Comisia Europeană respinge cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina privind sancţiunile împotriva Lukoil
Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei, conform agențiilor Reuters și Agerpres.
„Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Cehia, Slovacia şi Ungaria.
„Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
De ce s-au plâns Ungaria și Slovacia Comisiei Europene
Slovacia şi Ungaria – două ţări care s-au opus ajutorului militar occidental pentru Ucraina – s-au plâns Bruxellesului de decizia Kievului de a plasa Lukoil pe lista sa de sancţiuni, afirmând că le împiedică să cumpere petrol rusesc pentru rafinăriile lor, ameninţând securitatea aprovizionării.
Ungaria a furnizat informaţii suplimentare în acest dosar în această săptămână, despre care Comisia susţine că le va analiza.
Oleoductul Drujba a rămas funcţional după invazia Rusiei din Ucraina din 2022, deşi UE a renunţat la majoritatea surselor de energie din Rusia.
Ramura sudică a oleductului ajunge, prin Ucraina, în Cehia, Slovacia şi Ungaria, şi a fost principala sursă de aprovizionare pentru rafinăriile lor timp de ani de zile.