Sari direct la conținut

Mercenari ruși, retrași din Burkina Faso și mutați în Kursk. „Războiul este treaba noastră”

HotNews.ro
Mercenari ruși, retrași din Burkina Faso și mutați în Kursk. „Războiul este treaba noastră”
Un lansator de rachete multiple Grad al Grupului de forțe Sever [Nord] al armatei ruse este desfășurat într-o zonă de frontieră din regiunea Kursk. Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în Rusia a perturbat planurile mercenarilor ruși din Burkina Faso, țară condusă de juntă, mulți dintre ei retrăgându-se acum pentru a ajuta la întărirea apărării din Kursk, a declarat vineri un comandant paramilitar, citat de The Moscow Times.

Într-un interviu acordat AFP, Viktor Yermolaev, șeful unei unități paramilitare cunoscute sub numele de Medvedi (Urșii) în Rusia și Brigada Urșilor în Occident, a declarat că mulți dintre luptătorii săi au părăsit țara vest-africană.

Ucraina a lansat la începutul acestei luni o incursiune fără precedent în regiunea Kursk din vestul Rusiei, adăugând un nou factor în războiul de peste doi ani care a început în februarie 2022, odată decizia Moscovei de a invada.

Brigada este una dintre cele care au apărut în ultimii ani, alături de defunctul grup Wagner al lui Evgheni Prigojin și despre care analiștii occidentali spun că sunt strâns legate de statul rus.

„Am crezut că ucrainenii vor să pună capăt acestui război și să se așeze la masa negocierilor, dar după intrarea lor în regiunea Kursk vedem că au ales calea războiului, iar războiul este treaba noastră”, a declarat Yermolaev, cunoscut și sub indicativul Jedi.

„Nu există onoare mai mare pentru un războinic rus decât să își apere patria. Aceasta este calea”, a adăugat Yermolaev, care a declarat că a servit în trupele aeropurtate ale Rusiei timp de 15 ani.

El a spus că se află acum în Rusia, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare sau să spună câți luptători au fost retrași.

Canalul Telegram al unității a anunțat la începutul acestei săptămâni că „din cauza evenimentelor recente” unitatea se întoarce în Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, unde își are baza.

O sursă de securitate occidentală a declarat pentru AFP că aproximativ 100 de luptători ai unității paramilitare au părăsit Burkina Faso.

Serviciile secrete occidentale consideră că luptătorii au fost însărcinați în special cu asigurarea securității liderului juntei din țară, Ibrahim Traore, care a preluat puterea în 2022.

O succesiune de lovituri de stat în Africa de Vest francofonă – în Mali în 2021, Burkina Faso în 2022 și Niger în 2023 – a dus la o creștere drastică a influenței Rusiei, mercenarii ruși fiind chemați să susțină noile regimuri.

Liderii loviturii de stat din Burkina Faso au expulzat trupele și diplomații din Franța, fostul conducător colonial, și au apelat la Rusia pentru asistență militară.

„Impact limitat pe teren

Yermolaev a refuzat să discute despre operațiunile lor în Burkina Faso, dar a declarat că în țara africană se aflau aproximativ 300 de luptători ai brigăzii înainte de incursiunea Kursk.

„Unii rămân, desigur, avem baze și proprietăți, echipamente și muniții, nu ducem toate astea în Rusia”, a povestit el.

Yermolaev a susținut că grupul său este independent de Ministerul rus al Apărării. „Dar noi îi ajutăm întotdeauna când vin la noi”, a adăugat el.

Jack Margolin, un expert independent în domeniul companiilor militare private, a declarat că ieșirea grupului ar avea un impact puțin probabil asupra câmpului de luptă din țara africană.

„Urșii au avut un impact limitat pe teren în Burkina Faso, concentrându-se în principal pe formarea și securitatea liderilor politici. Ei nu și-au asumat nivelul de risc pe care îl au unitățile Wagner în locuri precum Mali”, a declarat vineri pentru AFP Margolin.

„Urșii sunt doar o parte a modului în care armata rusă s-a desfășurat în Burkina Faso și este probabil că Rusia va menține o prezență prin intermediul altor unități – fie mai formale, fie altele precum Urșii”, a adăugat el.

Lou Osborn, de la monitorul All Eyes on Wagner, a descris unitatea drept un „grup de voluntari” ai cărui membri au semnat un contract cu serviciul rus de informații militare GRU.

Wagner, cel mai notoriu grup de mercenari din Rusia, a fost desființat și reorganizat după moartea liderului său, Prigojin, într-un misterios accident de avion anul trecut, în urma unei revolte eșuate.

Operațiunile de securitate ale Rusiei în Africa sunt acum coordonate printr-un grup umbrelă cunoscut sub numele de Africa Corps.

INTERVIURILE HotNews.ro