Sari direct la conținut

Medvedev pledează pentru crearea unui coridor sanitar al Rusiei până pe teritoriul Poloniei

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Ekaterina Shtukina / AP / Profimedia
Dmitri Medvedev, Foto: Ekaterina Shtukina / AP / Profimedia

Vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, Dmitri Medvedev, susține că Rusia are nevoie de un cordon sanitar până la granița cu Polonia „pentru a proteja teritoriul țării” în cazul în care Ucraina va utiliza armament cu rază lungă de acțiune, scrie agenția rusă de stat TASS.

„Evident, trebuie să creăm un cordon sanitar pentru viitor, astfel încât nimic să nu ajungă la noi. Cât de mare va fi, nimeni nu știe, dar ar trebui să fie suficient. Însă, dacă ei (armata ucraineană – n.r.) vor obține armamant cu rază lungă de acțiune, rachete de croazieră și balistice, atunci această centură sanitară ar trebui să se extindă până în Polonia”, a susținut Medvedev.

Și președintele rus Vladimir Putin a susținut, în ultimele luni, că Rusia ar lua în considerare instituirea unui „cordon sanitar” pe teritoriul Ucrainei dacă atacurile din partea acesteia continuă.

Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, unele surse rusești spunând că acesta este răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul său, în regiunea Kursk, care continuă, conform Reuters și New York Times.

Președintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la aliați să ajute Ucraina cu apărarea aeriană și să permită folosirea armelor occidentale pentru efectuarea de lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia.

„Toți cei care îi conving pe parteneri să ofere Ucrainei o capacitate mai mare de rază lungă de acțiune pentru a răspunde în mod corect terorismului lucrează pentru a preveni exact acest tip de atacuri teroriste rusești asupra orașelor ucrainene”, a declarat Zelenski.

În acest context, Rusia avertizat Occidentul să nu se joace cu „liniile roșii” ale Moscovei.

INTERVIURILE HotNews.ro