Sari direct la conținut

„Nu participăm la astfel de summituri”. Rusia anunță că nu va lua parte la cea de-a doua conferință de pace privind Ucraina

HotNews.ro
Maria Zaharova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Maria Zaharova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia a anunţat sâmbătă că nu va participa la cel de-al doilea summit privind Ucraina, prevăzut de Kiev în luna noiembrie, după o primă conferință de pace desfășurată în iunie în Elveţia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că vrea ca Moscova să fie prezentă de această dată, relatează AFP.

Rusia respinge însă această perspectivă – cu privire la care îşi exprimase deja rezervele serioase – înaintea vizitei lui Zelenski la Washington de săptămâna viitoare, în timpul căreia șeful statului ucrainean intenţionează să-şi prezinte propunerile pentru pace preşedintelui american Joe Biden, vicepreşedintei şi candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, precum şi fostului preşedinte şi candidat republican Donald Trump.

„Summitul va avea aceleaşi obiective: promovarea iluzoriei `formule Zelenski` drept orice bază privind soluţionarea conflictului, obţinerea sprijinului majorităţii lumii şi folosirea acesteia pentru a prezenta Rusiei un ultimatum de capitulare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

„Nu vom participa la astfel de `summituri`”, a adăugat ea.

În timp ce Kievul îşi menţine cerința pentru o pace „justă”, și anume ca trupele ruse să părăsească granițele țării recunoscute la nivel internațional, inclusiv peninsula Crimeea, Moscova susține că este gata să ia în considerare doar „propuneri serioase”, care să ţină cont de „situaţia de pe teren ce reflectă realităţile geopolitice”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Moscova nu va accepta negocieri de pace decât cu condiţia ca Ucraina să renunţe la suveranitatea sa asupra a cinci dintre regiunile sale, care sunt ocupate parţial sau total de către Rusia, dar pe care Moscova le consideră anexate.


INTERVIURILE HotNews.ro