Sari direct la conținut

Zile de teroare în Ucraina după ce Rusia și-a intensificat atacurile, dar Kievul așteaptă din SUA o armă ce ar putea modifica semnificativ peisajul conflictului

HotNews.ro
Zile de teroare în Ucraina după ce Rusia și-a intensificat atacurile, dar Kievul așteaptă din SUA o armă ce ar putea modifica semnificativ peisajul conflictului
Urmările atacului din Liov. FOTO: State Emergency Service of Ukraine / AP / Profimedia

Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, unele surse rusești spunând că acesta este răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul său, în regiunea Kursk, care continuă, scriu Reuters și New York Times.

Un atac rusesc cu drone și rachete a ucis miercuri dimineață șapte persoane, inclusiv patru membri ai aceleiași familii, în orașul Liov, din vestul Ucrainei, au declarat oficialii locali.

Primarul orașului aflat aproape de granița cu Polonia a declarat că un localnic, Iaroslav Bazilevici, și-a pierdut soția și cele trei fiice de șapte, 18 și 21 de ani, când casa lor a fost lovită de un proiectil. „În centrul Europei, Rusia elimină ucrainenii (ucigând) familii întregi. Rușii ne ucid copiii, viitorul nostru”, a declarat primarul Andrii Sadovîi.

Clipurile de la fața locului i-au arătat pe salvatori în timp ce scoteau cadavre dintr-o clădire rezidențială avariată, în timp ce o femeie cerea informații despre fiica și nepoatele sale.

Serviciile de urgență au declarat că 53 de persoane, inclusiv șapte copii, au fost rănite în atacul din Liov.

Rusia a negat constant că ar fi vizat civili, afirmând în schimb că atacurile sale au țintit infrastructura militară, de energie și transport ucraineană. Mii de civili ucraineni au fost însă uciși în război.

Atacurile rusești au lovit instalații energetice și alte infrastructuri critice în nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, au declarat miercuri oficiali ucraineni.

Masacrul din Poltava

Loviturile de miercuri, care au avariat, de asemenea, clădiri istorice din centrul orașului Liov, au venit la o zi după cel mai grav atac din acest an, când Rusia a lovit cu două rachete balistice un institut militar din orașul Poltava din centrul Ucrainei, ucigând peste 50 de persoane și rănind alte câteva sute.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că „atacul de precizie” din Poltava a vizat un centru al forțelor armate ucrainene în care instructori străini pregăteau specialiști în comunicații, război electronic și operatori de drone.

În Liov, Moscova a declarat că a folosit rachete hipersonice Kinjal și drone pentru a lovi uzine de apărare care ar fi fost însărcinate cu fabricarea și repararea componentelor electronice ale aeronavelor și rachetelor forțelor armate ucrainene.

Polonia a trimis miercuri avioane pentru a treia oară în opt zile pentru a asigura siguranța spațiului său aerian, a declarat comandamentul operațional al forțelor armate poloneze. Liov se află la numai aproximativ 70 de kilometri de frontiera poloneză.

Rusia a atacat miercuri și orașul central Krivoi Rog, rănind cinci persoane, inclusiv un copil de 10 ani, și avariind mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lisak.

Rușii spun că atacurile sunt răspunsul la incursiunea din Kursk

Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, unii bloggeri militari ruși, citați de Reuters, spunând că acesta este răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul său, în regiunea Kursk, care continuă.

O analiză New York Times observă de asemenea o accelerare a ritmului atacurilor rusești în ultimele zile.

Ultimul val a început în zorii zilei de 26 când locuitorii din Kiev și din multe alte orașe s-au trezit la sunetul unui atac aerian rusesc. Moscova a lansat peste 200 de rachete și drone care au lovit ținte din 15 regiuni ale Ucrainei. Cel puțin șapte persoane au fost ucise.

Atacurile au provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în unele orașe, inclusiv în capitală, continuând astfel un tipar de lovituri asupra infrastructurii energetice a țării.

În dimineața următoare, Rusia a lansat un alt baraj, iar o rachetă a lovit un hotel din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, omorând patru persoane. Miercuri a avut loc, de asemenea, o rundă mai mică de lovituri.

Moscova, care a efectuat atacuri aeriene asupra Ucrainei la fiecare câteva săptămâni, nu a oferit niciun motiv pentru momentul atacurilor, dar acestea au avut loc la câteva săptămâni după ce Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din sudul Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin promisese un răspuns decisiv.

Rusia a continuat să lovească zonele urbane apropiate de linia frontului pe tot parcursul săptămânii. Miercuri, un atac rusesc a ucis patru membri ai unei familii din mica comunitate Izmailivka din regiunea Donețk, a declarat procurorul de stat.

Atacurile Rusiei au vizat, de asemenea, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, care se află în raza de acțiune a artileriei ruse și a fost atacat în mod repetat de la începutul războiului de amploare.

Vineri, o bombă glisantă rusească a lovit un parc pentru copii și un bloc de apartamente din oraș, omorând șapte persoane și rănind alte aproape 60, potrivit șefului administrației militare regionale, Oleh Siniehubov.

Două zile mai târziu, forțele ruse au bombardat zone rezidențiale din oraș, rănind peste 40 de civili, au declarat oficialii ucraineni. Cel puțin 10 explozii au zguduit orașul.

Cererile lui Zelenski, amenințările lui Lavrov

După atacul din Liov, președintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la aliați să ajute Ucraina cu apărarea aeriană și să permită folosirea armelor occidentale pentru efectuarea de lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia.

„Toți cei care îi conving pe parteneri să ofere Ucrainei o capacitate mai mare de rază lungă de acțiune pentru a răspunde în mod corect terorismului lucrează pentru a preveni exact acest tip de atacuri teroriste rusești asupra orașelor ucrainene”, a declarat Zelenski.

În acest context, Rusia avertizat Occidentul să nu se joace cu „liniile roșii” ale Moscovei.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că SUA pierd din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a stat la baza echilibrului de securitate dintre Moscova și Washington de la Războiul Rece și că acest lucru este periculos, scrie Reuters.

El a comentat astfel o informație Reuters potrivit căreia SUA sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune, care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei – pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut frecvent lobby.

„Nu voi fi surprins de nimic – americanii au depășit deja pragul pe care și l-au stabilit. Ei sunt incitați, iar Zelenski, desigur, vede acest lucru și profită de el”, a declarat Lavrov unui jurnalist al televiziunii ruse.

„Dar ar trebui să înțeleagă – ei glumesc cu liniile noastre roșii aici. Ei nu ar trebui să glumească”, a spus Lavrov.

Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu un limbaj asemănător, dar Washingtonul și aliații săi au crescut ajutorul militar acordat Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete avansate și avioane de luptă F-16.

Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este o cacealma și că SUA și NATO ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenski însuși a declarat că incursiunea Ucrainei în Rusia, lansată pe 6 august, își bate joc de liniile roșii ale lui Putin.

Ce rachete ar putea sosi din SUA și de ce sunt importante

Reuters a relatat marți că Washingtonul este gata să trimită Kievului rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM, dar că Ucraina va trebui să aștepte câteva luni pentru asta, în timp ce Statele Unite rezolvă problemele tehnice înainte de orice expediere.

Includerea rachetelor Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) într-un pachet de arme ar putea să fie anunțată în această toamnă, au declarat trei surse, deși o decizie finală nu a fost luată.

Trimiterea de JASSM în Ucraina, scrie Reuters, ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând o mai mare parte din Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate cu precizie, o preocupare importantă a administrației Biden, au declarat oficialii.

Analiștii militari au sugerat că introducerea rachetelor JASSM – care sunt invizibile pentru radar și pot lovi mai departe decât majoritatea rachetelor din inventarul actual al Ucrainei – ar putea împinge zonele de pregătire și depozitele de aprovizionare rusești cu sute de kilometri înapoi.

Acest lucru ar complica grav capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.

Lansarea lor din puncte apropiate de granița de nord a Ucrainei cu Rusia le-ar putea permite să lovească instalații militare aflate la o distanță egală cu orașele ruse Voronej și Briansk. În sud, lansarea lor în apropierea liniei frontului ar putea permite atacuri asupra aerodromurilor sau instalațiilor navale din Crimeea.

Până în prezent, JASSM a fost integrat doar pe avioane fabricate de SUA. Ucraina va opera în cele din urmă câteva zeci de avioane F-16, fiecare dintre acestea putând transporta două rachete de croazieră.

Unul dintre oficialii americani a declarat că au existat eforturi pentru a face racheta operabilă cu avioanele de luptă non-occidentale din inventarul Ucrainei.

Rachetele JASSM de model mai vechi, fabricate de Lockheed Martin Corp, au o rază de acțiune de aproximativ 370 de kilometri. De asemenea, ele pot zbura aproape de sol și pot fi programate să urmeze rute ocolitoare care să evite apărarea aeriană.

Există, de asemenea, o rachetă JASSM cu rază mai lungă de acțiune, care poate zbura mai mult de 800 de kilometri.

INTERVIURILE HotNews.ro