Sari direct la conținut

Povestea fetei din Suceava care s-a sinucis la 18 ani. A crescut în asistență maternală și a avut o relație cu șeful poliției din Broșteni, acuzat că o bătea

HotNews.ro
Povestea fetei din Suceava care s-a sinucis la 18 ani. A crescut în asistență maternală și a avut o relație cu șeful poliției din Broșteni, acuzat că o bătea
Poliția Inquam Photos / George Călin

Vestea morții Ioanei, o tânără de doar 18 ani, a provocat revoltă în orașul Broșteni din Suceava, unde localnicii au lansat petiția „Ioana merită dreptate”, scrie „Monitorul de Suceava”. Ei spun că aceasta a suferit o traumă și vorbesc despre o relație pe care a avut-o cu șeful poliției Broșteni, cu 17 ani mai mare decât ea, și despre care localnicii spun că o bătea. Polițiștul a fost demis miercuri seară de IPJ Suceava.

Ioana, care împlinise de câteva luni 18 ani, și-a pus capăt zilelor. Înainte, și-a anunțat sora că nu mai are pentru ce trăi. Sora a mers la fața locului, însoțită de un polițist și de proprietarul garsonierei, dar a fost prea târziu.

Ioana locuia singură în garsonieră de când a împlinit 18 ani. Anterior, ea a fost în grija unui asistent maternal, dar a cerut revocarea măsurii când a devenit majoră.

Plasată la un asistent maternal după dezmembrarea familiei

Potrivit Direcția de Protecție a Copilului Suceava, tânăra a avut statut de minor aflat în sistemul de protecție a copilului, până la începutul acestui an. În urma divorțului părinților, domiciliul celor două fete minore ale familiei a fost stabilit la tată, în comuna Dolhești. Doar că tatăl a plecat la muncă în străinătate, iar cele două minore au rămas în grija bunicii paterne. Aceasta din urmă și-a ajutat permanent familia, financiar și moral, având grijă de cele două fete.

Ioana era sub monitorizarea autorităților încă din luna noiembrie 2019, ca urmare a plecărilor repetate de la domiciliul tatălui și a manifestării unui comportament de automutilare. În 2021, a fost plasată la un asistent maternal profesionist, cu domiciliul în orașul Broșteni.

„Anterior plasamentului, minora a manifestat o conduită rebelă, comportament de automutilare și tentative de suicid, comportament pe care ea l-a pus în legătură cu lipsa de grijă și afecțiune a părinților naturali. Mama, deși locuia în aceeași localitate, a refuzat să păstreze legătura cu minorele. Tânăra a motivat gesturile suicidale prin existența problemelor familiale: sentimente de neglijare din partea mamei, indiferență și dificultăți de comunicare cu tatăl, precum și violență fizică din partea acestuia”, spun autoritățile citate de presa locală.

După ce a ajuns la asistentul maternal, ea a avut rezultate școlare foarte bune, participând frecvent la olimpiade școlare și la alte activități extrașcolare, fiind bine integrată în comunitate și în colectivul clasei, potrivit Protecției Copilului.

La 18 ani, ea a revocat ordinul de plasament și s-a mutat singură într-o garsonieră.

„Din păcate, nu cunoaștem motivele care au condus la sinucidere, însă considerăm că, indiferent câte avantaje oferă instituțiile statului copiilor care ajung în sistemul de protecție, familia rămâne cel mai important factor de dezvoltare armonioasă și echilibru emoțional pentru orice copil”, a precizat Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.

Relație cu șeful poliției din oraș

Oamenii din Broșteni spun aproape unanim că aceasta a avut o relație cu șeful Poliției Broșteni, care are în jur de 35 de ani. Relația dintre cei doi era de notorietate în localitate. Localnicii din Broşteni au deschis o petiţie în care cer o anchetă corectă, susţinând că fata se plânsese prietenilor că poliţistul o bătea, potrivit News.ro.

„Avem mai multe informaţii cum că toată tragedia din noaptea de 12.08 care a avut-o drept victimă pe Ioana a fost muşamalizată. 1. Ioana a sunat la 112 înainte să facă gestul necugetat, iar la faţa locului s-a prezentat sora ei însoţită de comisarul care i-a făcut viaţa un calvar. De ce el? Având în vedere altercaţiile şi despărţirea celor doi, cu siguranţă Ioana ar fi sunat la secţie ci nu pe el. 2. Telefonul Ioanei a fost luat la secţia din Brosteni, acolo unde lucrează comisarul. 3. Nu s-a solicitat criminalistica, lucru care este inacceptabil, sinuciderea poate fi mascată, mai ales că este implicat un om cu «grade»”, se arată în petiţia semnată de peste 1700 de persoane”, se menționează în petiție.

IPJ Suceava a avut o reacție oficială cu privire la acest caz, anunțând, pe de o parte, că moartea fetei este anchetată de ofițerii de la Serviciul de Investigații Criminale Suceava, iar pe de altă parte că se face o anchetă internă cu privire la șeful Poliției Broșteni.

„Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – IPJ Suceava desfășoară activități de cercetare penală, sub coordonarea procurorului de caz, într-un dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru stabilirea circumstanțelor decesului unei tinere, de 18 ani, din orașul Broșteni, jud. Suceava.

„De asemenea, având în vedere apariţia în spaţiul public a unor date, privind o presupusă relaţie anterioară cu un lucrător din cadrul IPJ Suceava, conducerea unităţii a dispus în regim de urgenţă şi verificări, prin Biroul Control Intern, pentru stabilirea existenţei unor eventuale abateri de la Codul Deontologic al poliţistului sau alte aspecte de interes în cauză”, nota IPJ Suceava.

La câteva ore după primul comunicat, IPJ Suceava a anunțat demiterea șefului poliției din Broșteni. „Începând cu data de astăzi, 14.08.2024, şeful Poliţiei Oraşului Broşteni a fost eliberat din funcţia de conducere, urmând să îşi desfăşoare activitatea pe o funcţie de execuţie, din cadrul unei secţii rurale de poliţie, arondată Poliţiei Municipiului Suceava”, a transmis IPJ Suceava.

Poliția a precizat că măsura a fost dispusă în virtutea respectării principiilor deontologiei profesionale şi pentru asigurarea cadrului legal optim, în vederea desfăşurării cercetărilor în dosarul penal vizând o faptă de ucidere din culpă.

INTERVIURILE HotNews.ro