Sari direct la conținut

Adio, telefoane mobile în școli! „De luni, copiii le pun dimineața într-o cutie și le iau la plecare”

HotNews.ro
Telefoanele pot fi lăsate la intrarea în școală, în spații special amenajate. FOTO: Shutterstock
Telefoanele pot fi lăsate la intrarea în școală, în spații special amenajate. FOTO: Shutterstock

Telefoanele mobile vor fi interzise definitiv în toate școlile din România începând de luni, 23 septembrie. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, iar în unele școli elevii și părinți au fost informați deja în privința acestei decizii. Mai multe țări din Europa au luat decizii similare în ultima perioadă, constatând că elevii sunt distrași de telefoane și că numărul înregistrărilor video din școli, cu elevi și profesori filmați în diverse ipostaze și expuși fără voia lor în stațiul public, e din ce în ce mai mare.

În școlile din România, începând de luni, 23 septembrie, folosirea telefoanelor mobile este interzisă din momentul în care elevii intră pe ușa școlii și până-n clipa în care aceștia pleacă spre casă. Singura situație în care elevii își pot folosi telefoanele este aceea când profesorul decide acest lucru, exclusiv în scop educațional, pentru anumite sarcini sau proiecte. Încălcarea regulamentului duce la confiscarea telefonului de către cadrul didactic.

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective. Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar. Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Canal 33.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro

INTERVIURILE HotNews.ro