Sari direct la conținut

Serviciile de paliație la domiciliu și în ambulatoriu vor fi decontate. Rafila susține că România are nevoie de 4.000 de paturi de paliație, din care 3.300 există

HotNews.ro
Serviciile de paliație la domiciliu și în ambulatoriu vor fi decontate. Rafila susține că România are nevoie de 4.000 de paturi de paliație, din care 3.300 există
Îngrijiri paliative, Foto: Ralph Lueger / imago stock&people / Profimedia

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că necesarul de paturi pentru îngrijiri paliative în România este de 4.000, dintre care 3.300 de paturi există în acest moment. Rafila susține că cifrele care au circulat în spațiul public, cum că România are acoperit în acest moment mai puțin de 20% din necesarul de servicii paliative, reprezintă informații „eronate”. El a anunțat miercuri, la Guvern, includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii de paliație, nu numai cele acordate în unităţi medicale specializate, ci şi cele din ambulatoriu sau la domiciliu.

„Numărul estimat de paturi necesar pentru paliație în România este de 4.000. Noi avem în acest moment 3.300 de paturi, dintre care 3.000 sunt în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate”, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, într-un briefing de presă la Guvern.

Ministrul Sănătății a anunțat, miercuri, la Guvern, includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii de paliație, nu numai cele acordate în unităţi medicale specializate, ci şi cele din ambulatoriu sau la domiciliu: „Este vorba de implementarea planului naţional de paliaţie, care se adresează nu numai pacienţilor oncologici ci şi cei non-oncologici, prin includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii, nu numai cele de paliaţie acordate în unităţi medicale specializate ci şi cele din ambulatoriu sau la domiciliu, de asemenea tipul de unităţi sanitare care pot organiza astfel de servicii va fi extins.”

Întrebat de reporterul HotNews în ce măsură va crește accesul la servicii de paliație în urma aprobării acestei măsuri – în condițiile în care acoperirea serviciilor de paliație în România este etimată în acest moment la doar 18% din necesar, potrivit datelor Hospice Casa Speranței – ministrul Sănătății a răspuns: „Cred că aveți o informație eronată, am mai auzit acest lucru. Noi am avut un proiect, se numește PalPlan. El a fost finalizat pe 21 decembrie 2023. În urma acestui proiect, numărul de paturi necesare pentru îngrijiri paliative este estimat undeva la 4.000 la nivel național. Noi avem în acest moment 3.300 de paturi, dintre care 3.000 sunt în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate.”

Rafila a adăugat că „nu discutăm doar despre paturi, pentru că o componentă importantă, cea care a fost abordată astăzi, se referă la îngrijirile la domiciliul pacientului. Se deplasează persoane specializate la domiciliul pacientului pentru acordarea acestor îngrijiri paliative.”

„Au tot circulat tot felul de cifre – că avem doar 20%, că avem 5%… Eu vă spun că acel program, care a fost făcut cu fonduri norvegiene, au lucrat inclusiv cei de la Hospice, ANMCS, Ministerul Sănătății, reprezentanți ai spitalelor. Numărul estimat de paturi necesar pentru paliație în România este de 4.000”, a încheiat ministrul Sănătății.

200.000 de români au nevoie anual de paliație

Cu toate că aproape 200.000 de români au nevoie anual de astfel de îngrijiri, nevoia este acoperită în acest moment doar în proporție de aproximativ 18%, declara recent, într-un dialog cu HotNews, Mirela Nemțanu, directorul executiv al Hospice Casa Speranței. Practic, din 10 pacienți în fază terminală, mai puțin de 2 „au dreptul să moară în demnitate și fără dureri”, spunea aceasta.

Potrivit datelor Hospice Casa Speranței, în România există, în total, 94 de operatori de servicii de paliație. Fundația Hospice este cel mai mare dintre ei, cu două spitale și două policlinici – în București și Brașov. Acestea au fost construite din donații și sponsorizări. Și cea mai mare parte a serviciilor oferite de Hospice sunt finanțate tot din donații: Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează, anual, doar 8% din cheltuielile fundației, declara Mirela Nemțanu, pentru HotNews.

La nivel de îngrijiri la domiciliu, de pildă, există în acest moment doar 4 operatori de servicii, toți fundații, iar acoperirea la nivel național este de 1%, potrivit directorului Hospice Casa Speranței.

  • Serviciile de paliație în România în cifre (sursa date: Hospice Casa Speranței pentru HotNews):
  • 94 de operatori de servicii la nivel național.
  • La nivel de paturi de paliație – paturi de internare – acoperirea națională este de 33%.
  • La nivel de îngrijiri la domiciliu, există în acest moment doar 4 operatori de servicii, toți fundații, iar acoperirea la nivel național este de 1%.
  • În zona serviciilor ambulatorii, de policlinică, există doar două policlinici la nivel național: policlinicile Hospice din Brașov și București. Acoperirea nevoii este de sub 1%.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro