Sari direct la conținut

Ministrul Apărării, întrebat de ce Armata nu a doborât dronele rusești intrate duminică în spațiul aerian românesc: „Nu aveau caracter ostil”

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, Foto: Inquam Photos / George Călin
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, Foto: Inquam Photos / George Călin

România a decis să nu doboare dronele rusești care au intrat în noaptea de sâmbătă spre duminică în spațiul aerian al țării noastre pentru că ele nu au reprezentat un pericol, a spus, miercuri, la Guvern, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. 

Declarațiile ministrului au fost făcute în contextul în care, tot miercuri, în Comisia de Apărare din Senat s-a decis că este nevoie de completarea legislației pentru ca România să se poată apăra de posibile drone care încalcă spațiul aerian al țării. 

„Sunt cinci legi care clarifică și noțiuni, și elemente procedurale. Asta nu înseamnă că la momentul acesta România nu-și poate îndeplini misiunea de a se apăra. (…) În situația care a generat și discuții, și preocuparea colegilor parlamentari pentru acest tip de dialog, evaluările care s-au făcut împreună cu aliații noștri au fost că drona nu avea caracter ostil, motiv pentru care am acționat în consecință. Dacă avea caracter ostil, vă asigur că știm ce avem de făcut, împreună cu aliații”, a spus ministrul Apărării, într-o discuție cu jurnaliștii. 

Legea 122/2011 prevede că armata poate folosi „dispozitivele militare din dotare” împotriva „dronelor și a echipamentelor radioelectronice utilizare pentru comiterea unui act ostil”. 

Miercuri, președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a spus că pătrunderea în spațiul aerian al României pe o distanță de aproximativ 40 de km, pe o perioadă de 40 de minute, a unei drone rusești „poate fi considerată o vulnerabilitate în contextul lipsei unei legislaţii care să să vorbească despre reguli actuale de angajare”. 

„Am discutat despre urgenţa adoptării unor proiecte de legi care să le permită celor de la MApN să îşi îndeplinească misiunile. Solicităm tuturor instituţiilor avizatoare să îşi dea sprijinul. (…) Suntem deschişi, suntem aici, vrem să fim parteneri, pentru că între MApN şi Comisia de Apărare există un parteneriat corect”, a adăugat Pauliuc, citată de Agerpres.

INTERVIURILE HotNews.ro