Sari direct la conținut

Recep Erdogan declară că Turcia își va adânci relațiile cu Estul, dar că rămâne cu fața la Vest

HotNews.ro
Președintele Recep Tayyip Erdogan rostește un discurs în timp ce participă la debutul programei „Modelul educațional al secolului Turciei”, în Istanbul, Turcia, 7 iunie 2024, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Președintele Recep Tayyip Erdogan rostește un discurs în timp ce participă la debutul programei „Modelul educațional al secolului Turciei”, în Istanbul, Turcia, 7 iunie 2024, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Turcia nu va înceta să își aprofundeze relațiile cu Estul, inclusiv cu cele din grupul BRICS și Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OSC), dar că va rămâne cu fața către Vest, relatează Reuters.

Comentariile sale vin după ce la începutul lunii septembrie Turcia a înaintat o cerere de a fi admisă în BRICS, organizația internațională din care până anul trecut făceau parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. În 2023 organizația s-a extins cu noi membri, acceptând în rândurile sale Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.

Mutarea Turciei, prima țară NATO care a solicitat vreodată să intre în BRICS, a provocat îngrijorări la Washington și în marile cancelarii europene că Ankara ar putea să se distanțeze de orientarea sa geopolitică tradițională, pro-Occident.

Rusia și China în special sunt dornice să extindă BRICS, președintele Vladimir Putin declarând chiar săptămâna trecută că peste 30 de țări vor să se alăture organizației.

Vorbind miercuri la un eveniment organizat la Ankara, Erdogan a declarat că dezbaterile privind o „schimbare a axei” Turciei sunt nefondate, dar a spus că țara sa trebuie să se adapteze la noile „centre de putere” care se formează în domenii precum economia, producția și tehnologia.

El a declarat de asemenea că Turcia trebuie să rămână deschisă față de oportunitățile oferite de fiecare „structură” și „actor” internațional.

„Aceasta este abordarea care stă la baza voinței țării noastre de a se extinde pe baza dialogului cu toți, de la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai la BRICS și ASEAN”, a subliniat Recep Erdogan.

ASEAN este Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, organizația din care fac parte Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.

„Bineînțeles, fața noastră este întoarsă către Vest, dar acest lucru nu înseamnă nicidecum că ne vom întoarce spatele către Est, că vom ignora Estul sau că nu ne vom îmbunătăți legăturile cu Estul”, a mai declarat miercuri Recep Erdogan.

INTERVIURILE HotNews.ro