Sari direct la conținut

„Un moment înfricoșător”: Israelul nu are opțiuni bune cu Hezbollah, dar poate lansa o invazie în Liban. Avertisment după explozia pagerelor și a stațiilor radio

HotNews.ro
„Un moment înfricoșător”: Israelul nu are opțiuni bune cu Hezbollah, dar poate lansa o invazie în Liban. Avertisment după explozia pagerelor și a stațiilor radio
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. FOTO: Haim Zach/Israel Gpo/ZUMA Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Atacurile Israelului asupra Hezbollah riscă să escaladeze și mai mult tensiunile din regiune și să transforme conflictul din Gaza într-unul mai amplu, care să atragă chiar Iranul sau SUA, scriu CNN, Times of Israel și The Guardian.

Israelul a anunțat miercuri că începe o „nouă eră” a războiului, recunoscându-și tacit rolul în dublul atac împotriva Hezbollah, care a împins Orientul Mijlociu în pragul unui potențial conflict general.

La aproape 24 de ore după explozia aproape simultană a mii de pagere aparținând membrilor Hezbollah, care au ucis mai multe persoane, inclusiv copii, și au rănit peste 2.800 de oameni, Libanul a fost zguduit de alte explozii, stațiile radio ale grupării militante fiind de data aceasta detonate în Beirut și în sudul țării.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și mai mult de 450 au fost rănite în exploziile de miercuri, a declarat Ministerul Sănătății din Liban.

În vreme ce a refuzat să comenteze exploziile de marți, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a părut să facă referire la atacuri în timpul unei vizite efectuate miercuri la baza aeriană Ramat-David din nordul țării.

„Suntem la începutul unei noi ere în acest război și trebuie să ne adaptăm”, a declarat Gallant, citat de Reuters. El a lăudat „realizările excelente” ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), împreună cu agenția de securitate a țării, Shin Bet, și serviciul de informații Mossad.

Presa internațională relatase anterior că operațiunea de marți a fost un efort comun IDF-Mossad, dar declarația lui Gallant a fost prima reacție oficială care asumă, printre rânduri, rolul Israelului în atacurile gemene.

„Centrul de greutate se mută spre nord”

Exploziile pagerelor au avut loc la câteva ore după ce Israelul a votat luni pentru adăugarea unui alt obiectiv de război la conflictul său cu Hamas și Hezbollah: întoarcerea locuitorilor din nordul țării în casele lor din comunitățile situate de-a lungul graniței cu Libanul.

Peste 160.000 de persoane din Liban și Israel au fost strămutate, după un an de schimburi de focuri peste graniță între trupele israeliene și forțele Hezbollah.

Miercuri, Netanyahu și-a reiterat promisiunea de a „aduce înapoi locuitorii din nord în siguranță la casele lor”.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că IDF mută deja Divizia 98 de elită din Gaza în nordul Israelului, unde se va alătura Diviziei 36, care era staționată acolo de câteva luni.

„Centrul de greutate se mută spre nord”, a spus și Gallant. „Semnificația este că redirecționăm forțele, resursele, energia către nord”, a întărit el.

În plus, IDF a decis să înceapă recrutarea limitată de rezerviști în nord. Iar miercuri, generalul-maior Uri Gordin, șeful Comandamentului de Nord al forțelor armate a luat parte la un exercițiu efectuat de rezerviștii Brigăzii 179 a IDF, care a simulat luptele din Liban, inclusiv manevrele în teritoriul inamic.

Analistul CNN pentru informații și securitate a sugerat că întreruperea rețelei de comunicații a Hezbollah ar putea deschide calea pentru o ofensivă militară iminentă în Liban.

„Faptul că Israelul a intrat în rețeaua lor este fără precedent”, a scris CNN, subliniind că întreruperea rețelei Hezbollah este foarte distructivă, în condițiile în care gruparea folosește comunicațiile pentru a stabili coordonatele de foc, pentru a muta muniția și altele.

Obiective de război neatinse încă

Chiar înainte ca dispozitivele de comunicare să explodeze în mod șocant în buzunarele și mâinile luptătorilor Hezbollah, o escaladare majoră între Israel și armata șiită din Liban, susținută de Iran, părea tot mai probabilă, scrie Times of Israel.

Cu toate acestea, scrie publicația israeliană, dacă Netanyahu a decis într-adevăr să lanseze o inițiativă împotriva Hezbollah, nu există nicio garanție că va obține efectul dorit.

În plus, acest lucru va face mult mai puțin probabilă atingerea celorlalte trei obiective de război – răsturnarea Hamas, eliberarea ostaticilor rămași și asigurarea faptului că Israelul nu va mai fi amenințat din Gaza în viitor, în sud.

Israelul are mai multe opțiuni pentru o campanie militară în Liban, scrie cotidianul. Acesta poate efectua o ofensivă aeriană, fie împotriva statului libanez, fie vizând doar Hezbollah.

