Sari direct la conținut

O instanță germană a suspendat decizia guvernului de a interzice revista de extrema dreapta „Compact”

HotNews.ro
O instanță germană a suspendat decizia guvernului de a interzice revista de extrema dreapta „Compact”
Revista „Compact” a fost interzisă de guvernul lui Olaf Scholz, FOTO: Arnulf Hettrich / Imago Stock and People / Profimedia Images

O instanță germană a suspendat miercuri decizia guvernului condus de Olaf Scholz de a interzice revista de extrema dreaptă „Compact”, pe care cabinetul federal o consideră „un organ central al scenei extremiste de dreapta”, relatează Reuters.

Ministerul german al internelor a anunțat pe 16 iulie că guvernul a decis interzicerea acestei reviste, acuzând că ea acționa împotriva ordinii publice. Autoritățile au percheziționat atunci mai multe proprietăți și sedii ale sale.

Perchezițiile au avut loc în patru din cele 16 state germane: Brandenburg, Hesse, Saxonia și Saxonia-Anhalt, în urma cărora s-au confiscat mai multe bunuri.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat la momentul respectiv că revista este „un organ central al scenei extremiste de dreapta” și că incită la ură împotriva evreilor și migranților. 

„Acționăm împotriva incitatorilor care aduc un climat de ură și violență împotriva refugiaților și migranților”, a spus Faeser, citată de DW. „Mesajul nostru este foarte clar: nu vom permite ca etnia să definească cine aparține Germaniei și cine nu”, a adăugat ea. 

Revista Compact a fost clasificată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției ca fiind extremistă, naționalistă și anti-minorități în 2021. Platformele de socializare deținute de compania americană Meta – Facebook și Instagram – au șters încă din 2020 paginile revistei din cauza postărilor considerate instigatoare la ură.

Redactorul-șef al revistei Compact salută o victorie în justiție

Măsura guvernului de a opri publicarea revistei a fost criticată însă de unii experți în drept din Germania ca fiind neconstituțională. Măsura a atras critici și din partea unor organizații de presă, care au considerat că măsura încalcă libertatea presei și libertatea de exprimare.

Miercuri, o instanță administrativă din Leipzig a hotărât că în prezent nu poate fi stabilit dacă revista a întrunit într-adevăr criteriile legate de opoziția față de ordinea constituțională, care ar permite interzicerea sa.

În schimb, instanța a stabilit că articole publicate de Compact au încălcat într-adevăr demnitatea umană. Dar judecătorii au explicat în motivarea deciziei că protejarea libertății presei este mai importantă.

Juergen Elsaesser, redactorul-șef al revistei, a salutat decizia drept o victorie și și-a exprimat încrederea că aceasta va fi confirmată și de o curte de apel.

Compact a apărut din octombrie 2013, ulterior cu adăugarea publicației Magazine for Sovereignty (n.r. revistă pentru suveranitate).

Din 2015, Compact s-a prezentat drept purtătorul de cuvânt al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), precum și al mișcării anti-Islam, Pegida.

Revista a difuzat în mod regulat articole ținând de teoria conspirației, conținut istoric revizionist și antisemit. Politologii și jurnaliștii din Germania o consideră drept o revistă ideologică a conspirației transfrontaliere și o atribuie populismului și extremismului de dreapta.

INTERVIURILE HotNews.ro