Sari direct la conținut

Zelenski spune că ar fi „groaznic” dacă Biden nu sprijină planul de victorie al Ucrainei, ce include și aderarea la NATO

HotNews.ro
Zelenski spune că ar fi „groaznic” dacă Biden nu sprijină planul de victorie al Ucrainei, ce include și aderarea la NATO
Volodimir Zelenski (Foto: Laurent Cipriani / AP / Profimedia)

Ucraina ar urma să solicite – ca parte a „planul pentru victorie” al președintelui Volodimir Zelenski – aderarea țării la NATO după un calendar accelerat, în termen de luni și nu ani, potrivit informațiilor obținute și difuzate de The Kyiv Independent.

Iar o estimare similară e menționată și de revista americană New Yorker, care a difuzat duminică un interviu cu Volodimir Zelenski.

Întrebat de The New Yorker ce s-ar întâmpla dacă președintele american Joe Biden ar respinge „planul de victorie” al Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Acesta e un gând îngrozitor”.

„Ar însemna că Biden nu vrea să se încheie acest război în niciun fel în care i se neagă Rusiei o victorie”, a adăugat șeful statului ucrainean.

„Și am ajunge la un război foarte lung – o situație imposibilă, epuizantă, care ar ucide un număr imens de oameni. Dar, dincolo de cele spuse, nu-l pot învinui pe președintele Biden pentru nimic”, a explicat Zelenski.

Zelenski este așteptat să îi prezinte „planul pentru victorie” lui Joe Biden pe 26 septembrie, la Casa Albă. El intenționează, de asemenea, să discute acest plan și cu candidații la președinția SUA Donald Trump și Kamala Harris, dar și cu membrii Congresului.

Ucraina a transmis că este deschisă eventualelor sugestii din partea SUA pentru consolidarea acestui plan. Iar oficiali americani au declarat că au luat cunoștință de unele elemente ale strategiei lui Zelenski și și-au exprimat convingerea că aceasta „poate funcționa”.

După aceea, Zelenski promite să facă public „planul pentru victorie”. Zelenski a declarat că planul a fost conceput pentru a pune capăt războiului cu sprijinul partenerilor internaționali, fără a se baza pe cooperarea Rusiei. Cu toate acestea, el nu a specificat cum se va realiza acest lucru.

Ce se știe despre „planul pentru victorie”

În câteva declarații pe care le-a făcut despre „planul pentru victorie”, Zelenski a menționat că acesta constă în patru puncte principale, cu un al cincilea punct suplimentar care urmează să fie pus în aplicare după încheierea ostilităților. Planul se concentrează pe consolidarea apărării Ucrainei și pe crearea condițiilor pentru încheierea războiului.

Zelenski a declarat pentru CNN că planul acoperă aspecte precum securitatea, poziția geopolitică a Ucrainei, ajutorul „foarte puternic” pentru apărare și asistența economică.

Într-un discurs din 16 septembrie, el a spus că au fost desemnați responsabili pentru fiecare domeniu, subliniind că „nimic nu este imposibil” în plan.

Deși Kievul nu dă detalii din plan, oficialii ucraineni au dezmințit materialele mass-media conform cărora acesta include o încetare parțială a focului.

Danylo Lubkivskyi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, a sugerat că planul de victorie ar include probabil intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asigurarea unui cer sigur deasupra Ucrainei, precum și perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO și garanțiile internaționale de securitate.

Dar unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie este probabil aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, o capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.

INTERVIURILE HotNews.ro