Atacarea infrastructurii de stat a Libanului ar reprezenta o continuare a abordărilor tradiționale israeliene față de adversarii non-statali (precum Hezbollah), prin care face presiuni asupra autorităților statale pentru a-i ține în frâu pe aceștia.

Această abordare a fost utilizată eficient împotriva Egiptului și Iordaniei pentru a opri atacurile palestinienilor de pe teritoriul acestor state în anii 1950 și 1960.

Dar această abordare presupune fie că statul libanez slab va acționa pentru a ține în frâu Hezbollah, fie că criticile publice vor forța grupul șiit să accepte o încetare a focului.

Astfel de abordări au eșuat în trecut și, având în vedere disfuncționalitatea și colapsul economic din Liban, nu mai sunt șanse să funcționeze în prezent, scrie Times of Israel.

Opțiunile Israelului în Liban

O campanie împotriva Hezbollah care ar folosi avioane și artilerie ar fi o continuare a trei decenii de operațiuni militare israeliene indecise.

Israelul s-a bazat pe puterea aeriană în încercarea de a descuraja Hezbollah și Hamas să îl atace, în loc să caute o victorie decisivă la sol. Atacul Hamas din 7 octombrie a arătat că această abordare a eșuat, scrie cotidianul israelian.

Ca alternativă, Israelul ar putea trimite în Liban forțele terestre, încercând să repete strategia din Gaza. Dar IDF nu a terminat deocamdată nici lupta împotriva unui adversar mai mic decât Hezbollah – Hamas.

Un război mai lung și mai letal în Liban nu va face decât să sporească frustrările tot mai mari legate de gestionarea conflictului de la 7 octombrie. Acesta va genera, de asemenea, luni de atacuri cu rachete asupra unei societăți deja obosite, cu zeci de mii de refugiați interni, o economie stagnantă și membri ai familiilor aflați în război de aproape un an, observă cotidianul.

Ultima opțiune este o incursiune terestră limitată pentru a crea un fel de zonă tampon în sudul Libanului.

Șeful Comandamentului Nordic, Ori Gordin, a lansat această idee, potrivit cotidianului național Israel Hayom, subliniind fuga civililor libanezi și a luptătorilor Hezbollah de la graniță. Aceasta ar putea servi, de asemenea, ca monedă de schimb pentru a forța Hezbollah să accepte o soluție diplomatică.

Cu toate acestea, zonele tampon nu au fost deosebit de eficiente pentru Israel.

Orice operațiune care nu dăunează grav Hezbollah și nu îl forțează să părăsească zona de lângă graniță se va încheia probabil cu un alt acord de încetare a focului, la fel ca operațiunile anterioare, mai scrie Times of Israel.

„Este un moment înfricoșător și ne este teamă de intrarea în război”

Ca întotdeauna în cazul lui Netanyahu, scrie The Guardian, este totuși greu de spus dacă strategia sa vizează într-adevăr o campanie militară sau totul are mai degrabă legătură cu politica internă și nevoia constantă a prim-ministrului de a-și menține coaliția la putere.

Deocamdată, există puține semne de desfășurări ofensive substanțiale la granița cu Libanul. Unități ale IDF continuă să fie scoase prin rotație din Gaza pentru a merge spre nord, dar acestea sunt epuizate și în număr insuficient pentru a lansa un atac terestru.

De partea cealaltă, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah se află acum sub o presiune și mai mare pentru a livra un răspuns spectaculos la loviturile Israelului.

Agenția israeliană de securitate, Shin Bet, a afirmat săptămâna aceasta că a dejucat un complot al Hezbollah de a asasina un fost membru de rang înalt al sistemului de securitate al țării. Dacă un astfel de complot ar fi reușit, o acțiune majoră împotriva Hezbollah ar fi fost mult mai posibilă.

Situația rămâne instabilă. Hezbollah trebuie să își mențină credibilitatea ca vârf de lance al rezistenței islamice față de Israel. Iar Netanyahu trebuie să mențină Israelul într-o continuă stare de război pentru a îndepărta amenințarea alegerilor și, odată cu acestea, riscul de a-și pierde funcția, scrie The Guardian.

Amândoi încearcă să rămână în pragul unui război mai larg regional, fără a avea însă capacitatea de a-l opri, în cazul în care lucrurile chiar se îndreaptă spre prăpastie – un conflict general riscând să atragă Iranul și chiar SUA.

Nimeni nu își permite un astfel de război, cu atât mai puțin Libanul, o țară aflată într-un colaps economic.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat cele două părți să evite orice escaladare suplimentară. Șeful ONU a declarat că „logica” exploziei tuturor dispozitivelor a fost aceea a unei „lovituri preventive înainte de o operațiune militară majoră”.

În acest timp, ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că se teme că atacurile consecutive împotriva Hezbollah semnalează într-adevăr o „introducere în război”.

„Este un moment înfricoșător și ne este teamă (de) intrarea în război, pentru că nu vrem un război”, a declarat ministrul de externe, făcând apel la Consiliul de Securitate al ONU și la Statele Unite să ajute la restabilirea păcii de-a lungul frontierei dintre Liban și Israel.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro