Sari direct la conținut

O navă care transporta cereale din Ucraina, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Incidentul, în zona economică exclusivă a României. Ce spun autoritățile din țara noastră

HotNews.ro
Portul Odesa din Ucraina, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images
Portul Odesa din Ucraina, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski. Autoritățile române spun că incidentul a avut loc în zona economică exclusivă a României.

Conform primelor informaţii, nu există victime, a anunțat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X. O sursă din sectorul maritim a susţinut într-o declaraţie acordată agenţiei de presă Reuters că nava a fost lovită în timpul nopţii în „apele româneşti” lângă o gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în timp ce un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a spus că nava se afla în „zona economică maritimă” a României.

Incidentul, în zona economică exclusivă a României. Ce spune Garda de Coastă

Ulterior, autoritățile române au confirmat că nava a fost lovită de o rachetă rusească în zona economică exclusivă a României.

Conform autorităților române, nava a transmis Gărzii de Coastă Române că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei către Constanţa, pentru a evalua efectele.

„În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia), a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis joi seară Garda de Coastă, potrivit News.ro.

Sursa citată a precizat că nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate.

„Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă. Până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”, a mai transmis Garda de Coastă.

Ce se știe despre navă

  • Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

Zelenski: „Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”

„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menţionat Zelenski.

„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Andrii Sybiha‎ a calificat incidentul drept „un atac cinic asupra libertăţii de navigaţie şi securităţii alimentare globale”.

Rusia nu a comentat imediat relatările despre lovirea respectivei nave. Nici societatea care operează nava, compania greacă VRS Maritime Services, nu a putut fi contactată imediat pentru clarificări, notează Reuters.

Ucraina folosește o rută de transport maritim ce trece și prin apele României

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră.

După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

Mai exact, Ucraina exportă aproximativ patru milioane de tone de cereale pe lună printr-un coridor de transport maritim creat pe coasta de vest a Mării Negre în apropierea României şi Bulgariei, care a fost creat în august 2023 după ce Rusia s-a retras din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în condiţiile războiului pe care l-a declanşat prin invazia asupra Ucrainei.


INTERVIURILE HotNews.ro