dintre turnuri ar putea necesita înlocuirea, a adăugat Lihacev, potrivit Agerpres.

Compania ucraineană de energie atomică Energoatom a precizat într-un comunicat că unul dintre turnurile de răcire şi alte echipamente au fost avariate.

Într-un comunicat, Asociaţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut „acces imediat” la zona afectată „pentru a evalua pagubele” şi „a stabili cauza posibilă a acestui eveniment”.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la „încetarea” unor astfel de „atacuri iresponsabile care (…) sporesc pericolul unui accident nuclear”. „Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalaţiile esenţiale pentru securitate”, a reamintit el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a provocat incendiul, despre care susţine că a fost vizibil din oraşul Nikopol, controlat de Kiev. Incendiul s-a declanşat duminică, în jurul orei locale 20.00. AIEA susţine că nu există un impact asupra siguranţei nucleare a centralei de la Zaporojie.

Energoatom afirmă că o „neglijenţă” rusă sau o incendiere ar fi putut declanşa incendiul. Fără a furniza dovezi, Ucraina susţine că Rusia utilizează turnurile de răcire pentru a depozita echipament militar şi explozibili.

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat luni că dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), a roboților și a dronelor este esențială pentru asigurarea victoriei Moscovei în confruntarea sa actuală cu Occidentul, informează The Moscow Times.

Aproximativ 121.000 de persoane au fost evacuate din regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, din cauza unei incursiuni armate ucrainene care are loc de aproximativ o săptămână, a declarat luni guvernatorul interimar Alexei Smirnov, citat de AFP.

„Până în prezent, 121.000 de persoane au părăsit sau au fost evacuate din regiunea Kursk”, a declarat Smirnov în cadrul unei reuniuni prezidată de Vladimir Putin și difuzată de televiziunea rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că prin incursiunea sa din regiunea Kursk, Ucraina încearcă să își îmbunătățească poziția de negociere în contextul războiului.

El a mai spus că Kievul încearcă în același timp să încetinească avansul Rusiei în alte părți ale frontului și să intimideze societatea rusă.

Liderul de la Kremlin a avertizat totodată că Ucraina va încerca să destabilizeze și mai mult regiunile aflate la graniță, dar a asigurat că Moscova va răspunde atacului Kievului.

Ucraina nu vede semne că Belarus și-a intensificat prezența militară la graniță

Kievul a afirmat luni că nu a văzut niciun semn de intensificare a prezenţei forţelor belaruse lângă graniţa lor, contrazicând declaraţia Minskului conform căreia ar fi trimis mai multe trupe în zonă, informează Reuters.

„În ultimele zile, nu am înregistrat nicio mişcare sau o creştere de forţe din Belarus, (inclusiv) diferite unităţi, echipamente şi personal în apropierea graniţei noastre”, a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră a Ucrainei.

Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului care are graniţă cu nordul Ucrainei, a anunţat sâmbătă că trimite trupe pentru a-şi consolida prezenţa la graniţa cu Ucraina, după ce a acuzat Kievul că i-a încălcat spaţiul aerian cu drone. O creştere a forţelor belaruse la graniţă ar însemna o potenţială ameninţare la care Kievul ar putea răspunde prin trimiterea de trupe pentru a întări zona, într-un moment tensionat de-a lungul graniţei de nord a Ucrainei cu Rusia, notează Agerpres.

Andrii Demcenko a mai afirmat că Belarus a făcut declaraţia privind creşterea prezenţei militare pentru a face „jocul Rusiei” şi pentru a contribui la o campanie de informare care are drept scop exercitarea de presiuni asupra Ucrainei.

Şeful companiei ruse de energie nucleară Rosatom a declarat luni că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare de la Zaporojie ar putea necesita înlocuirea în urma incendiului declanşat duminică seară, relatează agenţiile ruse de ştiri RIA şi Interfax, preluate de Reuters.

Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a declarat că incendiul a durat circa trei ore şi că a provocat „pagube foarte serioase” la turnurile de răcire.

