Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 907: Ucrainenii spun că au luat câte 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi în Kursk / Ucraina arată imagini cu distrugerea unui al doilea pod rusesc

LIVE Război în Ucraina, ziua 907: Ucrainenii spun că au luat câte 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi în Kursk / Ucraina arată imagini cu distrugerea unui al doilea pod rusesc
Vehicule militare rusești distruse, la periferia orașului Sudja, din regiunea Kursk, Rusia, 16 august 2024. Sursa foto: KIRILL CHUBOTIN / Sipa Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în adresa sa video de seară că operațiunea Forțelor Armate ucrainene din regiunea Kursk din Rusia decurge conform planului, iar poziția Ucrainei acolo este „din ce în ce mai puternică”. Ucraina a anunțat duminică, în a 907-a zi de război, că a lovit încă un pod în Kursk, în timp ce a denunțat un al treilea atac balistic împotriva Kievului dejucat cu succes. Rusia a revendicat capturarea unei localități în Donețk.

Sinteza zilei:

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 907, LIVETEXT:

Întreruperile de curent programate se vor relua în toată Ucraina pe 19 august pentru prima dată în trei săptămâni, a anunțat operatorul de rețea de stat Ukrenergo pe 18 august, relatează Kyiv Independent.
Reînnoirea întreruperilor de curent se datorează consumului crescut de energie electrică pe vremea caniculară, a declarat Ukrenergo pe canalul său Telegram. Ultimele întreruperi de curent au fost raportate pe 29 iulie.

Trupele ruse au atacat diferite așezări din regiunea Donețk, ucigând patru persoane și rănind încă patru pe 18 august, a informat Procuratura din regiunea Donețk, scrie Kyiv Independent.
Două au murit în orașul Mîrnohrad, una în Torețk, iar cea de-a patra în Rozlîv.

Trupele ruse au atacat cu o bombă ghidată orașul Bilopillia, regiunea Suîi, în după-amiaza zilei de 18 august, ucigând o persoană și rănind o alta, a anunțat administrația militară a regiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

Ucrainenii înaintează în Kursk de cinci ori mai rapid decât o armata de 100.000 de oameni – experți

„O rată de avans de 1-3 km pe zi este normală pentru schimbul unităților înaintate cu rezervele”, spune el. „În regiunea Donbas din Ucraina, rata medie de avans pentru ruși este de 400m. Ritmul nostru în regiunea Kursk este de cinci ori mai rapid decât al unei armate de 100.000 de oameni!”, spune un expert pentru BBC..

Încă 3.000 de locuitori „foarte speriați”, evacuați din Kursk

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în decurs de 24 de ore, vineri și sâmbătă, din mai multe zone din regiunea rusă Kursk, au anunțat autoritățile locale, potrivit Sky News.

Rusia a transmis anterior că incursiunea ucraineană a dus la evacuarea a peste 120.000 de civili în total.

Peste 10.000 de locuitori din Kursk au fost găzduiți în centre de cazare temporară din întreaga țară, a precizat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Ofensiva Kievului a venit ca un șoc pentru Yan Furtsev, un activist și membru al partidului local de opoziție Yabloko.

„Nimeni nu se aștepta ca acest tip de conflict să fie măcar posibil, în regiunea Kursk. De aceea există atâta confuzie și panică, pentru că cetățenii sosesc (din zonele de pe linia frontului, n.r.) și sunt speriați, foarte speriați”, a afirmat el.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit duminică la Baku, Azerbaidjan, pentru o vizită de stat de două zile, au informat agențiile de presă ruse, relatează AFP.

Vladimir Putin trebuie să se întâlnească în timpul acestei călătorii cu omologul său azer, Ilham Aliev, în special pe „chestiunea reglementării (a conflictului) dintre Azerbaidjan și Armenia”, a indicat Kremlinul mai devreme în cursul zilei.

Rusia neagă că ar fi fost programate negocieri indirecte cu Ucraina

Moscova a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora ofensiva Ucrainei asupra regiunii Kursk ar fi deturnat negocierile indirecte cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra obiectivelor energetice și energetice, afirmând că nu au existat discuții cu Kievul cu privire la instalațiile de infrastructură civilă, informează Reuters.

Zelenski: Rusia a folosit peste 40 de rachete și 750 de bombe ghidate împotriva Ucrainei săptămâna aceasta

Rusia a lansat 40 de rachete, 750 de bombe aeriene ghidate și 200 de drone de luptă asupra orașelor și satelor ucrainene în ultima săptămână, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Acest bilanț cuprinde și atacul combinat cu rachete și drone asupra Kievului efectuat duminică dimineață, care a implicat și rachete balistice nord-coreene, după cum a raportat Administrația militară a orașului Kiev. Atacul a fost respins fără victime.

„Rusia știe întotdeauna unde lovesc rachetele și bombele sale – aceasta este o teroare deliberată, țintită”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat publicat pe conturile sale de Telegram și Fabebook.

Bombele aeriene ghidate, deși au o rază de acțiune mai scurtă decât rachetele, sunt mai ieftin de produs și sunt lansate din avioane de pe teritoriul Rusiei, dincolo de raza de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene.

