Sari direct la conținut

Președintele ceh spune că Ucraina poate să adere la NATO pe modelul Germaniei de Vest, deși are părți din teritoriu ocupate de Rusia

HotNews.ro
Petr Pavel, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Petr Pavel, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina poate adera la NATO pe modelul Germaniei de Vest, în timpul Războiului Rece, chiar dacă este divizată și nu are control asupra unor părți din teritoriu, a propus președintele ceh Petr Pavel într-un interviu pentru ziarul ceh Novinky a Právo, citat de Politico.

„Nu cred că restabilirea deplină a controlului asupra întregului teritoriu este o obligație”, a declarat liderul de la Praga.

„Dacă va fi o demarcație, chiar și o graniță administrativă, putem trata respectiva graniță drept una temporară și să acceptăm Ucraina în NATO cu teritoriul pe care-l controlează la acel moment”, a spus Petr Pavel.

Fost general NATO, Pavel a oferit exemplul Germaniei de Vest, care a intrat în NATO în 1955, mult înainte de reunificarea cu Germania de Est, care s-a aflat sub umbrela Uniunii Sovietice pe timpul Războiului Rece.

„Deși o parte din Germania a fost ocupată de Uniunea Sovietică, restul a fost acceptată în NATO”, a subliniat Petr Pavel. „Prin urmare cred că există o soluție tehnică și legală pentru a permite Ucrainei să intre în NATO fără a duce NATO într-un conflict cu Rusia”.

Moscova controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, iar Ucraina a avut dificultăți în ultimele luni în a recupera teritoriul pierdut ca urmare a invaziei declanșate de armata rusă în februarie 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro