Sari direct la conținut

Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon acuzate de omor contestă arestul preventiv. Când se judecă

HotNews.ro
Spitalul Sfântul Pantelimon din București, 8 august 2024. Inquam Photos / George Călin
Spitalul Sfântul Pantelimon din București, 8 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din București, arestate joi, 8 august, cer instanței să fie cercetate în libertate. Contestația depusă de cele două se va judeca marți, 20 august, anunță Curtea de Apel.

Cele două doctorițe au fost arestate pentru de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, fiind acuzate de procurori că i s-a redus intenționat doza de noradrenalină unui pacient în stare gravă, care ulterior a decedat.

În referatul prezentat instanței la propunerea de arestare preventivă, procurorii au precizat că, începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, doctorița M.M. – poreclită în Secția ATI „doamna cu coasa” – „a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire”.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Ancheta se extinde la alți 5 pacienți

Acuzațiile la adresa celor două doctorițe se refereau, în momentul arestării, la un singur pacient pentru care procurorii au reușit să strângă probe. Azi însă, reprezentanții Parchetului Tribunalului București au comunicat că procurorii sunt interesați de rezultatele autopsiilor în cazul a altor cinci pacienți.

Potrivit surselor citate, nu vor fi făcute exhumări, ci vor fi analizate documentele privind autopsiile făcute înainte de începerea anchetei, în cazul unor persoane decedate la spital şi pentru care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă.

Tot azi, 13 august, șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, este audiată de anchetatori, în dosarul doctorițelor. Florina Pompilian a venit la Serviciul Omoruri însoțită de avocat și este audiată în calitate de martor.

INTERVIURILE HotNews.ro