Aceste bombe au avut un impact devastator atât pe câmpul de luptă, cât și în zonele rezidențiale, avariind pozițiile ucrainene din prima linie și ajutând avansul trupelor ruse în timpul ofensivei de la Harkov din mai 2024.

Victimele civile în urma atacurilor cu bombe ghidate sunt raportate frecvent în zonele din apropierea frontierei ruse, cum ar fi regiunile Harkov, Donețk și Sumî.

De la începutul incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk, alarmele de raid aerian din regiunea Sumî s-au înmulțit, forțele aeriene emițând 12 avertismente în ultima săptămână.

Duminică, administrația militară a regiunii Sumî a anunțat că un atac rusesc cu bombe ghidate asupra orașului Bilopillia a ucis o persoană și a rănit o alta, alți oameni putând fi prinși sub dărâmături.

Peste 150 de prizonieri de război ruși au fost capturați în unele zile, în cadrul incursiunii din Kursk, afirmă un oficial ucrainean

Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruși în unele zile, în cadrul operațiunii militare transfrontaliere, despre care un oficial civil cheie a declarat că este prima din „mai multe etape” în lupta împotriva Moscovei, scrie duminică The Guardian.

Oleksii Drozdenko, șeful administrației militare din orașul ucrainean Sumî, a adăugat că atacul din Kursk s-a desfășurat mai bine decât era de așteptat și că în prima zi au existat doar 15 victime care au avut nevoie de îngrijiri spitalicești.

„Uneori sunt mai mult de 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi”, a spus Drozdenko. Mulți dintre militarii ruși care păzeau granița sunt tineri recruți. „Ei nu vor să lupte cu noi”, a adăugat el.

Au circulat mai multe înregistrări video cu ucraineni care capturează prizonieri de război, inclusiv la frontieră, în primele ore ale incursiunii pe teritoriul rus din Kursk, care a început marți, 6 august. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul își mărește „fondul de schimb” de prizonieri de război, care să fie folosiți ca monedă de schimb pentru militarii ucraineni ținuți captivi în Rusia.

Sumî este orașul ucrainean cel mai apropiat de incursiune, iar Drozdenko a spus că el a fost implicat îndeaproape în planificarea acesteia, dar că a jurat să păstreze secretul, din cauza importanței securității operaționale înainte de atacul-surpriză.

Alți lideri civili locali, în special guvernatorul regiunii Sumî, Volodimir Artyukh, au declarat că nu au fost avertizați în prealabil, sugerând că Drozdenko face parte dintr-un cerc de persoane de încredere care au fost înștiințate de ofensiva planificată.

Moscova retrage trupe din Ucraina și le trimite în Kursk

Comandamentul militar rus a transferat deja aproximativ cinci mii de militari din zona de luptă din Ucraina în regiunea Kursk, în care trupele ucrainene desfășoară o incursiune armată de aproape două săptămâni, a scris sâmbătă The Wall Street Journal (WSJ), citând o sursă familiarizată cu detaliile operațiunii, potrivit publicației ruse independente Meduza.

Coreea de Nord a condamnat incursiunea Ucrainei în Rusia ca fiind un act de teroare de neiertat, susţinut de Washington şi Occident, adăugând că va fi mereu alături de Rusia în încercarea de a-şi proteja suveranitatea, a relatat duminică presa de stat, citată de Reuters.

ISW: Ofensiva din Kursk exercită noi presiuni asupra liniei de front a rușilor

Ofensiva ucraineană din regiunea Kursk a generat o serie de noi presiuni la nivelul liniei frontului asupra forțelor ruse, afirmă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit The Guardian.

Este aproape sigur că Vladimir Putin va încerca să recucerească teritoriul rus în care avansează ucrainenii de aproape două săptămâni, ceea ce va necesita mai multă putere de luptă, inclusiv soldați și echipamente din alte părți ale teatrului de război, consideră think tank-ul cu sediul în SUA, în cea mai recentă actualizare a sa privind evoluția conflictului.

Pe termen lung, Putin va fi forțat să ia o decizie cu privire la angajarea mai multor resurse pe lunga frontieră internațională a Rusiei cu Ucraina, ceea ce va impune „constrângeri” asupra planificării la nivel de teatru de război, constrângeri cu care „Rusia nu s-a confruntat anterior”, mai spun analiștii ISW.

„Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk și prioritatea sporită a Rusiei de a menține ritmul operațiunilor ofensive în regiunea Donețk vor pune probabil o presiune mai mare asupra rezervelor operaționale rămase ale Rusiei și vor începe probabil să afecteze capacitatea Rusiei de a susține operațiuni ofensive consistente pe întregul teatru”, a transmis ISW, în actualizare.

„Redistribuirile suplimentare ale Rusiei în regiunea Kursk ar slăbi și mai mult capacitatea Rusiei de a susține operațiuni ofensive în nord-estul și estul Ucrainei”, estimează analiștii ISW.

Peste 250 de recruți ruși au fost luați prizonieri de către Forțele Armate ale Ucrainei în timpul luptelor din regiunea Kursk, relatează The Washington Post dintr-un centru de detenție, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times. Unul dintre militari ruși capturați a declarat că li s-a promis că nu vor lua parte la lupte.

Lukașenko acuză Kievul că a desfășurat 120.000 de soldați la granița cu Belarusul

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus, iar Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere, relatează duminică agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters.

Duminică, Rusia a revendicat capturarea unui sat aflat la aproximativ 15 km de orașul Pokrovsk, un important centru logistic din estul Ucrainei, pe care îl vizează de mai multe luni.

Datorită „acțiunilor active”, forțele ruse „au eliberat satul Sviridonivka din Republica Populară Donețk”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

Kievul anunță că a lovit un alt pod în regiunea Kursk din Rusia

Forțele ucrainene au lovit un alt pod în regiunea Kursk din Rusia, în încercarea de a întrerupe operațiunile de luptă și rutele de aprovizionare ale trupelor Moscovei, au anunțat duminică Forțele Aeriene ucrainene, potrivit agenției France Presse. Vedeți AICI momentul atacului asupra podului

Rusia a pierdut 599.350 de soldați în Ucraina de la începutul răzbboiului, a raportat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, armata Moscovei a pierdut 1.170 de militari, conform sursei citate.

Un nou incendiu a izbucnit la centrala de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Evgheni Baliţki, guvernatorul pro-rus al regiunii, ocupată de forţele armate ruse, relatează AFP.

Ambasadorul ucrainean la Berlin îndeamnă guvernul german să mențină ferm sprijinul militar pentru Kiev

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a îndemnat guvernul de la Berlin să rămână ferm în sprijinul său pentru Ucraina, scrie publicaţia germană Bild am Sonntag, potrivit DPA.

Makeiev a subliniat că securitatea Europei depinde de abilitatea şi dorinţa politică a Germaniei de a continua să joace un rol de lider în sprijinirea Ucrainei.

Ambasadorul ucrainean şi-a exprimat speranţa că guvernul Germaniei va găsi mijloace pentru a finanţa nevoile comune de securitate şi că Parlamentul german va avea în acest sens o poziţie clară şi fermă asupra bugetului pentru 2025.

Comentariile ambasadorului ucrainean survin după ce o altă publicaţie a dezvăluit că Germania prevede în bugetul său pe 2025 o reducere la jumătate a ajutorului său militar bilateral către Ucraina, mizând pe banii generaţi de activele ruse îngheţate pentru a se continua susţinerea financiară a Kievului, notează Agerpres.

Guvernul lui Olaf Scholz, care încearcă să facă economii, nu prevede „ajutoare suplimentare” celor 4 miliarde de euro prevăzute în bugetul pe anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, potrivit informaţiilor publicate de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

În acest an, ajutorul Berlinului, al doilea contributor după SUA, se ridică la 8 miliarde de euro.

Forțele ucrainene au distrus opt drone de atac rusești și cinci din cele opt rachete lansate peste noapte, a declarat duminică șeful Forțelor Aeriene ale Ucrainei, transmite Reuters.

Armele aeriene au vizat regiunile Kiev, Sumî și Poltava.

Al treilea atac balastic împotriva Kievului în ultima lună

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus cinci drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopții și care vizau regiunile de frontieră Kursk, Belgorod și Rostov, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Două drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Belgorod, una deasupra Kursk și două deasupra regiunii Rostov, a declarat ministerul pe Telegram.

Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, relatează Reuters, citată de News.ro.

Rusia a lansat duminică a treia rachetă balistică asupra Kievului în luna august, datele preliminare arătând că toate armele aeriene au fost distruse la apropierea lor de oraș, a declarat administrația militară a capitalei ucrainene, informează Reuters.

„Acesta este deja al treilea atac balistic asupra capitalei în luna august, cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, pe Telegram.

„Potrivit informațiilor preliminare, rușii au folosit din nou, pentru a treia oară consecutiv, cel mai probabil rachete balistice nord-coreene”.

Popko a adăugat că unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus, de asemenea, o serie de drone lansate de Rusia.

La aproximativ două ore după atacul inițial, Kievul, regiunea înconjurătoare și cea mai mare parte din centrul și nord-estul Ucrainei se aflau sub noi alerte de raid, cu amenințări de mai multe rachete care se îndreptau spre oraș, au declarat forțele aeriene ucrainene.

Resturi de la o dronă ucraineană distrusă au declanșat un incendiu la un depozit de motorină din regiunea Rostov, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, transmite Reuters.

„Unitățile de pompieri au fost chemate să stingă incendiul”, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram.

Baza, un canal Telegram apropiat de forțele de ordine ruse, a scris că un depozit de petrol a fost avariat în Rostov.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Kievul a declarat adesea că atacurile sale aeriene asupra infrastructurii militare, energetice și de transport a Rusiei sunt un răspuns la atacurile continue ale Moscovei asupra teritoriului ucrainean.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––

Evenimentele de sâmbătă, ziua 906 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro