Sari direct la conținut

Zelenski și generalul Sîrskîi anunță că forțele ucrainene își „consolidează” pozițiile în regiunea rusă Kursk

Zelenski și generalul Sîrskîi anunță că forțele ucrainene își „consolidează” pozițiile în regiunea rusă Kursk
Un vehicul militar ucrainean trece pe lângă o mașină în flăcări, pe un drum din apropierea graniței cu Rusia, în regiunea Sumî din Ucraina, pe 14 august 2024, în contextul incursiunii din Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, în urma unei întâlniri cu șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, că forțele țării sale își „consolidează” pozițiile în regiunea rusă Kursk, unde Kievul derulează în prezent o ofensivă terestră majoră, relatează AFP și The Kyiv Independent.

Declarațiile liderului ucrainean vin la o zi după ce oficialii ruși au acuzat Ucraina de distrugerea unui pod-cheie peste râul Seim, care traversează regiunea de frontieră, Kievul încercând să perturbe astfel mișcarea trupelor Moscovei în zonă.

Comandantul Oleksandr Sîrskîi „a raportat consolidarea pozițiilor forțelor noastre în regiunea Kursk și extinderea teritoriului stabilizat”, a afirmat Zelenski, fără a oferi alte detalii, într-un mesaj publicat pe conturile sale de socializare.

„Începând din această dimineață, am realimentat «fondul de schimb» pentru țara noastră”, a declarat Zelenski, referindu-se la soldații ruși pe care Ucraina i-a capturat pentru a fi utilizați în viitoarele schimburi de prizonieri de război.

„Le mulțumesc tuturor soldaților și comandanților care iau prizonieri soldați ruși și astfel apropie eliberarea soldaților și civililor noștri ținuți captivi de Rusia”, a mai spus Zelenski.

Pe 6 august, armata ucraineană a atacat suprinzător regiunea Kursk, cucerind, potrivit Kievului, 82 de oraşe şi 1.150 de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a luat prin surprindere Moscova şi care constituie cea mai mare operaţiune militară străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial încoace.

Oficialii de la Kiev au declarat anterior că, mai degrabă decât să ocupe teritoriu rus, incursiunea urmărește să protejeze viețile ucrainenilor prin prevenirea atacurilor transfrontaliere și devierea întăririlor rusești.

Zelenski a indicat separat că situația de pe frontul de est, în apropierea orașelor Pokrovsk și Torețk, este „sub control”, după ce Moscova a anunțat că a înregistrat o serie de avansuri spre acestea în ultimele săptămâni.

„Au existat zeci de atacuri rusești asupra pozițiilor noastre în ultima zi. Dar soldații și unitățile noastre fac totul pentru a distruge ocupantul și a respinge atacurile. Situația este sub control”, a susținut Zelenski.

Cu o zi înainte, generalul Sîrskîi îl asigurase pe președintele ucrainean că trupele sale au avansat „unul până la trei kilometri” şi că au luat prizonieri soldaţi ruşi.

La rândul său, armata rusă a transmis că respinge noile atacuri ale Kievului, continuând în acelaşi timp să bombardeze mai multe regiuni din Ucraina, în special în Donbas, unde se află în avantaj faţă de forţele Kievului, depăşite numeric.

Armata rusă susține că a respins ofensiva ucraineană în apropierea a trei localități din Kursk

Armata rusă, care a desfăşurat întăriri materiale şi umane, a susţinut sâmbătă că a respins asalturile ucrainene în apropierea a trei localităţi din regiunea sa Kursk, provocând pierderi grele adversarului său, notează Agerpres.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat oamenilor săi să „expulzeze” forţele Kievului de pe teritoriul rus.

Potrivit autorităţilor ruse, cel puţin 12 civili au fost ucişi şi mai mult de o sută au fost răniţi de la începutul operaţiunii ucrainene.

În ultimele zile, Kievul şi-a dezvăluit treptat intenţiile, în timp ce Rusia continuă să ocupe aproape 20% din teritoriul vecinului său.

Acesta spune că doreşte să forţeze Moscova să retragă trupele din alte părţi ale frontului, să creeze o „zonă tampon” pentru a pune capăt bombardamentelor de la frontieră, dar şi – mai presus de toate – să folosească teritoriile ruseşti cucerite pentru a forţa Kremlinul să se așeze la masa tratativelor, într-un „proces echitabil de negociere”.

Cu toate acestea, negocierile dintre cele două părţi sunt complet blocate din primăvara anului 2022.

Confruntaţi cu avansul fără precedent al forţelor ucrainene pe teritoriul rus, zeci de mii de civili au părăsit deja satele de frontieră din regiunea Kursk, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul serviciilor locale.

În regiunea vecină Belgorod, autorităţile ruse s-au arătat alarmate în ultimele zile, anunţând vineri seara că blochează accesul şi evacuarea a cinci oraşe de frontieră începând de luni, în timp ce închid „temporar” accesul către un al şaselea.

De partea ucraineană, fluxul de evacuaţi continuă, de asemenea, spre oraşul Sumî, la aproximativ 40 km de frontiera comună.

Oraşul a fost ţinta unui atac rusesc sâmbătă dimineaţa, soldat cu rănirea a două persoane, potrivit Ministerului de Interne.

În acelaşi timp, luptele grele continuă mai la sud, în estul Ucrainei, epicentrul conflictului, unde armata rusă câştigă teren de luni de zile.

În ultimele zile, Moscova a revendicat capturarea mai multor sate în drumul spre oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pe drumul către bastioanele Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro