Sari direct la conținut

Rusia a lansat al treilea bombardament cu rachete balistice asupra Kievului, în această lună, „cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”

HotNews.ro
Rusia a lansat al treilea bombardament cu rachete balistice asupra Kievului, în această lună, „cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”
Fotografie ilustrativă / Centrul orașului Kiev după un atac cu rachete rusești, 8 iulie 2024. Sursa foto: Panama / Alamy / Alamy / Profimedia

Forţele ucrainene au dejucat duminică dimineaţă un atac rus cu rachete îndreptat împotriva Kievului, a anunţat administraţia civilă a capitalei Ucrainei, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

„În această dimineaţă, în jurul orei (locale, n.r.) 05:00, inamicul a folosit arme balistice pentru a lansa un atac cu rachete asupra Kievului”, au scris autorităţile ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

Autoritățile ucrainene au mai spus că este „foarte probabil” să fie vorba de „rachete balistice nord-coreene de tip KN-23”.

Informațiile preliminare arată că rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, a subliniat administraţia militară.

Autoritățile ucrainene au precizat că este pentru a treia în luna august când Rusia lansează rachete balistice asupra Kievului, notează Reuters.

„Acesta este deja al treilea atac balistic asupra capitalei în luna august, cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”, a afirmat Serhii Popko, șeful administrației militare de la Kiev, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Popko a adăugat că unitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus, de asemenea, o serie de drone lansate de Rusia.

Dronele de atac rusești au vizat „aproape simultan” cu rachetele oraşul, dar şi ele au fost toate „distruse” în afara perimetrului Kievului de apărarea antiaeriană, au mai afirmat autorităţile.

„Nicio distrugere nu a fost constată la Kiev şi nu a fost primită nicio informaţie referitoare la victime”, a precizat administrația militară.

Reuters menționează că nu a putut verifica independent tipul de rachete lansate. Un martor al agenției a auzit duminică dimineață explozii care semănau cu cele care se aud când intră în funcțiune sistemele de apărare antiaeriană.

La aproximativ două ore după atacul inițial, Kievul, regiunea înconjurătoare și cea mai mare parte din centrul și nord-estul Ucrainei se aflau sub noi alerte de raid, cu amenințări de mai multe rachete care se îndreptau spre oraș, au precizat forțele aeriene ucrainene.

Ucraina este lovită în mod regulat de atacuri mortale cu rachete şi drone. Pentru a se apăra, Kievul cere aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit Occidentului, Coreea de Nord livrează armament Rusiei pentru asaltul ei împotriva Ucrainei şi beneficiază în schimb de asistenţă, inclusiv în domeniul spaţial.

La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unui atac rus împotriva capitalei ucrainene, un bărbat de 35 de ani şi fiul său de 4 ani au fost ucişi de căderea unei bucăţi de rachetă, iar trei persoane au fost grav rănite, potrivit serviciilor de salvare.

De cealaltă parte a liniei frontului, apărarea antiaeriană rusă a distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică în total cinci drone de luptă ucrainene în regiunile Belgorod şi Rostov, la frontiera cu Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la peste zece zile de la lansarea unei ofensive de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Comandantul Oleksandr Sîrskîi „a raportat consolidarea pozițiilor forțelor noastre în regiunea Kursk și extinderea teritoriului stabilizat”, a afirmat Zelenski, fără a oferi alte detalii, într-un mesaj publicat pe conturile sale de socializare.

„Începând din această dimineață (sâmbătă dimineață, n.r.), am realimentat «fondul de schimb» pentru țara noastră”, a declarat Zelenski, referindu-se la soldații ruși pe care Ucraina i-a capturat pentru a fi utilizați în viitoarele schimburi de prizonieri de război.

Cu o zi înainte, generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, îl asigurase pe președintele ucrainean că trupele sale au avansat „unul până la trei kilometri” şi că au luat prizonieri soldaţi ruşi.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro