Sari direct la conținut

VIDEO Donald Trump spune că ar câștiga alegerile și în California, dacă Iisus ar număra voturile

HotNews.ro
Donald Trump in una dintre cele mai faimoase imagini din timpul mandatului sau: Pozand cu Biblia in mana in timpul revoltelor violente care au izbucnit in SUA in vara lui 2020, Foto: Shealah Craighead-White House / Zuma Press / Profimedia Images
Donald Trump in una dintre cele mai faimoase imagini din timpul mandatului sau: Pozand cu Biblia in mana in timpul revoltelor violente care au izbucnit in SUA in vara lui 2020, Foto: Shealah Craighead-White House / Zuma Press / Profimedia Images

Fostul președinte republican Donald Trump spune că ar câștiga alegerile din noiembrie și în statul California, un cunoscut bastion al Partidului Democrat, dacă voturile ar fi numărate de „o persoană cinstită precum Iisus”, relatează The Independent și The Daily Beast.

„Eu mă uit la California, am ținut un discurs, am avut o mulțime atât de numeroasă încât am spus că nu există ca eu să pot pierde California. Dar, dacă ești republican, ei te notează automat că ai pierdut acest stat și apoi pierzi la 5 milioane de voturi”, a declarat Trump într-un interviu acordat prezentatorului TV american Phil McGraw, cunoscut drept „Dr. Phil”.

„Garantez că dacă ar coborî Iisus și ar fi cel care numără voturile, eu aș câștiga California”

Democratul Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale organizate în California în 2020 la o distanță de aproximativ 5 milioane de voturi. El a obținut atunci 63,48% din voturile exprimate de californieni, în timp ce Trump a fost preferat de 34,32% din alegătorii înregistrați în acest stat de pe Coasta de Est a SUA.

La alegerile prezidențiale ce vor avea loc anul acesta, California va avea 54 de electori în Colegiul Electoral al SUA, cel mai mare număr din oricare stat american. Urmează Texas, Florida și New York, cu 40, 30, respectiv 28 de electori.

„5 milioane de voturi? Eu garantez că dacă ar coborî Iisus și ar fi cel care numără voturile, eu aș câștiga California, ok?”, i-a spus Trump lui McGraw.

„Cu alte cuvinte, dacă am avea pe cineva cinstit care să numere voturile, pe cineva cu adevărat cinstit – eu mă descurc grozav cu hispanicii, grozav, adică la un nivel pe care nu l-a avut niciun republican înainte – dar dacă am avea pe cineva cinstit care să numere voturile, eu aș câștiga California”, a explicat candidatul republican la președinție.

„De fiecare dată când ai un vot prin corespondență vei avea o fraudă masivă”

Prezentatorul TV a părut surprins de afirmațiile lui Trump și l-a întrebat dacă chiar crede acest lucru.

„Da, cred asta. Eu o văd. Eu merg prin California, ei au banere cu Trump peste tot”, a răspuns Trump, adăugând însă că statul este „foarte neonest”, pe motiv că „totul este prin poștă”. El s-a referit la faptul că mulți californieni aleg să voteze prin corespondență.

„Ei trimit 38 de milioane de buletine de vot”, a insistat Trump, subliniind că „de fiecare dată când ai un vot prin corespondență vei avea o fraudă masivă”.

După cum relata L.A. Times la momentul respectiv, alegerile prezidențiale din 2020 au fost primele la care autoritățile electorale din California au trimis buletine de vot prin corespondență tuturor celor 21 de milioane de alegători înregistrați în acest stat.

Efectul a fost o creștere substanțială a voturilor exprimate. Astfel, dacă la alegerile prezidențiale din 2016 în California au votat în jur de 13,2 milioane de persoane, la cele din 2020 au fost certificate aproximativ 17,1 milioane de voturi.

Chiar dacă la alegerile prezidențiale din 2016 el a câștigat cursa în fața lui Hillary Clinton, Trump a pierdut și atunci în California, cu doar 31,62% din voturi, față de 61,73% exprimate pentru Clinton.

Ultima oară când alegerile pentru președintele SUA au fost câștigate în California de un candidat republican a fost în 1988, când George H.W. Bush l-a învins pe democratul Michael Dukakis.

INTERVIURILE HotNews.ro