El a afirmat, fără a furniza probe în acest sens, că incendiul a fost provocat de două lovituri ale dronelor ucrainene. Este neclar dacă pagubele sunt remediabile sau dacă unul dintre turnuri ar putea necesita înlocuirea, a adăugat Lihacev, potrivit Interfax, scrie Agerpres.

11.000 de persoane au fost evacuate din districtul Krasnaya Yaruga din regiunea rusă Belgorod, a relatat luni agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

Guvernatorul regional a declarat anterior că evacuările au început din cauza „activității inamice la graniță”.

Belgorod se află lângă regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au pătruns în Rusia într-o incursiune majoră care a început marțea trecută.

Zeci de „kadâroviți” au fost capturați de trupele ucrainene în timpul incursiunii din Kursk, potrivit imaginilor publicate de proiectul „Vreau să trăiesc” și preluate de publicația independentă rusă de investigații The Insider.

Rușii nu au reușit să repingă forțele ucrainene în Kursk, susțin soldați ai Kievului

Un adjunct al ministrului ucrainean al energiei a fost reţinut la Kiev pentru că ar fi luat mită o jumătate de milion de dolari, a anunţat luni Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat în care spune că a descoperit o schemă de corupţie la scară largă.

Generalul rus în retragere Andrei Guruliov, în prezent un deputat în Duma de Stat de la Moscova, a declarat că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a reușit să avanseze atât de ușor din cauza ignorării rapoartelor privind masarea de trupe la graniță.

Rusia nu a reușit să respingă trupele ucrainene din regiunea Kursk, în ciuda trimiterii de întăriri, au declarat pentru Financial Times soldați implicați în incursiunea Ucrainei.

Ucraina se străduieşte să exporte cât mai multe cereale în această vară, profitând de câştigurile militare pe care le-a obţinut în zona Mării Negre, chiar dacă Rusia i-a atacat porturile, relatează Reuters și News.ro.

Ucraina este un important producător mondial de grâu şi porumb, iar înainte de invazia Rusiei în 2022, ţara exporta aproximativ 6 milioane de tone de cereale pe lună prin Marea Neagră.

Vânzările de cereale sunt o sursă crucială de venituri şi, în timp ce preţurile globale sunt slabe, fermierii ucraineni, lipsiţi de bani, nu au de ales decât să continue exporturile, deoarece trebuie să finanţeze următorul sezon de însămânţare de la iarnă.

Ucraina şi-a dublat exporturile de produse alimentare în iulie, ajungând la peste 4,2 milioane de tone faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor sindicatului ucrainean al comercianţilor UGA, în pofida intensificării atacurilor ruseşti asupra portului Odesa, un centru-cheie de export la Marea Neagră, şi Izmail, un port important de-a lungul Dunării prin care transportă cereale în Europa.

Ucraina nu a raportat încă destinaţiile exporturilor sale din luna iulie, dar în sezonul trecut a exportat cea mai mare parte a grâului său către Spania, Egipt şi Indonezia, iar porumbul său s-a îndreptat în principal către Spania şi China.

Creşterea vine în ciuda scăderii producţiei din acest sezon, cauzată de întreruperile legate de război, şi nu există nicio garanţie că Kievul poate menţine tendinţa în întregul sezon 2024/25.

Autoritățile ruse evacuează civili din regiunea Belgorod

Autoriățile ruse continuă evacuarea populației din zonele de lângă granița cu Ucraina în timp ce Kievul se pregătește pentru posibile atacuri cu rachete asupra parlamentului și a altor clădiri guvernamentale, ca răspuns al Moscovei la incursiunea Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Kursk, a declarat pentru The Times o sursă din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, scrie The Moscow Times.

Situația din districtul Belovo din regiunea Kursk rămâne tensionată, iar evacuarea voluntară a populației continuă, a declarat șeful districtului Nikolai Volobuev, potrivit serviciul rus al BBC.

Oficialul cere populației să părăsească zona.

Cu o zi înainte, Volobuev a publicat un videoclip pe Telegram, în care a spus că un grup de sabotaj al Forțele Armate Ucraiene operează în zonă.

„Din păcate, evenimentele care au avut loc ieri privind intrarea grupurilor de sabotaj și recunoaștere pe teritoriul nostru au creat multă agitație și panică”, a declarat Volobuev.

Înainte de declarația sa, bloggeri ruși pro-război au scris despre infiltrarea trupeor ucrainene în districtul Belovo, dar ulterior și-au dezmințit relatările.

Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică după-amiază că o „tentativă de pătrundere a Forțelor Armate UCrainene în districtul Belovski din regiunea Kursk” a fost „dejucată”.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie declanșat cu o zi înainte a fost stins, a declarat luni guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de atacarea centralei nucleare Zaporojie

Moscova și Kievul se acuză reciproc că au provocat duminică un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa, la ora actuală ocupată de ruși, Zaporojie, în Ucraina, fără ca ambele părți să raporteze radiații crescute, informează Reuters.

Autoritățile ruse evacuează zone din regiunea Belgorod din cauza „activității” forțelor ucrainene în zonă, a declarat luni Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, informează Reuters.

Apărarea aeriană a Rusiei a distrus 11 drone lansate în cursul nopții de Ucraina care vizau regiunea Kursk, aflată la frontieră, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.

Sistemele apărare aeriană au distrus, de asemenea, cinci drone lansate de Ucraina deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina, și două deasupra regiunii Voronej, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a declarat Ministerul rus al Apărării pe aplicația de mesagerie Telegram.

Acesta nu a precizat câte drone a lansat în total Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia susţine că a împiedicat avansarea trupelor Kievului pe teritoriul său, relatează AFP.

Într- un comunicat, Ministerul rus al Apărării a declarat că a împiedicat „tentativele de pătrundere” ale „grupurilor mobile de vehicule blindate” inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ treizeci de kilometri în linie dreaptă de Ucraina, conform News.ro.

Ministerul a adăugat că aceste avansuri au fost oprite prin lovituri aeriene, cu drone şi artilerie, precum şi prin trimiterea de rezerve din Grupul Nord, desfăşurat în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

De asemenea, armata rusă susţine că a atacat trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotchitsa şi Borki şi că a împiedicat o pătrundere în districtul Belovski, mai la est.

Un oficial ucrainean a declarat sub protecția anonimatului pentru AFP că „mii” de soldați ai Kievului iau parte la operaţiune.

Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei în șase zile, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, relatează BBC, citat de News.ro.

Aproape 15 mii de bărbați ucraineni au fost prinși trecând ilegal în România de la începutul războiului și până acum, peste crestele înalte de aproape 2000 de metri din munții Maramureșului sau prin apele râului Tisa. Oficial, 24 de fugari au murit pentru că au căzut în râpe, au înghețat de frig sau s-au înecat. Ambele sunt cifrele descoperite de autorități. Ce e în spate?

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Ofensiva ucraineană din Kursk: De ce Putin nu a proclamat legea marțială și motivul pentru care l-a trimis pe Bortnikov să rezolve problema / Ce spune ISW.
  • Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova, a anunțat că a trimis un apel Organizației Națiunilor Unite, prin care îi solicită să condamne acțiunile Ucrainei în Kursk.
  • Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina și unde forțele Moscovei duc lupte intense împotriva trupelor Kievului, a ordonat duminică evacuarea mai rapidă a populației civile din zonele de risc.
  • Ce spune Nicolae Ciucă despre ofensiva ucraineană pe teritoriul rusesc: „Mesajul pentru președintele Putin este unul limpede și clar”.
  • Zelenski: Rusia a folosit rachete nord-coreene în atacul asupra Kievului / Comandantul forțelor aeriene ucrainene: „Deși rareori își ating țintele, KN-23 reprezintă o amenințare serioasă”.
  • Un înalt oficial ucrainean a explicat scopul ofensivei din Kursk, în care luptă „mii” de soldați: „Nu există niciun gând de anexare”.
  • Armata ucraineană a anunţat duminică faptul că forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, în ciuda incursiunii Kievului în regiunea Kursk din sudul Rusiei, informează DPA.
  • Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters.

Evenimentele de duminică, ziua 900 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro