Sari direct la conținut

Ședință CSAT convocată de Iohannis. Pe agendă, războiul din Ucraina și înzestrarea Armatei României

HotNews.ro
Ședința CSAT / Foto: Administrația Prezidențială
Ședința CSAT / Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru 19 septembrie o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar principala temă este războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România. Ședința are loc într-o perioadă în care au loc discuții despre modificări legislative care să permită Armatei Române să intervină în doborârea de drone care intră pe teritoriul țării.

Conform Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT de la Cotroceni vor fi:

  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
  • Oportunități oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. Asigurarea ireversibilității parcursului european: oportunități și provocări;
  • Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună;
  • Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.

Ședința vine în contextul discuțiilor despre modificările legislative care să perimită Armatei să intervină în cazul în care pe teritoriul României cad drone. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup de drone de atac rusești a violat spațiul aerian al României. 

Întrebat miercuri despre motivul pentru care dronele nu au fost doborâte de Armata Română, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru că ele nu au reprezentat un pericol. „Evaluările care s-au făcut împreună cu aliații noștri au fost că drona nu avea caracter ostil, motiv pentru care am acționat în consecință. Dacă avea caracter ostil, vă asigur că știm ce avem de făcut, împreună cu aliații”, a spus Tîlvăr.

Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a spus, tot miercuri, că pătrunderea în spațiul aerian al României pe o distanță de aproximativ 40 de km, pe o perioadă de 40 de minute, a unei drone rusești „poate fi considerată o vulnerabilitate în contextul lipsei unei legislaţii care să vorbească despre reguli actuale de angajare”. De asemenea, ea a explicat nevoia adoptării unor proiecte de legi „care să le permită celor de la MApN să îşi îndeplinească misiunile”.

Legea 122/2011 prevede că Armata poate folosi „dispozitivele militare din dotare” împotriva „dronelor și a echipamentelor radioelectronice utilizate pentru comiterea unui act ostil”. 

INTERVIURILE HotNews.ro