Trei vești importante din SUA așteptate de Guvern înaintea alegerilor
Guvernul a emis, discret, o Ordonanță de Urgență cu titlu generic, ”datoria publică”, care se referă însă expres la un împrumut pe zona militară. Nici premierul Ciolacu și nici purtătorul de cuvânt al Palatului Victoriei nu s-au referit până acum la Ordonanță. Garantarea împrumutului de miliarde de dolari pentru înarmare e una dintre cele trei vești așteptate din SUA.
Pe 21 august, cu trei zile înainte de Congresul PSD în care Marcel Ciolacu a devenit candidat oficial pentru funcția de președinte al României și a obținut un nou mandat în fruntea partidului, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind datoria publică.
În fapt, Ordonanța vizează împrumutul din SUA pentru tehnică militară. Ordonanța de Urgență privind împrumutul pentru zona militară a fost inclusă în comunicatul cu lista actelor normative adoptate în ședința de guvern din 21 august. Însă, în briefingul de presă de după încheierea ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt, Mihai Constantin, nu a făcut nici o mențiune despre această Ordonanță.
Premierul Ciolacu a evitat și el subiectul la începutul ședinței de guvern din 21 august 2024, dar a vorbit despre recalcularea pensiilor, protejarea fermierilor, stadiul îndeplinirii PNRR, ancheta de la spitalul Sfântul Pantelimon sau despre investițiile în domeniul sanitar sau de educație.
„Este un soi de prudență, Ciolacu vrea să își asocieze imaginea cu tema doar după ce anunțul oficial va fi făcut. Este o temă importantă pentru el, dar și pentru România”, au precizat surse politice de la guvernare, pentru HotNews.ro
Câți bani ne va costa
„Negocierile cu SUA pentru împrumutul acordat domeniului militar au început de câteva luni, iar răspunsul trebuie să vină în prima parte din luna septembrie. Sunt implicate în discuții ministerul Apărării, ministerul Economiei și ministerul de Finanțe. Răspunsul va veni curând, foarte curând, luna septembrie este termenul limită”, au declarat surse din Guvern pentru HotNews.ro.
„Guvernul României va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanțare puse la dispoziție de guverne și entități guvernamentale pentru proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, potrivit ordonanței de urgență aprobate de Guvern. Concret, pot fi accesate fonduri, în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state”, se arată în nota care însoțește Ordonanța de Urgență adoptată de guvern.
În cadrul mecanismului FMF, SUA aprobă fonduri de până la 4 miliarde de dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an și cu o dobândă avantajoasă. Mai există posibilitatea de a împrumuta 8 miliarde de dolari prin apelare la piețele financiare, credite garantate de Guvernul SUA.
România a planificat două direcții în care să meargă sumele de bani: prin Ministerul Apărării pentru contractele de achiziție de tehnic și echipamente militare, dar și prin ministerul Economiei pentru finanțarea companiilor de stat care se înscriu în Strategia națională de apărare.
Din informațiile obținute de HotNews.ro, Guvernul României propune ca pentru Ministerul Apărării partea de împrumut pentru achiziția de armament să fie de peste un miliard de dolari.
„Este foarte important de precizat că împrumutul nu are legătură cu sistemul Patriot sau cu avioanele F-35”, au precizat surse din Guvern pentru HotNews.ro. Altfel spus, aceia sunt alți bani.
Primele informații despre un posibil împrumut de două miliarde de dolari din partea SUA către România au fost prezentate pe 12 iulie.
Împrumutul mărește deficitul
Dacă se aprobă împrumutul pentru achiziția de armament sau tehnică militară, „va avea impact asupra deficitului pentru 2024”, au precizat surse guvernamentale pentru Hotnews.ro.
„Componenta de achiziție va majora deficitul, dar Guvernul își va asuma acest lucru datorită condițiilor avantajoase. Vorbim de o majorare a deficitului cu 1 – 1.5 miliarde de dolari, cam asta e prognoza și ne referim doar la partea de achiziție de armament și tehnică militară”, au explicat sursele guvernamentale citate.
Guvernul are probleme majore în a se încadra în ținta de deficit asumată prin legea bugetului de stat în fața Comisiei Europene. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, trebuie să prezinte până la mijlocul lunii septembrie un plan pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Avioanele F-35 nu vor fi livrate imediat, dar „letter of acceptance” e considerată foarte importantă
O a doua lovitură de imagine înaintea alegerilor din noiembrie o reprezintă scrisoare prin care Guvernul SUA ar aproba vânzarea de avioane F-35 către România.
„Discuțiile sunt aproape de final, Guvernul așteaptă să primească scrisoarea americană prin care obține acordul să cumpere avioane F-35 în luna octombrie. E un semnal că partenerii americani au încredere în stabilitatea din România”, este felul în care surse guvernamentale au prezentat situația într-o discuție.
Ministerul Apărării a cerut, în septembrie 2023, aprobarea Parlamentului pentru demararea achiziției de avioane F-35. Valoarea estimată a contractului este de 6,5 miliarde de dolari, iar ea presupune 32 de avioane F-35, servicii de instruire și muniție aer-sol și aer-aer.
Scrisoarea MAPN către Parlament a fost trimisă după ce proiectul a fost aprobat în CSAT în aprilie 2023.
Ministrul Apărării a precizat, în august 2024, că se așteaptă ca acest contract să fie semnat în această toamnă, iar termenul de livrare pentru avioane să fie 2030. Avioanele sunt produse de Lockheed Martin, iar până la încheierea contractului România trebuie să primească un acord din partea oficialilor guvernamentali americani.
Președintele Klaus Iohannis a fost primul care a anunțat intenția României de a achiziționa avioane de ultimă generație.
Până la finalul anului viitor, România va primi și cele 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia.
Dilema sistemului Patriot donat Ucrainei
Oficialii de la București au aprobat să doneze Ucrainei un sistem Patriot, iar legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 5 septembrie, cu câteva zile înainte ca împrumutul american să fie acordat României.
„România va primi un sistem Patriot, dar așteptările nu sunt pentru 2024, ar fi nerealist. România a făcut însă toate demersurile să primească un nou sistem Patriot în schimbul celui donat. Guvernul nu va plăti noul sistem Patriot, e un pachet mai complex în discuție, dar sigur nu vom plăti integral noul sistem”, au afirmat surse din Guvern pentru HotNews.ro.
Un termen clar privind momentul în care România va primi un nou sistem Patriot nu a putut fi însă precizat. „Cât de curând se poate pentru că există o cerere foarte mare pe piață”, a fost răspunsul mai multor oficiali guvernamentali.
Ofensiva pentru eliminarea vizelor pentru SUA
„Sunt ferm convins că până în luna octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu pe 12 mai 2024. Afirmația a fost reluată de mai multe ori în timpul verii.
Marcel Ciolacu a susținut și la finalul Congresului PSD, de pe 24 august 2024, că va elimina vizele pentru Statele Unite în acest an.
În iulie 2024, guvernul a lansat campania „Calificăm România în programul Visa Waiver”, iar oficialii români, dar și cei americani au făcut un apel la cetățenii români să își reînnoiască vizele pentru SUA.
„Așa vom atinge acea rată de refuz de maxim de 3% și sunt convins că, mobilizând cât mai mulți români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, afirma, în iulie 2024, premierul Marcel Ciolacu.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a arătat și el încrezător, potrivit Agerpres, că până la finalul anului fiscal de peste Ocean, 1 octombrie 2024, va fi îndeplinit criteriul de a avea o rată de respingere pentru vize SUA sub procentul de 3%, iar vizele vor fi eliminate.
Ambasadoarea SUA a fost mai rezervată în privința termenului pentru eliminarea vizelor și a susținut, în luna mai, că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2025, nu la finalul anului 2024. Diplomata a insistat pe ideea că ceea ce acționează este un criteriu tehnic, practic criteriul rezultat din calculul matematic care implică numărul de aplicații și numărul de refuzuri.
În 5 septembrie, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea a spus că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”.
„Informațiile pe care le avem sunt unele pozitive, dar mai avem o lună, ca să spun așa, și este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre, eforturi care beneficiază de sprijinul autorităților americane și în special al Ambasadei SUA de la București (…) Imediat după, deci, practic în octombrie vom avea o primă indicație a ratei de refuz. Așa cum am spus, semnalele sunt pozitive”, a afirmat Odobescu.