Sari direct la conținut

Adrian Câciu dă vina pe autoritățile locale pentru dezastrul provocat de furtuni pe litoral

HotNews.ro
inundatii litoral / FOTO Meteoplus Facebook
inundatii litoral / FOTO Meteoplus Facebook

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în sudul litoralului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu multe zone inundate şi cu pagube materiale produse de ploile torenţiale, reprezintă “nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni”, relatează News.ro.

Aflat la Neptun, la Universitatea de Vară a PES activists România, Adrian Câciu, a spus că autoritatea locală nu s-a implicat deloc în sudul litoralului. 

”Încercam să îi fac pe cei din Mangalia să înţeleagă că nu mai pot continua aşa. Suntem în Neptun, care ţine de Mangalia. Autoritatea locală nu s-a implicat absolut deloc în sudul litoralui. Şi dacă discutăm de sudul litoralului discut de şapte staţiuni, dacă nu mă înşel, care ţin de UAT Mangalia”, a declarat Adrian Câciu. 

”Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare este nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni. Pe de altă este şi inadecvarea pentru că tot de autoritatea locală ţine că antreprenorii care au proprietăţi, care au hoteluri, nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autoritatea locală doarme. Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul ăsta se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti…să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o”, a mai declarat Adrian Câciu.

El consideră că trebuie realizat un parteneriat pentru ca litoralul să fie deschis tot anul.

”Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. (…) E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar, formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului. Dar aşa trebuie făcut”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Sâmbătă dimineață mai multe localități din județul Constanța se aflau sub ape după ce s-au înregistrat cantități record de precipitații care au provocat inundații. Potrivit Administrația „Apele Române” sunt afectate de inundaţii localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn, iar la Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. 

Un număr de 61 de persoane salvate de pompieri din calea apelor în ultimele 24 de ore

Mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea s-au aflat vineri şi sâmbătă sub cod roşu de ploi şi instabilitate atmosferică, iar în zona celor două judeţe sunt în vigoare până duminică dimineaţă, la ora 10,00, avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben pentru căderi însemnate de apă.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a informat, sâmbătă, că locuitorii din judeţul Constanţa au primit în cursul acestei zile 4 mesaje prin intermediul sistemului RoAlert, cu privire la vremea nefavorabilă care poate pune în pericol vieţi şi bunuri.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Dobrogea”, pompierii din judeţul Constanţa au salvat sau evacuat din calea apelor, în ultimele 24 de ore, un număr de 61 de persoane surprinse de fenomenele meteorologice periculoase.

“De seara trecută şi până în prezent, pompierii din Constanţa au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase, ce au loc la 207 misiuni. Este vorba despre 61 de persoane salvate, evacuate din calea apelor, care au fost aduse în zone de siguranţă, şi 177 de misiuni de evacuare a apei strânse în urma inundaţiilor. Aici este vorba despre imobile, beciuri, subsoluri, gospodării, magazine, hoteluri, autoturisme, surprinse de viitură, copaci căzuţi şi altele”, a precizat sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii ISU “Dobrogea” al judeţului Constanţa au transmis că peste 300 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 24 de mijloace de intervenţie, pentru înlăturarea efectelor negative ale furtunii, iar până la această oră au fost înregistrate peste 800 de apeluri la 112 cu privire la diverse situaţii de urgenţă.

INTERVIURILE HotNews.ro