Sari direct la conținut

Șefa Secției ATI de la Sf Pantelimon, audiată timp de aproape 6 ore / Procurorii verifică necropsiile în cazul altor cinci pacienți decedați

HotNews.ro
Florina Pompilian, șefa Secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon sosește la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, 13 august 2024. Inquam Photos / George Călin
Florina Pompilian, șefa Secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon sosește la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, 13 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Șefia Secției de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a fost audiată de anchetatori, marți, timp de aproape șase ore, în dosarul în care au fost arestate preventiv două doctorițe acuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină. În același timp, procurorii verifică rezultatul necropsiilor în cazul altor cinci pacienți decedați la ATI în perioada 4-7 aprilie, vizată de anchetă.

Nici la intrare, nici la ieşirea din sediul Poliţiei, Florina Pompilian nu a dorit să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Șefa Secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a fost audiată la Serviciul Omoruri începând cu ora 12.00. Ea a venit însoțită de avocat, fiind audiată în calitate de martor.

Procurorii, interesați de necropsiile în cazul altor cinci pacienți morți la ATI Sf Pantelimon în perioada vizată de anchetă

Reprezentanții Parchetului Tribunalului București au comunicat, marți, că procurorii sunt interesați de rezultatele autopsiilor în cazul a cinci pacienți care au decedat în perioada vizată de anchetă, deschisă după sesizarea directoarei de îngrijiri, care a reclamat că în perioada 4-7 aprilie în Secția ATI „au decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

Potrivit surselor citate, nu vor fi făcute exhumări, ci vor fi analizate documentele privind autopsiile făcute înainte de începerea anchetei, în cazul unor persoane decedate la spital şi pentru care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă.

Reprezentanții Parchetului au explicat că de-a lungul timpului Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sf. Pantelimon.

În aceste dosare de moarte suspectă, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor, au fost făcute necropsii în perioadele respective.

„Ulterior dispunerii autopsiilor, a apărut sesizarea care face obiectul dosarului. Cei 5 sunt persoane decedate la Spitalul Sf. Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică”, spun reprezentanții Pachetului.

Conform acestora, procurorii sunt interesați de rezultatele celor 5 autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză.

Șefa ATI, reproșuri către jurnaliști la o zi de la arestarea celor două doctorițe: „Presiunea vine de la dumneavoastră”

La o zi de la arestarea celor două doctorițe acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, Florina Pompilian a anunţat că toţi medicii de la Secţia ATI vor intra în grevă și a amenințat cu demisiile acestora. Ea a acuzat presa de aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.

Medicul, care a ieșit în curtea spitalului alături de doctori din Secția ATI, a acuzat că „presiunea a ajuns undeva la nişte cote incredibil de suportat”.

„Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii. Este o specialitate grea, dar este o specialitate care este terfelită în momentul ăsta. Preferăm să ne ducem în nişte locuri unde avem linişte şi unde nu suntem călcaţi în picioare. Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât că aşa consideră aparţinătorul. (…) Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, a spus Florina Pompilian.

La Spitalul Sf Pantelimon a mers atunci și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, iar în urma discuțiilor cu acesta șefa Secției ATI a anunțat că medicii renunță la grevă și la demisii.

„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass-media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect. Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”, a declarat şefa secţiei ATI, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ea a avut un mesaj direct către jurnaliști. „Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliştilor.

Doctorițele pe numele cărora în 8 august Tribunalul București a emis, la propunerea procurorilor, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile sunt acuzate de Parchetul Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. Ele sunt cercetate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

Referințe privind cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon:

INTERVIURILE HotNews.ro