Sari direct la conținut

Polonia continuă să se înarmeze: Contract de 10 miliarde de dolari pentru 96 de elicoptere americane de atac Apache de ultimă generație

HotNews.ro
Polonia continuă să se înarmeze: Contract de 10 miliarde de dolari pentru 96 de elicoptere americane de atac Apache de ultimă generație
Elicopter de atac Boeing AH-64E Guardian în timpul unei misiuni de luptă. FOTO: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Polonia a semnat marți un acord în valoare de 10 miliarde de dolari pentru a cumpăra 96 de elicoptere de atac Apache de la producătorul american Boeing, anunțând cea mai recentă modernizare a capacităților militare ale Varșoviei, informează AFP.

Polonia a accelerat brusc modernizarea forțelor sale armate după ce Moscova și-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina, în 2022.

„Aceasta este o achiziție istorică de către Polonia pentru forțele sale armate (…) 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache de ultimă generație”, a declarat, în fața presei, ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Acordul este cel mai recent din seria de contracte semnate de autoritățile poloneze cu Statele Unite în ultimele zile.

Vineri, Varșovia a anunțat un acord pentru achiziționarea a sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, urmat luni de contractul în valoare de peste 1,1 miliarde de euro pentru producerea a 48 de lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, concepute de SUA.

Polonia, un aliat ferm al Ucrainei, a anunțat că va cheltui peste patru procente din producția sa economică anuală pentru apărare în acest an – dublu față de obiectivul NATO de două procente.

Vânzarea elicopterelor Apache către Polonia a fost aprobată anul trecut de Departamentul de Stat al SUA.

Acordul „schimbă fața operațiunilor armatei poloneze și completează” achizițiile anterioare, a precizat marți Kosiniak-Kamysz.

De asemenea, acordul prevede furnizarea către armata poloneză de echipamente de întreținere, sprijin tehnic și de formare, simulatoare de zbor și piese de schimb.

INTERVIURILE HotNews.ro